Candid. Platform
for growth.

'Reclame is een prima businessmodel voor internet'

appleklein
Op welke site je ook kijkt, overal word je achtervolgd door datzelfde paar ...
Continue reading
  1284 Hits
  0 Comments
1284 Hits
0 Comments

Whitepaper cookieless internet: Relevantie gewenst, maar personalisatie is eng

cookiesfacebookklein
In deze toch al uitdagende coronatijden komen online adverteerders en publi...
Continue reading
  1682 Hits
  0 Comments
1682 Hits
0 Comments

Kan marketing zonder gepersonaliseerde advertenties?

Stemming-European-Parliament European Parliament
Nu het Europees Parlement gepersonaliseerde advertenties op internet wil ga...
Continue reading
  2917 Hits
  2 Comments
2917 Hits
2 Comments

Programmatic advertising binnen twee jaar verdwenen

programmatic_cookies
Programmatic advertising zal binnen twee jaar verdwenen zijn nu Google in n...
Continue reading
  5995 Hits
  0 Comments
5995 Hits
0 Comments

Gaat strijd tussen uitgevers en AP beginnen?

Foto-AP-en-uitgever_20191220-095336_1 Strijd AP en Uitgevers
De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat Nederlandse uitgevers en websites ...
Continue reading
  4478 Hits
  0 Comments
4478 Hits
0 Comments

Maakt ePrivacy wet (als die er ooit komt) eind aan de cookie?

eprivacy2
De Ster stopt per 1 januari 2020 met het plaatsen van cookies op de digital...
Continue reading
  4021 Hits
  0 Comments
4021 Hits
0 Comments

Weinig boetes in Europa voor overtreden GDPR-wetgeving

GDPR
Afgelopen week vierde de GDPR-wetgeving haar eerste levensjaar, maar het li...
Continue reading
  1665 Hits
  0 Comments
1665 Hits
0 Comments

Cookiewalls TMG en Persgroep verboden

TMG-Persgroep-en-cookiewal_20190308-100512_1
Experts en Consumentenbond riepen het vorig jaar al. Nu bevestigt ook de Au...
Continue reading
  4210 Hits
  0 Comments
4210 Hits
0 Comments

Cookiewalls redden programmatic advertising

GDPR_programmatic
De verwachte omzetdaling in programmatic advertising bleef na het van krach...
Continue reading
  1892 Hits
  0 Comments
1892 Hits
0 Comments

Zijn cookiewalls Persgroep en TMG verboden of niet?

TMG-Persgroep-en-cookiewall_20180717-105259_1 TMG Pergroep
Sinds de AVG/GDPR eind mei van toepassing werd werpen kranten als AD, Teleg...
Continue reading
  4395 Hits
  0 Comments
4395 Hits
0 Comments

Websites overtreden massaal GDPR met cookies

consumentenbond
We hadden al aardig wat foutieve cookiemeldingen gezien, nadat 25 mei de GD...
Continue reading
  1654 Hits
  0 Comments
1654 Hits
0 Comments

Waarom WordPress websites een groot probleem hebben

Waarom WordPress websites een groot probleem hebben
Hoe wordt frank.news GDPR-proof? – deel 2

De deadline van de GDPR nadert. Wie na 25 mei niet aan de nieuwe privacyregels voldoet, riskeert forse boetes. Ook frank.news is nog lang niet GDPR-proof, maar wordt het wel. In deze serie nemen we onze lezers mee langs hobbels en valkuilen, zin en onzin en de impact van de GDPR op de marcom branche.

Data van online consumenten verzamelen zonder consent kan na 25 mei niet meer. Maar ook het ongemerkt plaatsen van cookies en plug-ins op websites kan niet meer. Daarom hebben WordPress websites zoals frank.news een groot probleem.

 
Data vormt het cement van de advertentiebranche. ,,De technologische ontwikkelingen hebben het de afgelopen jaren steeds gemakkelijker gemaakt om mensen te profileren en hun gedrag te voorspellen,” vertelt Chief Data Officer (CDO) Youri van der Mijn van de Candid Group, Nederlands grootste onafhankelijke netwerk van media- en marketingbureaus en moederbedrijf van frank.news. ,,Vanuit marketingoogpunt zijn we steeds bezig met de vraag hoe we onze doelgroep het meest efficiënt kunnen benaderen, zodat ze bijvoorbeeld ons product kopen. Veel economische modellen in marketing draaien om het zoveel mogelijk verzamelen van data. Hoe meer persoonsgegevens je uiteindelijk hebt, hoe meer verrijkte profielen je kunt opstellen en hoe meer geld je daarmee kunt verdienen.”

 

Kop in het zand 

Daar wringt de schoen met de GDPR, die 25 mei van kracht wordt. Media, bureaus en marketeers volgen het online gedrag van de consument, maar als je geen persoonsgegevens meer mag verzamelen kun je hen ook niet profileren. Ook derde partijen die persoonsgegevens verkopen zonder dat ze daar toestemming voor hebben, gaan nat. Van der Mijn: ,,Er liggen aardig wat uitdagingen, maar ook genoeg kansen en oplossingen, ook al is er haast geboden. Nu steken veel adverteerders, bureaus en webshops nog hun kop in het zand. Die beseffen niet dat de wereld gaat veranderen, terwijl hun hele businessmodel er aan onderworpen is.”

 

Frank.news hartstikke fout

Frank.news verzamelt alleen data voor analytische doeleneinden. Van der Mijn: ,,We kijken wat mensen voor verhalen lezen en hoe lang. Dit helpt frank.news om de website te verbeteren en zo relevant mogelijke content aan te kunnen bieden voor de marcom branche. Dat is een legitieme reden om persoonsgegevens te verzamelen.”

Ook frank.news verzamelt die gegevens door een cookie te plaatsen, waarvoor de lezers om toestemming wordt gevraagd. ,,Toch doen we het volgens de nieuwe wet hartstikke fout,” stelt Van der Mijn. ,,De manier waarop nu een cookie wordt opgelegd, is niet de manier waarop het hoort. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een Data Management Platform (DMP) dat op dit moment meer data verzamelt dan nodig. Dat staat haaks op wat de wet zegt, namelijk dat de persoonsgegevens moet worden beperkt tot wat noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt. Oftewel: minimale gegevensverwerking. Dat willen we dus zo snel mogelijk gaan veranderen door ook een nieuwe website te bouwen.”

 

Lek als een mandje 

Er is nog een ander probleem voor frank.news: plug-ins en cookies van derden. Toen de techneuten binnen de Candid Group die op de website gingen turven, kwamen ze op zo’n 230. Niet alleen van ons bekende partijen als Google, Facebook, LinkedIn, Twitter of Disqus, maar ook heel veel andere bedrijven en partijen die blijkbaar soms ongemerkt via een cookie onze lezers willen volgen en targeten. Hoewel frank.news niet weet wat ze met die gegevens doen, zijn we er volgens de GDPR wel voor verantwoordelijk. Van der Mijn: ,,Alle partijen waar frank.news zaken mee doet en die op de één of andere manier nodig zijn bij het verwerken van persoonsgegevens, worden onder de loep genomen. Dus ook bijvoorbeeld Facebook. Er zal vooraf moeten worden afgesproken wat zij precies met de gegevens van frank.news mogen doen. Dat zal in een verwerkersovereenkomst moeten worden vastgelegd. In de praktijk zal dit inzichtelijk gemaakt moeten worden in verwerkingsregisters, zodat wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aanklopt, de zaakjes netjes op orde zijn.”

 

Continue reading
  15675 Hits
  0 Comments
15675 Hits
0 Comments

Apple en Brave bouwen aan verdienmodel zonder cookies

Apple en Brave bouwen aan verdienmodel zonder cookies

Steeds meer techbedrijven komen op voor de privacy van consumenten. Ze introduceren webbrowsers die cookies blokkeren om surfgedrag te registreren. Apple doet het sinds kort bij Safari en nieuwe browsers als Brave gaan helemaal rigoreus te werk. Tot wanhoop van adverteerders die daardoor digitale ads minder gericht kunnen plaatsen. De techbedrijven sturen aan op een nieuw verdienmodel.

 
Je favoriete artiest op YouTube rechtstreeks betalen. Het kan sinds kort als je gebruik maakt van de browser Brave. Het is een nog nieuwe browser die op het punt staat de verhoudingen op het internet drastisch te ontwrichten. Brave houdt ads en trackers tegen, maar heeft een knop waarmee je sites waarop je content bekijkt kunt betalen en in het geval van YouTube kan dat ook aan individuele artiesten.

 
Crowdfunding: 35 miljoen in een halve minuutBrave is sinds het voorjaar in de lucht. De browser slaat enerzijds een verfrissend nieuwe weg in, maar is tegelijkertijd omstreden vanwege het tegenhouden van advertenties en van alle ‘tracking cookies’, waardoor mediabedrijven geen informatie over surfgedrag krijgen. Het is niet zomaar een bedrijf. Tijdens een crowdfundingsactie en lancering van een eigen digitale munt haalde Brave in niet meer dan 30 seconden een bedrag binnen van 35 miljoen dollar. Drijvende kracht is de bedenker van JavaScript, Brendan Eich. Zonder JavaScript zou het internet in zijn huidige vorm niet eens bestaan.

 
Brave pleit er niet alleen voor dat gebruikers rechtstreeks gaan betalen voor de content die ze op internet bekijken, maar regelt die betaling ook. Als je Brave op je eigen computer installeert, vallen een paar dingen op. Ten eerste: alle sites laden supersnel, zelfs sneller dan met Google Chrome. Dat is een gevolg van het wegfilteren van alle tracking cookies. Maar Brave stuurt zo nu en dan wel een aanmaning: is het niet tijd om de sites die je bekijkt netjes te gaan betalen. Daar heeft Brave een knop voor. Brave biedt aan om anoniem bij te houden welke sites je bezoekt en bij een betaling kan het geld dan naar verhouding over die sites worden verdeeld. De hoogte van het bedrag bepaal je zelf. Je moet wel een paar dingen regelen, zodat je met digitale munten kan betalen.

 
Uitgevers woedend over ontwrichtingBrave komt in de eerste plaats voor consumenten op, maar zegt ook voor uitgevers en contentmakers een vuist te willen maken. Maar juist in de uitgeverswereld zijn de reacties furieus. Een aantal vooraanstaande uitgevers, waaronder The New York Times, noemt de browser ‘blatantly illegal’, omdat webpagina’s anders worden gepresenteerd dan de uitgevers hebben bedoeld. Het is nog onduidelijk of de uitgevers ook juridisch gelijk gaan krijgen. De directe betalingen door consumenten, zoals Brave die voorstelt, zijn voor de uitgevers voorlopig te klein om een alternatief te zijn voor inkomsten uit advertenties. Maar Brendan Eich van Brave is vastbesloten.

Brave is in de eerste plaats een disruptor die een aanval uitvoert op de grote techgiganten. Het zijn vooral Google en Facebook die hun macht vergroten door eindeloos persoonsgegevens te verzamelen. Internet was ooit een open digitale plek met gelijke kansen voor iedereen en niet een ruimte waar een paar giganten als Google en Facebook de lakens uitdelen. Internet moet weer van iedereen worden en consumenten moeten zelf bepalen wat ze wel en niet van hun gedrag willen delen. „We vechten samen met burgers voor een betere deal en tegen de huidige uitwassen bij webadvertenties,” schrijft Brave in een reactie op de uitgevers.
„We vechten samen met burgers voor een betere deal en tegen de huidige uitwassen bij webadvertenties,” schrijft Brave.
Apple kiest voor strijd tegen cookies
Opvallend is dat ook een groot bedrijf als Apple zich in het kamp voor ‘meer privacy’ opstelt. Apple is niet te vergelijken met Brave, maar de aanval op de advertentiewereld is niet mis. De High Sierra-update die iMac-gebruikers onlangs kregen, kwam samen met een toelichting die niets aan de verbeelding overlaat. Kent U dat, schrijft Apple, dat als U een advertentie op internet bekijkt, diezelfde ad de week daarop wel vijf keer terugkomt. In het begeleidende beeld zie je advertenties die blijven terugkomen met het commentaar: dit zal vanaf nu niet meer gebeuren. De update geldt voor de browser Safari van Apple. Niet zoveel mensen gebruiken Safari, maar het is tekenend dat een techgigant als Apple zich in het kamp tegen cookies schaart. Er bestaan inmiddels enkele methoden om de cookieregels bij Safari te omzeilen, maar als iedereen dat gaat doen, is de reactie van Apple voorspelbaar.

Zes grote advertentieconsortia, meldt The Guardian, hebben een open brief aan Apple geschreven. Ze onderstrepen het belang van cookies om persoonlijke diensten te kunnen bieden. „De stap van Apple’s Safari (…) gaat ten koste van de user experience en zal het economisch model voor het internet saboteren.”

 
Apple houdt vol
Maar Apple houdt voet bij stuk: „Ad tracking is zo doordringend dat het mogelijk is de complete browse geschiedenis van iemand te reconstrueren. Die informatie wordt zonder toestemming verzameld en gebruikt voor ad retargeting, waardoor ads mensen blijven volgen op het internet.” De net uitgekomen browser Firefox Quantum, die veel sneller is dan vorige versies, heeft ook de ‘trackingbescherming’ opgevoerd. Gebruikers kunnen ads en trackers nu tegenhouden tijdens het browsen in de normale stand, tot dusver moest je daarvoor naar de private mode gaan.

Bij Google Chrome ligt dat allemaal anders, omdat Google zelf veel gegevens over surfgedrag verzamelt. Wel bestaat er een extensie die een deel van de cookies kan laten zien en desgewenst tegenhouden (zie dit artikel op frank.news).
Ad tracking is zo doordringend dat het mogelijk is de complete browse geschiedenis van iemand te reconstrueren.”
Breder debat over privacy en cookies
De werkwijze van Apple en Brave past in een breder debat over privacy en tracking cookies. In Nederland (en de rest van de EU) gelden volgend jaar nieuwe privacy regels (zie dit artikel op frank.news). Consumenten moeten dan zelf kunnen bepalen of ze tracking cookies accepteren. Het zou kunnen dat weinigen daar moeilijk over doen, net zoals veel mensen nu bijna blindelings akkoord gaan met voorwaarden van websites.

Het nieuwe denken vanuit de techsector is mogelijk veel ingrijpender. Consumenten krijgen simpelweg websites te zien waarbij tracking cookies ontbreken. Willen ze die toch, dan zullen ze eerst hun instellingen moeten veranderen. Dat is voor veel mensen een brug te ver. Het heeft gevolgen voor uitgevers en adverteerders. Als cookies niet meer vanzelfsprekend zijn, zullen bedrijven op een andere manier consumenten moeten bereiken. Misschien zelfs consumenten betalen voor aandacht, zoals in de VS wordt gezegd.

Veel uitgevers en adverteerders hebben net hun draai een beetje gevonden in de digitale wereld, maar staan nu al weer voor nieuwe uitdagingen. De ontwikkelingen gaan supersnel: blockchain, digitale munten en nieuwe disruptors in de techwereld. Brave lijkt te staan voor een manier van denken die verder reikt dan de techwereld alleen.
Lees hier ook het artikel van Ralph over Blockchain
https://www.frank.news/2017/11/28/contentmakers-krijgen-op-blockchains-wel-goed-betaald/
  2248 Hits
  0 Comments
2248 Hits
0 Comments

Privacywet: toestemming kan digitale reclame redden

Privacywet: toestemming kan digitale reclame redden

Is digital en programmatic advertising, datamining en gepersonaliseerde reclame nog mogelijk als in 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treedt? Marketeers en bureaus vrezen voor hun businessmodel. IAB Nederland gaat bezwaar aantekenen. Angst en twijfel domineren de marcombranche. Toch valt het volgens deskundigen mee. De oplossing? Alles draait om toestemming.

,,Bij CMO’s is veel onrust en twijfel over de nieuwe privacywet. De vraag is of onze processen op tijd klaar zijn,” zei voorzitter Nathalie Peters van IAB Nederland tijdens het congres How To make It Work 2017. De branchevereniging roept iedereen op voor dinsdag 28 november bezwaar aan te tekenen tegen de richtlijnen die de Europese privacywaakhonden, verenigd in de Artikel 29 Werkgroep (WP29), onlangs publiceerden. Die gaan ook over profilering en geautomatiseerde besluitvorming, de basis voor digitaal en programmatic adverteren. ,,Dit is het enige moment waarop we de werkgroep kunnen oproepen de strikte regels voor profilering te verzachten,” aldus Peters. IAB heeft hiervoor de hulp ingeschakeld van zakelijk juridisch dienstverlener DLA Piper.



Zelfde regels, meer boetes
Vanaf 25 mei 2018 gaat de Autoriteit Persoonsgegevens streng controleren of bedrijven, bureaus en marketeers wel zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan. In online reclame draait tegenwoordig alles om data en profilering op basis van persoonsgegevens. Daarom dreigt de helft van alle digitale reclame te verdwijnen, meldde Adformatie in september na een noodkreet van IAB.

Tijdens HTMIW17 schetsten professor Jan Kabel, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, en Walter Flaat, Chief Data Officer van Dentsu Aegis Network Nederland, wat de branche te wachten staat. Volgens professor Kabel gelden de regels van de AVG al sinds 1996. Alleen wordt er vanaf volgend jaar strenger gehandhaafd en worden er meteen boetes uitgedeeld in plaats van waarschuwingen. ,,Dat kan oplopen tot 20 miljoen euro en daarom is iedereen zo zenuwachtig en bezig compliant te zijn aan de nieuwe wet,” aldus Kabel.

Altijd wat te verbergen
CDO Walter Flaat van Dentsu Aegis ziet ook de twijfel bij collega’s. ,,Ze zeggen: het is allemaal zo zwaar, het is zo moeilijk. Er mag straks niets meer. Werken binnen deze regels is een high-stakes spelletje, dus waarom zou je nog met data willen werken,” vertelt hij.

Als data-expert weet hij als geen ander hoe mensen de hele dag gevolgd worden. Vanaf het moment dat ze wakker worden en op hun smartphone hun mail of het nieuws checken tot ze in de trein stappen met hun OV-chipkaart of ’s avonds een pizza bestellen. Van de jongere generatie worden heel veel gegevens verzameld. ,,Het gaat erom dat die gegevens goed gebruikt worden. Mensen zeggen altijd: ze mogen alles van mij weten. Ik heb niets te verbergen. Maar je hebt altijd wat te verbergen voor mensen die jou kwaad gezind zijn,” aldus Flaat.

Vier basisregels
Data is volgens hem echter van essentieel belang voor goede marketing. Flaat: ,,Marketing wil aandacht kopen. Je hebt allerlei data nodig om te voorkomen dat je ongewenste reclame op ongepaste momenten stuurt. Uiteindelijk gaat het erom dat je mensen begrijpt. Daarvoor moet je data op een goede manier toepassen binnen de kaders van de privacywetgeving.”

Dentsu Aegis heeft vier basisregels opgesteld om dit goed te regelen.

1: Goede marketing is duurzaam op het gebied van privacy. ,,Marketing is alleen duurzaam als je handelt in het belang van de consument,” aldus Flaat.

2: Goed gebruik van data moet niet eng aanvoelen.

3: We zouden er zelf geen bezwaar tegen hebben als consument.

4: Er is een balans tussen datagebruik en waarde toevoegen.

Cookies zijn persoonsgegevens
Flaat: ,,Belangrijk is ook de grens tussen geanonimiseerde gegevens en persoonsgegevens. Soms zijn gegevens anoniem, maar kunnen ze persoonlijk worden. Daarom wil je er nu al mee omgaan alsof het persoonsgegevens zijn. Hoe zit het met cookies? Daarover is de AP tot de conclusie gekomen dat het persoonsgegevens kunnen worden, dus is het beter om daar van uit te gaan.”



Wat kan wel en niet?
Met concrete voorbeelden over wat wel en niet mag, legt hij de koppeling met de dagelijkse marketingpraktijk. Iemand retargetten die op een webshop naar roze pumps zoekt? Dat mag als iemand via een duidelijke cookieverklaring consent geeft. Een persoonlijk reisaanbod opstellen en tonen door Booking.com? Idem dito. De score van een ingevulde IQ-test doorverkopen? Daar wordt het schimmig, want heeft de invuller hier wel toestemming voor gegeven? Contextual profiling op basis van iemands multimediagebruik, dus meekijken terwijl hij andere websites bezoekt? Een twijfelgeval. Stiekem bezoekersgegevens van een website verzamelen en doorverkopen? Dat mag niet meer.

Alles draait om toestemming
Volgens Flaat draait alles om toestemming, dus meer cookieverklaringen en expliciet vragen of je de gegevens mag gebruiken. ,,Toestemming is goud waard. Daar los je alles mee op. Maar die moet wel veilig gegeven worden. Mensen moeten weten: Jij gaat van mij persoonsgegevens opslaan zodat ik jou later kan bereiken. Maar je moet die niet alleen opslaan, maar ook bewijzen dat mensen die toestemming hebben gegeven. Je moet dus een afschrift van alle toestemmingen in een database zetten om dat te kunnen bewijzen. Heb je dat niet gedaan, dan ben je 24 mei om 23.59 uur al je gegevens, cookies en data kwijt, want je hebt daar geen consent voor.”

Een ander puntje: de verantwoordelijkheid wordt over de hele keten uitgesmeerd. Van uitgever tot adverteerder en mediapartij. ,,Dus je bent allemaal de Sjaak als het misgaat,” aldus Flaat.
,,Dus je bent allemaal de Sjaak als het misgaat,” aldus Flaat.
Bescherming logisch
Volgens professor Kabel is het logisch dat mensen mogen weten wie, wanneer, welke data over hen verzamelt en wat daarmee gebeurt. Volgens de EU-grondwet heeft iedereen namelijk het recht op bescherming van zijn persoonsgegevens. Hij haalt een eerdere uitspraak aan van voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die na zijn aantreden in 2016 zei: ,,Als wij samen naar de bibliotheek zouden gaan en er zou bij de ingang een man staan met een camera, die permanent zou meelopen. Welk boek je inkijkt, waar je naar zoekt… Nou, die sla je onmiddellijk in elkaar. Althans vrij snel. Nu zit de bibliotheek op internet en gebeurt hetzelfde. En niemand maakt zich er zorgen over. Vind ik raar.”
Wolfsen en zijn AP staan volgens Kabel klaar om misstanden te gaan aanpakken en te beoordelen of websites goed met cookies omgaan. Het wordt voor bedrijven nog een hele klus om alle aspecten van de AVG onder de knie te krijgen. ,,Je moet eerst weten waar je het over hebt. Dan moet je het toepassen. Je moet weten wat voor rechten de betrokkenen heeft. Je moet weten wat de beginselen, de beperkingen en de plichten zijn. Je moet weten hoe het zit met de doorgifte van gegevens van Europa naar andere landen zoals Amerika. Je moeten weten hoe het zit met toezicht. En je moet weten hoe het zit met de sancties,” somt Kabel op.

Richtlijnen profilering
Naarmate de datum van 25 mei 2018 nadert, worden de spelregels steeds vaster omlijnd. De Artikel 29 Werkgroep publiceerde begin oktober de conceptrichtlijnen voor profilering en gepersonaliseerde reclame op het internet. Zo mogen algoritmes geen automatische beslissingen nemen die zwaar ingrijpen in het leven van mensen of juridische consequenties hebben en moeten mensen inzicht hebben in de data die over hen zijn verzameld.

Data gebruiken die voor andere doeleinden zijn verzameld mag alleen als de persoon in kwestie daar toestemming voor heeft gegeven. Volgens de richtlijnen van de AVG moet die vraag om toestemming duidelijk en begrijpelijk zijn, moet de persoon snappen waarvoor hij toestemming geeft en moet hij die consent weer in kunnen trekken.

Bezwaar maken
Volgens IAB-voorzitter Peters veranderen de richtlijnen zoals die er nu liggen het totale digitale speelveld. ,,Het is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat de spelregels voor iedereen duidelijk moeten zijn,” stelt ze. ,,Vandaar dat wij nu actief de oproep doen aan iedereen om hun feedback te delen. Dit kan men doen door gebruik te maken van het speciale formulier op de website van IAB Nederland. Onze specialisten zullen deze reacties bundelen en voor de deadline van 28 november aanstaande bij de Artikel 29 Werkgroep aanbieden.”
  4935 Hits
  4 Comments
4935 Hits
4 Comments

Slimmere programmatic: denk niet in cookies, maar in mensen

Slimmere programmatic: denk niet in cookies, maar in mensen

Irritante reclames waarbij iemand tientallen keren dezelfde reclameboodschap op zijn scherm krijgt, zijn vaak te voorkomen. Hoe? Door minder te focussen op clicks en cookies en meer op storytelling aan de mensen die je wilt bereiken. Lees hoe programmatic advertising een stuk slimmer kan volgens expert Anne Bouwman van Amnet.

 
Weer een banner voor die schoenen die je al gekocht hebt? Weer een pop-up voor de auto die al een week voor de deur staat? Of voor die bril, reis, smartphone of televisie die je helemaal niet wilt hebben? De omzet van programmatic advertising groeide vorig jaar naar 187 miljoen euro en meer dan een derde van alle display advertenties wordt inmiddels geautomatiseerd verhandeld. Tegelijkertijd groeit het aantal mensen dat adblockers installeert om irritante reclames te weren. Uit het laatste rapport van PageFair blijkt dat 22 procent van alle smartphonegebruikers in de wereld – 419 miljoen mensen – er eentje op zijn mobieltje heeft.

 
Mensen achter de knoppen
Een beetje eigen schuld van de branche, vindt zelfs branchevereniging IAB. Maar wie zorgt er voor alle irritatie? De techniek de schuld geven is te gemakkelijk. Natuurlijk zijn de algoritmes nog niet perfect en gaat er technisch gezien wel eens wat fout, maar uiteindelijk zijn het de mensen achter de knoppen die het verschil maken, weten ze bij Amnet. Dat geldt als een van de pioniers en experts op het gebied van programmatic advertising.

,,De marktontwikkelingen gaan zo snel en de techniek biedt steeds meer mogelijkheden, maar uiteindelijk bepalen mensen of de techniek goed wordt toegepast. Daar gaat nogal eens wat mis,” zegt Anne Bouwman, Client & Business Development manager bij Amnet. Haar devies: ,,Stel alles aan het begin van de campagne goed in om fouten achteraf te voorkomen. Je moet aan de voorkant de tijd nemen en je afvragen wat er mogelijk is en welke techniek nodig is. Vaak wordt die tijd niet gegund en moet een banner eigenlijk gisteren al live. Je moet ook kijken naar de mogelijkheden van data toepassing en het verzamelen van data. Wat is beschikbaar en hoe kunnen we het inzetten voor meer relevantie? Ik kan me voorstellen dat marketeers en traders door de bomen het bos niet meer zien. Een goede trader weet wat er mogelijk is en werkt in de Nederlandse markt. Die weet welke data we nodig hebben voor goede targeting. Meer relevantie leidt tot minder adblockers.”

 
Verklaarbare fouten
Daarnaast is er nog een ander voorbeeld dat de irritatie factor verhoogt: geen goede segmentatie van gebruikers. De vraag die traders zich zouden moeten stellen luidt: Wie is écht geïnteresseerd en welke boodschap vertel je aan deze doelgroepen?

Zo wordt iemand die op de homepage ‘alleen even in de winkel komt kijken’ meteen getarget, terwijl de kans op conversie miniem is. Een kwestie van niet goed afstellen en ontbreken van een plan voor slimme targetting.

Dat een bezoeker een advertentie krijgt voor een product dat hij net bij een ander heeft gekocht is volgens Bouwman nog moeilijk te voorkomen. Diverse databanken en databronnen mogen en willen niet zomaar gegevens uitwisselen en niet alle cookies mogen getraceerd en geregistreerd worden vanwege privacy wetgeving. ,,Als je bijvoorbeeld iets bij Bol.com of Wehkamp koopt, weet men dat niet van elkaar, omdat die gegevens worden afgeschermd,” legt ze uit.

 
Verbetering kan wel
Naast goede techniek, strategieën, segmentatie en boodschappen afstemmen, kan er in haar ogen nog meer verbeterd worden. Zo zouden contactfrequenties beter ingesteld kunnen worden. Dus iemand in plaats van tien keer op een dag maximaal drie keer targetten op verschillende websites. ,,Dan wordt de irritatie lager,” aldus Bouwman. ,,Nu krijgt iemand wel eens 30 dagen lang, 10 keer per dag dezelfde reclame geserveerd. Dat is vervelend en lijkt op spammen.”

Waarom dat gebeurt? Omdat de conversie in tag management systemen vaak wordt toegewezen volgens de ‘last cookie count’-constructie. Oftewel: aan het medium waar vandaan de aankoop is gedaan. ,,Dat is heel erg silo-denken en daar zou iedere adverteerder per direct vanaf moeten stappen,” vindt ze. Gelukkig ziet zij dat meer adverteerders daar vanaf stappen en de gehele path to conversion analyseren.

 
Overtuigen van storytelling
Adverteerders die met één banner online willen, zouden gesegmenteerde boodschappen moeten aanbieden. ,,Eén banner sturen naar iedereen die op een willekeurige plek op je website is geweest, is niet erg slim,” stelt Bouwman. ,,Zo kun je via dynamische adserving je verschillende doelgroepen met verschillende gesegmenteerde boodschappen bereiken. Daar proberen we adverteerders en marketeers ook mee te helpen, maar vaak wordt er nog te traditioneel gedacht. Je kunt met programmatic echt aan storytelling doen. Met steeds een andere boodschap, video, plaatje of tekst. De mogelijkheden zijn er. We moeten marketeers en adverteerders er alleen van zien te overtuigen om er gebruik van te maken. Er wordt nu nog te veel gedacht in cookies en te weinig in mensen.”
  5044 Hits
  0 Comments
5044 Hits
0 Comments

Adobe kan consument van pc naar tablet of smartphone volgen

Adobe kan consument van pc naar tablet of smartphone volgen

Adobe heeft een slimme manier gevonden om consumenten te volgen als ze wisselen tussen pc, tablet of smartphone. Klanten worden dan niet meer lastig gevallen met advertenties van dingen die ze net met een ander apparaat hebben gekocht. Bovendien krijgen ze boodschappen die op de persoon zijn afgestemd. Volgens Adobe willen de klanten dat zelf.

 
Een voorbeeld: je zoekt op je tablet naar een vlucht voor je vakantie, maar je boekt ‘m uiteindelijk op je desktop. Dan kan het gebeuren dat je op je tablet achtervolgd blijft worden door advertenties van de luchtvaartmaatschappij, die denkt dat je de vlucht nog niet hebt geboekt. Het zijn zulke advertenties die mensen aanzetten om adblockers te installeren.

 
Marketing Cloud
 De praktijk is nu dat advertenties toegespitst worden op een bepaald apparaat en niet op de eigenaar daarvan. Google en Facebook doen al langer aan cross-device tracking: mensen volgen als ze naar ander apparaat gaan.

De marketeers die werken met de Adobe Marketing Cloud konden dat tot dusver niet. Bedrijven gebruiken cookies of IP-adressen om online gedrag van consumenten in kaart te brengen en advertenties op de persoon af te stemmen. Maar dat blijft gokken, want je weet nooit zeker wie er achter een pc of tablet zit.

Adobe lanceert nu de ‘cross device co-op’ waarmee marketeers via de Marketing Cloud consumenten van apparaat naar apparaat kunnen volgen. Adobe verwacht 1,2 miljard pc’s, tablets en smartphones met elkaar te kunnen linken. Bedrijven die werken met de Marketing Cloud kunnen er hun voordeel mee doen.

 
Informatie koppelen
 Het is de bedoeling dat marketeers informatie over het online gedrag van hun klanten gaan delen met Adobe. Door die informatie te koppelen wordt duidelijk aan welk apparaat een consument zit. De klanten blijven anoniem, want de informatie wordt gecodeerd verstuurd.

Bedrijven gaan dus alleen links tussen een pc, tablet of smartphone delen en niet andere data zoals een emailadres of telefoonnummer van een klant. Adobe benadrukt dat de deelnemende marketeers aan de cloud niet onderling gegevens gaan uitwisselen.

Het systeem is samen met de Amerikaanse denktank Future of Privacy Forum ontworpen en gaat eerst in de VS van start. Het is nog onduidelijk of het ook aan de privacy-regels van de Europese Unie voldoet. Die regels voor het uitwisselen van gegevens tussen de EU en de VS zijn streng en daar zal Adobe rekening mee moeten houden.

 
Millennials switchen het meest
 Volgens Adobe willen de klanten het zelf. Uit een eigen survey blijkt dat 85 procent van de consumenten een voorkeur heeft voor gepersonaliseerde content, zoals advertenties die op persoonlijke interesses zijn afgestemd.

Bijna acht van de tien gebruikers van een smartphone, tablet of desktop switcht tijdens een activiteit; bij Millennials ligt dat zelfs op 90 procent. Tweederde van de bezitters zegt het irritant te vinden als de apparaten niet zijn gesynchroniseerd.

 
De marketeers ondervraagd
Adobe ondervroeg ook marketeers. Meer dan de helft van hen vindt dat gepersonaliseerde marketing moeilijk is toe te passen omdat er zoveel media online zijn (55 procent) en door de angst bij consumenten om informatie over zichzelf prijs te geven (60 procent).

Opvallend is dat een overgrote meerderheid van de digitale marketeers zegt dat hun eigen bedrijven ‘effectief’ zijn als het gaat om gepersonaliseerde marketing (93 procent). Minder dan tweederde van de consumenten vindt dat marketeers effectief zijn in het tonen van interessante ads (63 procent).

Voor meer informatie:  GetPersonalReport van Adobe.
  3993 Hits
  0 Comments
3993 Hits
0 Comments