Candid. Platform
for growth.

Gaan we detoxen op social media na Corona?

socialmeddiaklein

Meer dan een jaar is Corona al onderdeel van ons dagelijks leven. Twee lockdowns verder beginnen de cijfers er, in de ziekenhuizen tenminste, eindelijk goed uit te zien. Wat de toekomst gaat brengen is nog altijd erg onzeker, maar je voelt en proeft de energie. De mondkapjes gaan af, er mag weer wat meer. Nederland ontwaakt. Dat snelle herstel, die weerbaarheid, zie ik ook ontstaan bij de bedrijven waar we voor werken. Nederland is een positief, ondernemend en weerbaar volk, een genot om mee te werken.

Door Sjef Kerkhofs

Elke situatie heeft winnaars en verliezers. Verliezers waren er het afgelopen jaar veel. De slachtoffers, hun families en omgeving. De Nederlandse economie en dan vooral een aantal specifieke branches. Jongeren, ouderen, en zeker ook alleenstaanden. De grote winnaar waren de social media platformen. In tijden dat iedereen thuis en in zeker mate van sociaal isolement verkeerde, vierde social media hoogtij. Grote platformen zoals Instagram, Facebook, Twitter en Linkedin zagen de activiteit op hun platform met tientallen procenten stijgen. Gek genoeg is/was de Corona periode voor adverteerders dus een dankbare periode om veel impact te maken op social media.

Nu we langzaam weer terugkeren naar een situatie waarin sociale contacten fysiek kunnen plaatsvinden in plaats van uitsluitend digitaal, is de grote vraag die menig marketeer bezighoudt: welke reactie gaan we zien op social media. Zijn we gewend geraakt aan intensief gebruik en blijft dat aanhouden? Of gaan we naar een periode van detoxing waarin gebruikers wellicht minder online en actief zijn op social media? Ik neig naar het laatste. Nadat ons leven zich ruim een jaar vooral online en thuis heeft afgespeeld, snakken we naar het 'buiten' zijn. Ik heb het zelf wel als confronterend ervaren dat mijn iPhone elke week netjes rapporteerde wat mijn 'online schermtijd' in de voorgaande week gemiddeld per dag was geweest. Herkenbaar? Dat mag wel wat minder.

Als marketeers moeten we er rekening mee houden dat gebruikers de komende maanden wat minder actief zullen zijn op social media. Niet afwezig, maar minder intensief qua gebruik. De laatste jaren zagen we juist een trend dat door de sterke opkomst van mobiel internet en de toegankelijkheid (en pricing) daarvan binnen Europa, er vrijwel geen daling in activiteit meer zichtbaar was tijdens de zomer. Sterker nog, er leek eerder sprake van een stijging dan een daling. Dit jaar zou dat dus weleens anders kunnen zijn. Bij het uitdenken van campagnes is het relevant deze verwachte trend in de gaten te houden. Het opzetten van een social media campagne waarin activatie centraal staat, of waarin je focus legt op engagement, is dus wellicht niet zo verstandig. De kans is dan groot dat je een minder resultaat zult boeken dan je wellicht afgelopen jaar gewend was. Schrik ook niet als je een daling ziet in je social media content metrics zoals bereik en engagement de komende maanden. 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.