Candid. Platform
for growth.

Waarom koopt Amazon een deurbelfabrikant?

Waarom koopt Amazon een deurbelfabrikant?

Een flitsende start up voor videodeurbellen is in handen gekomen van Amazon. Voor ruim een miljard dollar naar verluidt. De deurbellen markeren een volgende stap van Amazon om verder ín je huis te komen. Het is de bedoeling dat er een hechte connectie komt tussen de deurbel en Amazons slimme assistant Alexa.

 
Stel je tienerzoon heeft een feestje en komt diep in de nacht thuis. Pa is al eerder gaan slapen, maar wordt in de nacht een keer wakker. Hij heeft zijn zoon niet horen thuiskomen. Gelukkig staat de Echo met de slimme assistant Alexa naast zijn bed. „Alexa, is Robert al thuis?” vraagt hij. Daar weet Alexa wel raad mee, want kort geleden kwam er een berichtje van de deurbel. „Ja, Robert is thuis,” luidt het opgewekte antwoord. Pa draait zich gerustgesteld weer om.

 
Deurbel en smartphone maken contact
Zo zou de videodeurbel in de toekomst met Alexa kunnen communiceren. De bel is sowieso handig, omdat die ook kan communiceren met je smartphone. Misschien wordt er aan je deur gebeld als je niet thuis bent. Is het een bekende, dan doet gezichtsherkenning het werk. Ook als je smartphone even niet binnen handbereik is, kom je later te weten wie ervoor de deur stond. Je kan natuurlijk ook live meekijken op je smartphone en een gesprekje aangaan. „Oh, goed dat u er bent, geeft u het pakketje even bij de buren af?”

 
Ring heet de deurbel startup die nu in handen is van Amazon. De overnameprijs is niet officieel bekendgemaakt, maar volgens Reuters ging het om een bedrag van ruim een miljard dollar. Is dat niet een beetje veel voor een paar deurbellen? Ring, gevestigd in Santa Monica in Californië, populariseerde het idee van de videodeurbel. Mensen kunnen niet alleen binnenshuis zien wie er aan de deur staat, maar ook op de smartphone waar ook ter wereld. De deurbellen van Ring zijn ook in Nederland verkrijgbaar. De bel detecteert bewegingen en weet dus wanneer er iemand voor de deur staat. De bel maakt gebruik van het Wi-Fi-netwerk en stuurt videobeelden met geluid naar de smartphone app die de huiseigenaar op zijn smartphone heeft geïnstalleerd. Het bedrijf prijst de app aan voor de veiligheid, want dieven worden afgeschrikt.

 
Richard Branson en Goldman Sachs
Jamie Siminoff heet de man achter Ring. Hij begon in zijn garage wat te prutsen en huurde in 2011 een klein plekje op de grote elektronicabeurs CES. „Dat was de beste zakenbeslissing in mijn leven,” vertelt hij tegen USA Today. Luchtvaartmagnaat Richard Branson en zakenbank Goldman Sachs kwamen met geld over de brug. Hij heeft al geleverd aan 90.000 winkels. En nu is zijn start up voor de hoofdprijs verkocht.

 
Met de overname deelt Amazon een tik uit aan Google, dat ook bezig is met een video-deurbel. Met Nest van Google kan je al thermostaten aansturen en het techbedrijf is bezig met uitbreiding met een videodeurbel.

 
De verwachting is dat Amazon de apparaten van Ring op termijn gaat gebruiken bij de bezorging. De bel weet dan wanneer de bezorger ongeveer komt, ziet hem vervolgens aanlopen en ontgrendelt de deur even. Als je thuiskomt zie je je bestelling in de gang staan. Het moment van bezorging krijg je natuurlijk in een video op je smartphone te zien. Het klinkt te mooi om waar te zijn.

Er is ook een keerzijde: Amazon komt zo wel erg centraal in je huis te staan.

Dat is ook precies de bedoeling van de techgigant.