Candid. Platform
for growth.

Vodafone en BMW in zelfrijdend vervoer met Hackatrain

hackatrain

Van zelfrijdende treinen tot auto's en hoe je dat in een drukke omgeving organiseert. Honderd jonge professionals gaan ermee aan de slag in opdracht van Vodafone Business, TNO, Parkmobile en BMW. Ze beginnen ermee tijdens een treinreis met de Hackatrain, die op 1 juli van Amsterdam naar Berlijn rijdt.

Wat heeft een telecombedrijf als Vodafone nu met zelfrijdende treinen te maken, zou je zeggen. De sleutelterm is 5G. In de nabije toekomst gaan zelfrijdende auto's en treinen voortdurend met de omgeving communiceren. Dat kan alleen met een supersnel netwerk en daarom is 5G een voorwaarde. Vodafone is inmiddels ver met 5G en Internet of Things.

Van Vodafone en TNO krijgen deelnemers aan de Hackatrain een opdracht die gaat over zelfrijdende treinen. Overal in Europa zijn er al experimenten mee gedaan, ook in Nederland, zoals TNO laat zien. De verwachting is dat zelfrijdende treinen in 2024 een feit zijn (dan nog met een machinist bij de knoppen) en in 2030 volledig zelfstandig kunnen rijden.


Trein bepaalt zelf waar het druk is op het perron
Zelfrijdende treinen kunnen dicht op elkaar en zijn flexibel inzetbaar. De uitdaging is: hoe regel je dat allemaal. „Als een trein autonoom rijdt, kan die bij het perron stoppen op de plek waar de meeste mensen staan," zegt Jelmer Letterie van VodafoneZiggo. „Hoe regel je dat technisch? Dat zijn vragen die ons bezighouden."

De bedrijven trekken samen op bij de opdrachten die ze maken voor deelnemers aan de Hackatrain. Bij Vodafone en TNO gaat het over treinen, bij BMW en Parkmobile over zelfrijdende auto's. Ze dagen dejonge professionals uit om met oplossingen te komen met nieuwe technieken om het verkeer te innoveren.


Je moet technisch zijn en een beetje vervoersfreak
Hackatrain is eigenlijk een hackathon waarbij de jongeren in teams werken om de beste oplossing te vinden. Je moet er technisch voor zijn en een beetje vervoersfreak. De hackathon begint tijdens een treinreis van Amsterdam naar Berlijn en gaat ter plaatse nog een dag verder. Berlijn staat die week in het teken van tech vanwege het grote technologiefestival Tech Open Air.


Data sturenzelfrijdend vervoer aan
Er staat veel te veranderen in het vervoer. De dienstregeling wordt in de toekomst flexibel. Doordat treinen onderling communiceren, kunnen ze ook dichter op elkaar. Maar de hoeveelheid reizigers zal variëren. „Daar ligt een andere uitdaging," zegt Letterie. „Misschien kan je een systeem bedenken waarbij reizigersdata real time kunnen aansturen of een extra trein wordt ingezet." Die trein kan vervolgens zelf naar het perron rijden.

„Er komt meer flexibiliteit en dat moet ook, want we krijgen meer reizigers in de spits," zegt ook Rik Poulus van TNO. „Data over reizigersstromen werken straks direct door bij de inzet van treinen."


Denk out-of-the-box
Rik Poulus van TNO is samen met Prorail al geruime tijd betrokken bij zelfrijdende treinen. De eerste testen zijn gedaan, met personen- en goederentreinen. „De trein weet straks zelf waar die heen moet of waar die een container moet brengen." Met 5G kan de trein in een eigen bandbreedte communiceren, met de omgeving en met andere treinen.

Poulus heeft nog wel een tip voor de deelnemers aan Hackatrain. „Denk out-of-the box. Wij zijn gewend in een bepaald systeem te denken, maar jongere professionals zitten daar niet aan vast, zij kunnen met verrassende oplossingen komen." Het is bedoeling dat de beste oplossingen daarna samen met de bedrijven verder worden uitgewerkt.


BMW en Parkmobile: combineer data over accu's en parkeren
De opdracht van BMW en Parkmobile (van de parkeerapp) gaat over zelfrijdende auto's. Bedrijven die zelfsturende auto's gaan aanbieden, krijgen voortdurend data. „Het kan gaan over routes of accu's van auto's, maar het kunnen ook stadsdata zijn over parkeerruimte of luchtkwaliteit," zegt Jeroen van Weeren van Parkmobile. „Het gaat steeds verder, want met kunstmatige intelligentie (AI) kun je voorspellingen doen. Zo kan je de route bepalen die een auto het beste kan rijden."

De deelnemers aan de Hackatrain krijgen een technische opdracht (ontwerp een app, maak een cloud-oplossing). Daarbij krijgen ze sets met data uitgereikt. Parkmobile levert data over parkeerzones in Berlijn van de afgelopen paar maanden. BMW komt met data over accugebruik. Die kunnen de deelnemers combineren bij het bedenken van oplossingen.

Een aardig dilemma bij zelfrijdende auto's is wat ze doen na de spits. Eerst zijn ze massaal op de weg om mensen naar kantoor te brengen. Daarna kunnen ze parkeren (nogal duur in een grote stad), maar een zelfrijdende auto kan natuurlijk ook blijven rondrijden en misschien is dat wel goedkoper. „De stad wil dat natuurlijk niet, dus daar moet je iets voor bedenken," zegt Van Weeren.


Hackatrain met eigen trein naar Berlijn
Dit jaar rijdt Hackatrain voor het eerst met een eigen trein. Het is nog even afwachten hoe dat in de toekomst zal gaan. Er zijn plannen voor een hogesnelheidstrein naar Berlijn. Dan wordt het pas echt hard werken om de techopdrachten op tijd klaar te krijgen. 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.