Candid. Platform
for growth.

Is ‘viral-sensatie’ Vero hét alternatief voor Facebook en Instagram?

Is ‘viral-sensatie’ Vero hét alternatief voor Facebook en Instagram?

De app Vero bestaat al een tijdje, maar is deze week viraal gegaan. Het social network wil een alternatief bieden voor Facebook en Instagram. Vero wil het anders gaan doen: geen verzameling meer van persoonsgegevens en geen advertenties. Gebruikers moeten op termijn iets gaan betalen. De app was deze week vaak onbereikbaar vanwege de grote toestroom.

 
Vero is in de eerste plaats een app om foto’s te delen, maar dan zonder dat je last hebt van de algoritmes die bij Instagram of Facebook zoveel irritatie oproepen. De app presenteert zich als een ad-free social network waarin je jezelf kan blijven. Vero lijkt op Instagram, maar je kan naast foto’s ook teksten en links delen of aanbevelingen voor muziek, boeken of films.

 
Social network zonder data mining
Bedenker van de app is miljardair en zakenman Ayman Hariri. Hij begon de app omdat hij zich ergerde aan het privacybeleid van sociale netwerken die inkomsten uit advertenties halen. Ayman Hariri is de zoon van, de bij een bomaanslag omgekomen, Libanese oud-premier Rafik Hariri. Hij heeft een geschat vermogen van 1,3 miljard dollar.

Vero onderscheidt zich vooral door zijn privacy policy. Het bedrijf zegt zo min mogelijk persoonsgegevens te verzamelen, naam, e-mail en telefoonnummer moeten voldoende zijn. Het bedrijf belooft ook geen gegevens aan derden te verstrekken. Eigenlijk alles wat bij Facebook en Instagram omstreden is, ontbreekt bij Vero. Dat alleen al levert Vero veel goodwill op.

 
Instagrammers stappen massaal over
Het viraal gaan van Vero heeft vooral te maken met onvrede op Instagram. Gebruikers op Instagram promoten daar massaal hun Vero-pagina’s. Al meer dan 500.000 gebruikers op Instagram hebben hun posts getagged met #Vero en roepen op om de overstap naar Vero te maken. De onvrede op Instagram komt voort uit het algoritme dat vorig jaar is ingevoerd, waardoor je elke keer maar moet afwachten wat je nu weer te zien krijgt.

 


 
Vero werd in 2015 in de App Store gelanceerd. De app stond even op plaats 45 bij de social networks, meldt Mashable, maar viel daarna helemaal weg uit de lijst van 1500 apps. Afgelopen week schoot de app ineens omhoog, kwam terecht op plaats 99 om vervolgens door te schieten naar de eerste plek. Zakenblad Forbes ontdekte de app in 2016 en kwam met een waarschuwing aan het adres van Facebook: ‘Look out, Facebook: the social netwerk that doesn’t want your big data’.

 
Wie Vero wil gebruiken, zal daarvoor een paar euro per jaar moeten betalen. De eerste miljoen gebruikers krijgen hun leven lang gratis toegang. Ondanks dat er geen advertenties komen, kunnen ook bedrijven een profiel aanmaken. Influencers mogen brands op hun eigen manier promoten en bedrijven mogen ook producten verkopen, zoals CNBC meldt. Daarin zit een deel van het verdienmodel van de app, want Vero zal bij verkopen een klein percentage inhouden. De app werkte al samen met modemerk Temperley London, waarbij gebruikers kleding konden kopen die op de catwalk werd getoond tijdens de London Fashion Week.

 
Mediasterren en songwriters
Opvallend is dat influencers het goed doen bij Vero. Omdat het netwerk advertenties weert, zitten de influencers in een omgeving die minder commercieel is en dat is precies wat werkt. Veel jongeren vertrouwen de meningen van influencers met wie ze zich identificeren. De trend is dat steeds meer influencers migreren naar platforms zonder advertenties, schrijft de Huffington Post. Vero heeft al social mediasterren naar zich toegetrokken, onder wie gitarist en songwriter Christian Collin. Hij heeft zo’n dertig miljoen volgers op social media en gebruikt Vero om zijn community van fans verder uit te breiden. Met Vero werkt hij samen voor de promotie van zijn Limitless Movement voor jongeren. „Ik koos Vero omdat het bedrijf geeft om zijn gebruikers en creators,” zegt hij. „Het is een plek waar je geen zorgen hebt over algoritmes en waar je vrij bent te zeggen wat je wil.”

 
„Ik koos Vero omdat het bedrijf geeft om zijn gebruikers en creators. Het is een plek waar je geen zorgen hebt over algoritmes en waar je vrij bent te zeggen wat je wil,” aldus Christian Collin.
 
Alternatief voor Facebook?
Het is niet voor het eerst dat een app het alternatief wil zijn voor Facebook. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen, de vorige keren kwam van die ambitie niet veel terecht. Sommige namen ken je wellicht niet eens, zoals Ello, Peach, Diaspora of app.net. Viraal gaan is leuk, maar blijft het ook zo? Gaat Vero het redden? De app kampt nu al met bereikbaarheidsproblemen. Dat kan puur komen door de grote hoeveelheid belangstellenden, maar ook doordat de site niet goed genoeg ontworpen is. Of een combinatie van beide. Vero laat weten dat er hard aan gewerkt wordt en het probleem binnenkort is opgelost.

 
Beloftes onder vuur in de media
Het altijd kritische magazine Slate veegt de vloer aan met de beloften die Vero doet. Een netwerk zonder advertenties klinkt nieuw. Maar denk even na: ook Instagram, Twitter, Snapchat en zelfs Facebook hadden geen advertenties toen ze begonnen.

De eerste miljoen gebruikers mogen gratis op Vero, maar hoe ga je de rest werven? Een miljoen gebruikers klinkt veel, maar is nog steeds weinig ten opzichte van Instagram (800 miljoen gebruikers) of Facebook (2,2 miljard). Als Vero serieus wil meetellen, schrijft Slate, kan het beter de eerste honderd miljoen gebruikers een gratis account geven.

Vero belooft chronologische feeds zonder dat algoritmen daar invloed op hebben. Gebruikers houden niet van algoritmen, ze willen zelf controle. Maar de realiteit is dat - als je zonder algoritmen werkt - je feed wordt gedomineerd door de degenen die het meest posten. Een systeem zonder algoritmen stimuleert dat mensen extra veel posten om goed zichtbaar te zijn en het is de vraag of je daar blij mee bent. Het ideale systeem ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

 
Verfrissende nieuwkomer
Wie in de website van Vero duikt, komt een artikel van oprichter Hariri tegen waarin hij ingaat op zijn idealistische drijfveren. Hij komt oprecht over. Hariri zegt dat hij op veel plaatsen het nut van advertenties ziet. Maar hij is er tegen dat social media eindeloos persoonsgegevens verzamelen. Stel je voor dat bij een familiebezoek nog een derde persoon is die alles noteert wat er gezegd wordt en wat iedereen doet. Offline zouden we dat niet accepteren, waarom zou je dat online wel doen?

Hariri en zijn medeoprichters zijn beslist in hun keuze om niet mee te gaan met data mining: „We willen dat onze gebruikers onze cliënten zijn en niet ons product.” Het platform wil de beste sociale ervaring bieden, een plaats waar mensen social kunnen zijn op een manier die bij hen past.

Vero is nog jong en het kan nog veel kanten op. Het is in elk geval een verfrissende nieuwkomer naast de grote social networks die nu eenzijdig zoveel van ons online leven bepalen.