Candid. Platform
for growth.

Tien manieren om campagnes te produceren in coronatijd

10-manieren---HH

Hoe kun je slim omgaan met het aanpassen of ontwikkelen van middelen? Nieuw beeldmateriaal schieten is in deze tijd uitdagend, maar zeker niet onmogelijk. 

‍COVID19 is voor vele marketeers en merken een horrorscenario. Over heel de wereld werden reeds geproduceerde campagnes uitgesteld of zelfs geheel gecanceld. Tegen al die merken en marketeers die in hetzelfde schuitje zitten, willen we zeggen: laat je niet uit veld slaan. Want inmiddels zijn we een aantal weken verder en mag je weer voorzichtig vooruitkijken en bedenken hoe je als merk omgaat met de nieuwe anderhalvemetersamenleving.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de merken die bleven adverteren tijdens eerdere economische crises er sneller bovenop waren dan de merken die dit niet deden. Als je je product nu tijdelijk niet of moeilijk kunt leveren, kun je aan de slag met een brand campagne. Zodra consumenten weer toegang hebben tot je producten of diensten, kun je profiteren van het feit datje top of mind bent gebleven. Heb je een webshop vol voorraad? Dan is een performance campagne uiteraard logisch, mits je niet ethisch uit de bocht vliegt.

‍Tien manieren om je campagne slim te produceren
Dus je hebt een nieuw of aangepast idee te pakken. Je hebt je media-inzet verkleind of verschoven van out of home en POS naar (gepersonaliseerde) online uitingen. Hoe zorg je nu voor een mooi visueel verhaal zonder de luxe van de professionele foto- en videoproducties die je gewend bent?

‍#1 | Copy change

We trappen af met de makkelijkste: laat een copywriter kijken naar de boodschap. Waar kan hij of zij met een paar tekstuele aanpassingen de boodschap van een eerder geproduceerde campagne weer relevant maken?

#2 | Shot with mobile (influencers/employee/user generated content)

Wat hebben de Kruidvat, Albert Heijn, a.s.r. Verzekeringen en de Rijksoverheid gemeen? Ze pakken de mobieltjes erbij. De authenticiteit van met mobiel gefilmde situaties komen nu meer dan ooit binnen. Corona drijft ons fysiek uit elkaar, maar brengt de menselijkheid terug. De home made video-stijl heeft de charme van dat kleine zaakje om de hoek, maar door het te verrijken met enkele grafische elementen, een voice-over die het verbindt en een goede edit blijft het toch professioneel genoeg om groots in te zetten.




#3 | Product fotografie

Grote producties zijn op dit moment vrij lastig. Dus denk niet groots, maar klein: maak je product de held van het verhaal. Bouw een creatieve setting rondom je product in een mini-studio. Een fotograaf of videograaf kan door een creative op afstand real-time worden aangestuurd.


#4 | 3D/CGI

Geen live action mogelijkheden? Creëer iets moois uit het niets. Het handige aspect is dat 3D modellen aanpasbaar en herbruikbaar zijn. Fijn, als je verpakking bijvoorbeeld is veranderd. Je kunt het klein inzetten op productniveau, maar ook een volledige 3D-omgeving ontwikkelen waarmee je de "wereld van je merk" vormgeeft. Ook een interessante toepassing is 3D assets combineren met je (mobiel) gefilmde materialen.


#5 | Illustraties en motion graphics

Als je ooit hebt overwogen om een eigen illustratiestijl te ontwikkelen voor je merk, is dit hét moment. Hiermee kun je alle kanten op, zowel statisch als geanimeerd. Ontwikkel een mooie set aan karakters of zet je producten juist in een droomwereld. In een tijd waarin de realiteit rauw aanvoelt, kunnen merken profiteren van kleurrijke, positieve illustraties. Maar zet deze stijl ook in de toekomst gerust door in je campagnes, aangezien je op basis van een goed thema nog veel uitingen en edits kunt blijven maken.


#6 | (Geanimeerde) typografie

Beeld heeft de overhand in alle uitingen. Juist daarom kan het lonen om de rust op te zoeken. Probeer eens een volledig tekstuele campagne te ontwikkelen. Verwerk je merkidentiteit in de details. De kleuren, het font, de wijze van animeren en uiteraard de bewoordingen. Een gouden regel hiervoor is dat je het wel compact houdt, aangezien long copy niet ideaal is voor online. Hoewel we allemaal weten dat een vis die tegen de stroom inzwemt opvallender is dan de school eromheen.



#7 | Stock materiaal

Het zal je misschien verbazen, maar wij als creative agency zijn best fan van stock materiaal. Je ziet steeds vaker - naast het overduidelijk neppe, steriele spul - cinematografisch materiaal van premium creators voorbij komen. Mits je het passend inzet, kan dit een goede optie zijn waar je alsnog de show mee kunt stelen. Maak een video bestaande uit stockvideo helemaal eigen door sound design, additionele grafische elementen, voice-overs en color editing. Of maak een compleet nieuw grafisch icoon of beeld van diverse elementen met wat slim Photoshopwerk.


#8 | Drone shots


Mensen fotograferen en filmen is op dit moment wat lastiger. Maar gelukkig kunnen we veel op afstand: pak je productie wat slimmer aan door op afstand te filmen en fotograferen met een drone (neem natuurlijk wel de regelgeving in acht). Ook hierbij kan de productie door een creative op afstand real-time worden aangestuurd.


#9 | Global assets, local creatives


Grote merken beschikken vaak over een bak aan assets, maar hebben het misschien niet altijd door. Door middel van cherry picking kun je global assets zoals internationale tv-commercials heel goed vertalen naar local creatives (digitale uitingen die geschikt zijn voor specifieke doelgroepen of in het algemeen de Nederlandse markt). Praktisch samengevat recycle je bestaande materialen tot een volledig nieuwe uiting.


#10 | Green screen

We zijn geen vreemde van integrated productions en dat leidt ertoe dat wij vaak gebruik hebben gemaakt van green screen. Tijdens sommige grote producties namen we mensen apart en plaatsten hen voor een green screen, daardoor hadden we in de productiefase meer controle over de omgeving waarin we hen plaatsten. Ook nu is dit relevant. Je kunt in een zeer kleine studio en een beperkt team toch nog visuals met mensen schieten.

EXTRA |Mash-up

En last but not least: een mash-up! Combineer bovenstaande opties, speel met het feit dat je improviseert en maak er juist iets feestelijks van. De oude regels zijn voorlopig van tafel, dus alles mag (tijdelijk). 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.