Candid. Platform
for growth.

Wish, de brutale uitdager van Amazon en Alibaba

Wish_brutale

Shopping app Wish richt zich op millennials die goedkoop willen winkelen. De app biedt producten aan uit China die je voor een prikje kan krijgen. Wish is nu nog klein vergeleken met Amazon of Alibaba, maar groeit als kool. Ook in Nederland gebruiken steeds meer jongeren de app. Maar let op: bij een duurdere aanschaf moet je nog wel btw betalen.

Het succes van Wish (geschatte waarde rond acht miljard dollar) is mede te danken aan oprichter en CEO Peter Szulczewski, die eerder bij Google werkte. Als geen ander weet hij hoe je big data ten gelde kan maken. Het viel hem op dat zijn klanten weinig merkproducten kochten, maar juist goedkope merkloze artikelen. En dus paste hij zijn app aan.

Wish heeft een complete andere strategie dan giganten als Amazon, Alibaba en Walmart, waarmee het de strijd aangaat. Wish biedt vooral goedkope producten aan van kleine winkels die via de app aan de klant verkopen. De app op zich is niet bijzonder, er zijn geen technologische hoogstandjes en de levering kan even op zich laten wachten, maar dat maakt niet uit. Wie bij Wish shopt, krijgt producten voor de laagst denkbare prijs.


Meest gebruikte shopping app in veertig landen
Wish begon in 2010 als een app waar je wensenlijstjes kan maken en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een serieuze e-commerce app. In 2017 was Wish de meest gedownloade app in de Verenigde Staten. In ruim veertig landen is het inmiddels de meest gebruikte shopping app, schrijft marketingsite Upsell. Zo'n 80 procent van de één miljoen verkopers bevindt zich in China, meldt zakenblad Forbes.

Veel items, variërend van speelgoed tot toiletartikelen, zijn 'gratis'; dat wil zeggen, je hoeft alleen verzendkosten te betalen. Vooral de mobiele app is succesvol. „Meer dan 95 procent van alle activiteiten gebeurt op de smartphone," zegt oprichter Szulczewski tegen Forbes.


CEO Szulczewski leerde bij Google
De groei gaat zo snel dat het tot spanningen heft geleid op het hoofdkantoor in Californië. Een aantal managers is onlangs vertrokken. De staf is weliswaar lovend over de snelle groei, maar vindt dat er bij de communicatie veel mis gaat. Szulczewski heft beterschap beloofd, waardoor de kou uit de lucht lijkt.

CEO Szulczewski groeide op in Polen en verhuisde op zijn elfde naar Canada. Meteen na zijn studie kwam hij als stagiaire bij Google terecht en bleef daar hangen. Het heeft hem gevormd tot een ondernemer voor wie Big Data een hoofdrol spelen.

Al in de begindagen van Wish viel het Szulczewski en mede-oprichter Danny Zhang op dat klanten vooral uit waren op merkloze artikelen en aanbiedingen. De trend in Silicon Valley was op dat moment dat ondernemers juist mikten op merkartikelen. „Onze klanten bleken te kiezen voorgoedkope alternatieven. Daar lag een enorme kans, want weinig bedrijven waren daarmee bezig," zegt Szulczewski.


Groot op Facebook
Wish laat zich veel zien op sociale media en geldt als een van de allergrootste adverteerders op Facebook. Szulczewski weet door zijn ervaring bij Google de Facebook-ads uiterst effectief te maken, schrijft Recode. Maar de advertenties roepen vragen op. Het zijn soms hilarische ads, soms volkomen uit hun verband gerukt en items staan vaak willekeurig door elkaar. Dat komt omdat het automatische gegenereerde advertenties zijn met behulp van algoritmen, die niet zo nauwkeurig te werk gaan.

Het lijkt Wish niet uit te maken of advertenties er goed uitzien, het gaat vooral om de enorme aantallen en de targeting waardoor ze werken. Internetmagazine
medium.com verzamelde een aantal voorbeelden; ook de bijschriften slaan soms nergens op, zoals bij een ad over 'jackets and coats' waarop geen jas te zien is.

Impulsaankopen
Veel mensen doen impulsaankopen op Wish, omdat ze het idée hebben dat de lage prijs wel eens omhoog kan gaan. Soms staat er een 'aanbiedingsprijs' naast een zogenaamde originele prijs die veel hoger is. Ook verschijnen er veel aansporingen dat een product bijna uitverkocht is (een methode die je meer ziet, ook sites als booking.com doen dat op grote schaal). Wish werkt op een bepaalde manier verslavend, het nodigt uit tot verder zoeken. Vergelijk het met een site als Pinterest waar je je eigen ontdekkingsreis maakt.


Europees kantoor in Amsterdam
Sinds ruim een jaar heeft Wish een Europees kantoor in Amsterdam. De bedoeling is om meer locale verkopers te werven, schrijft Emerce. De Britse Sarah Hughes (hoofd business development Europe) benadrukt dat Wish een andere gebruikersgroep heeft dan bijvoorbeeld Amazon of Ali Express. „We hebben een jongere doelgroep, want we spreken meer de millennials aan. Daarnaast is onze app niet 'search based', maar heeft meer de stijl van Instagram. Daarbij gaat de gebruiker op ontdekkingstocht door de aanbiedingen van dit moment."


Kopers in Nederland: vergeet btw en invoerrechten niet
Nederlandse consumenten laten onder meer op de site van Radar van zich horen. Wish is doorgaans betrouwbaar, vinden ze, maar let op: de producten komen uit China en dus moet je btw en invoerrechten betalen. Verder kan het vervoersbedrijf afhandelingskosten rekenen. Bestellingen onder de 22 euro zijn vrijgesteld. Business Insider maakte eerder dit jaar een handig overzicht van de extra kosten.

Consumenten mopperen over de levertijd van soms enkele weken. Als producten een keer niet aankomen, blijkt Wish weinig behulpzaam. Zekerheid heb je dus niet, maar dat is geen reden om de app niet te gebruiken, vindt deze consument: ,,Wish is geen Nederlandse partij en ook geen webshop, maar meer een verzamelplaats van allemaal handelaren. Mijn ervaringen zijn erg positief, maar mijn aanschaf zit altijd onder de 22 euro. Als het misgaat, dan is het maar zo."

Het succes van Wish is aan concurrenten niet voorbijgegaan. Ook eBay springt er op in. Onder de naam Catch heeft eBay in Duitsland een app uitgebracht, gericht op jongeren, met producten van buitenlandse en plaatselijke verkopers. Het is een bètaversie die later mogelijk ook in andere landen wordt gelanceerd. Net zoals bij Wish is bij Catch de scherpe prijsstelling het wapen. Ook de visuele vormgeving is vergelijkbaar.

Szulczewski wil bij Wish meer gaan investeren in personalisatie en een betere logistiek, meldt Business Insider. Concurrent Amazon is duurder, maar biedt nu meer producten, levert snel en weet ervaringen beter op de klant af te stemmen. Maar Wish lijkt niet te stoppen. Amazon kan het er nog knap lastig mee krijgen....

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news