Candid. Platform
for growth.

Websites en camera's met gezichtsherkenning rukken op

gezichtsherkenning

Registreren wie door een bepaalde straat loopt of bij een winkel langskomt: camera's die gezichten herkennen rukken wereldwijd op. Ook op internet zijn steeds meer tools om personen op foto's te herkennen. In veel landen is dat vanwege privacy niet toegestaan, maar het gebeurt steeds vaker en niet alleen in China, ook in Europa.

De Russische variant van Google, de zoekmachine Yandex.com, die ook in het westen beschikbaar is, gaat het verst. De zoekmachine gebruikt kunstmatige intelligentie waarmee je in een oogwenk namen bij portretfoto's kan vinden.


Zoeken met Yandex
Een klein experiment. Ik laad op Yandex een foto van mezelf op die niet op internet staat. De zoekmachine reageert met een aantal vergelijkbare foto's, waarvan de eerste twee inderdaadvan mezelf zijn. Mijn naam staat erbij en door op de foto te klikken verschijnt nadere informatie. Het punt is: dat kan dus ook met portretten van anderen of foto's die je in een café hebt genomen.

Bij Yandex werkt het niet voor honderd procent. De database is niet zo groot dat iedereen is terug te vinden. En het werkt alleen bij netjes uitgesneden portretten, er moet niet teveel omheen staan. Maar de trend is gezet. In westerse landen mag het alleen als de betrokkenen daarvoor toestemming geven, maar hoe controleer je dat?


Google stelt grenzen vanwege privacy
Bij Google werkt het net even anders. Het bedrijf heeft de techniek in huis, maar heeft de betreffende tool niet op de zoekmachine geplaatst. Google lijkt algemene kenmerken te gebruiken om vergelijkbare beelden te zoeken, maar geen gezichtsherkenning.

In een podcast laat de The Guardian horen hoe snel de ontwikkelingen gaan. Er kan steeds meer en het is nauwelijks te controleren. De makers zijn bezorgd over de steeds verdere aantasting van de privacy, maar denken ook dat de trend nauwelijks is tegen te houden.


Slimme deurbellen van Amazon kijken mee
Midden in het debat over facial recognition staat de slimme deurbel van Amazon. De techgigant heeft overwogen gezichtsherkenning toe te passen in de Ring-deurbellen, schrijft MarketWatch. Bewoners kunnen nu al op afstand via hun smartphone zien wie aanbelt. De volgende stap is dat het apparaat dat met slimme software zelf kan bepalen. Maar zulke camera's zien veel meer, ook anderen die langslopen. Buurtcomités in de VS zien er wel iets in om dieven zo snel in kraag te kunnen pakken. Amazon heeft vooralsnog van gezichtsherkenning afgezien. Ook is er gedoe over data die Amazon met de bel zou verzamelen.

Naast techgiganten gaan overheden steeds verder met facial recognition. Zo werkt de metro politan police in Londen sinds kort met camera's die gezichten kunnen herkennen. De politie ziet het als een kleine revolutie in de strijd tegen de misdaad.


American football
De systemen zijn nog lang niet perfect. In een beroemd experiment onder American football spelers, bleek dat de software veel fouten maakte en vooral zwarte spelers als criminelen aanwees. Gezichtsherkenning is bevooroordeeld als het om afkomst gaat, concludeert The Guardian. En dat moet eerst veel beter.

Los van alle kritiek zijn er de voordelen. Als het lukt goede regels op te stellen en te handhaven, biedt gezichtsherkenning kansen. In sommige winkels in Azië kan je op die manier veilig betalen. De camera herkent je gezicht, het bedrag wordt van je rekening afgeschreven en je kan vlot doorlopen. Zoeken en vinden op het internet gaat steeds verder. Met een naam vind je vaak een telefoonnummer. Met een foto kan je steeds makkelijker een naam vinden. Europese politici werken aan regels voor gezichtsherkenning. Maar de trend is gezet en gaat sneller dan de meesten in de gaten hebben. 

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news