Candid. Platform
for growth.

Renault en Audi samen met Alibaba in AI smart speaker

fotoautovoice

Audi, Renault en Honda gaan nauwer samenwerken met de Chinese techgigant Alibaba. Het gaat om smart speakers en kunstmatige intelligentie waarmee de auto's worden uitgerust, allereerst in China. De handelsoorlog tussen China en de VS lijkt daarbij niet uit te maken. 

Voor automobilisten klinkt het erg aantrekkelijk wat eraan komt. De auto's worden voorzien van de nieuwste smart speaker van Alibaba: Tmall Genie Auto. Met je stem kan je straks allerlei diensten oproepen, je kan informatie krijgen over attracties en restaurants, bioscooptickets reserveren, kinderboeken laten voorlezen of producten bestellen, melden Reuters en MarketWatch.

Voice assistent in de auto checkt verwarming thuis
Vanuit de auto kunnen bestuurders ook mondeling opdrachten geven voor smart apparaten die ze thuis hebben staan. Bijvoorbeeld om te checken of het licht uit is of om de airco aan te zetten voor als je ze straks thuis komt.

De Tmall Genie Auto smart speaker komt voorlopig alleen in China beschikbaar. Het voordeel voor de westerse autofabrikanten is dat ze toegang krijgen tot de techniek en vooraan lopen in de Chinese markt.

Tmall Genie: vergelijkbaar met de Echo van Amazon
In China is de Tmall Genie al een populaire smart speaker, maar dan als los apparaat, nog niet in de auto. Aan de spraakassistent hangt een uitgebreid systeem van internet-of-things, apparaten die je op afstand kunt bedienen.

De Tmall Genie is deels vergelijkbaar met de Echo van Amazon. Ook Amazon heeft een versie voor auto's ontwikkeld, de Echo Auto, die in september werd aangekondigd.

Renault en Audi willen samenwerking met Alibaba intensiveren
Guillaume Sicard, vice-president marketing bij Renault voor de Chinese regio, is blij met de samenwerking. „De lancering van de Renault met de Tmall Genie geeft consumenten een diepere ervaring tussen hun leven thuis en onderweg. Het is ook een uitdrukking van onze toekomstige samenwerking bij brand marketing, het winnen van klanten en het bereiken van nieuwe doorbraken."

H.W. Vassen, directeur digitalisering bij Audi China, vindt dat de nieuwe voice assistent goed inspeelt op de wensen van consumenten. „We willen onze samenwerking met AlibabaTmall Genie intensiveren."

Partnership ondanks handelsoorlog
Het nieuws valt samen met de spanningen tussen de VS en China, waarbij tech centraal staat. De VS kan Amerikaanse ondernemingen verbieden om met Chinese techbedrijven in zee te gaan. Zulke regels kunnen ook gaan gelden voor Europese bedrijven die zakendoen in de VS.

In China zijn buitenlandse autofabrikanten verplicht te werken in een joint venture met een Chinees bedrijf. De joint venture van Renault bijvoorbeeld heet Dongfeng Automobile Renault Company (DRAC). De samenwerking met Alibaba brengt de autobedrijven nog dichter bij de Chinese overheid.

De aankondiging van het partnership is bijna een provocatie in het licht van de Amerikaanse handelsoorlog. Doe je daar als Europees bedrijf nu slim aan? Is de druk van de Chinese partners te groot om nee te kunnen zeggen? Of is het belang te groot om maar niets van de nieuwste technologie te missen? Het geeft maar even aan dat Europese bedrijven steeds meer verstrengeld met China zijn.

Aandelen Alibaba op en neer
Alibaba is een techreus, maar in mei gingen de aandelen ineens met bijna 20 procent omlaag, meldt Yahoo Finance. Dat verlies heeft te maken met de spanning rond de handelsoorlog. Alibaba spreekt van een overdreven reactie. En misschien is dat ook zo: begin juni gingen de aandelen alweer 7 procent omhoog. Mogelijk verwachten investeerders uiteindelijk een deal tussen de VS en China. Wellicht zien Europese bedrijven het ook zo en blijven daarom investeren in samenwerking rond AI in China.


Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news