Candid. Platform
for growth.

​Randstad speelt met data alsof het legostenen zijn

legoklein

Randstad maakt furore met zijn wereldwijde digitale strategie. 'Onze klanten komen met compleet andere vragen dan vroeger. We spelen eropin met behulp van technieken die een 'human touch' hebben," zegt Remco Brouwer tijdens de Data Insights Week. Hij is vice-president digitale transformatie bij Randstad. 

De uitdagingen voor Randstad zijn er sinds corona niet minder op geworden. Er zijn verschuivingen, zoals dat er meer mensen nodig zijn in de zorg en nauwelijks meer in de luchtvaart. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van 23,7 miljard euro, er staan kantoren in 38 landen. De innovaties voor de wereldwijde digitale transformatie springen in het oog en zulke veranderingen krijgen door corona een steuntje in de rug. De digitale oplossingen moeten de 'human touch' ondersteunen en dat lijkt te werken.

Procter & Gamble
Drie jaar geleden begon het bedrijf met de Randstad Digital Factory. „Het was een startup binnen het bedrijf," vertelt Remco Brouwer. „Er was toen nog één medewerker, ik was de vierde die er kwam werken. We zijn nu met meer dan vierhonderd." Brouwer was eerder global business services leader bij Procter & Gamble en business intelligence director bij Coca-Cola. „Wij zijn geïnteresseerd in techniek die mensen kan helpen om betekenisvolle banen te vinden," zegt Brouwer. „Het is grappig te zien dat mensen vaak middenin de nacht naar een baan solliciteren als hun kantoren dicht zijn. We moeten er zeker van zijn dat we de techniek hebben om naar hen te kunnen luisteren." Soms helpen bots daarbij, bijvoorbeeld om een cv zo compleet mogelijk te maken. „Het idee is dat we een vertrouwde partner zijn in een wereld die wordt gedreven door technologie. We zien dat vereiste vaardigheden voor banen veranderen en daar kunnen we bij helpen, bijvoorbeeld door aan te geven dat een bepaald diploma of opleidingstraject een verschil kan maken."


Op reis met de beste ideeën
De Randstad Digital Factory ging de wereld rond. „We gingen naar de 38 landen waar we een kantoor hebben en tekenden de beste ideeën op. We moesten leren te veranderen. Hoe brengen we een meer op data gerichte cultuur in ons bedrijf? We begonnen klein, maar waren al bezig groot te denken. We vroegen ons af hoe we het zouden doen als we vanuit niks zouden beginnen, hoe konden we ons ontwikkelen tot een bedrijf waar data een centrale rol spelen?" Brouwer vertelt hoe Randstad gebruikmaakt van de Google Cloud en dat het bedrijf op meerdere fronten samenwerkt met Google. Het verhaal wordt daar iets technischer, maar de draai die Brouwer eraan geeft, blijft hangen. Want eigenlijk, zegt hij, zijn data net als lego.

Data als lego
De vergelijking tussen data en legostenen kan je ver doorvoeren en dat geeft een mooi inzicht hoe je het beste met data kan werken. Legostenen hebben verschillende vormen en kleuren. Het ligt vast hoe je legostenen kan combineren. En je kan legostenen hergebruiken voor diverse doelen. Ook bij data kan je verschillende typen onderscheiden. Ook data hebben eigen kleuren, ze zijn eigendom van verschillende organisaties. Datasets kan je niet lukraak met elkaar combineren, daar zijn regels voor. En net als bij legostenen kun je data opnieuw gebruiken voor tal van doelen.

Persoonlijke data onzichtbaar maken
Brouwer laat het werken met data zien aan de hand van foto's van bouwwerken met legostenen. Het bijzondere is dat die vergelijking goed werkt. Uiteindelijk komt hij tot een soort stappenplan (data framework),waarmee het mogelijk wordt datastromen te automatiseren in een veilige omgeving. „Op die manier hebben we onze eigen legofabriek," zegt Brouwer.

Allereerst komen de data binnen. „We ontvangen de data in het oorspronkelijke format en slaan ze op." Hij toont een foto van een fabriek waar lego wordt gemaakt. De vervolgstap (de enige die los staat van het bouwen met lego) is de versleuteling van persoonlijk identificeerbare data. „We maken persoonlijke informatie onzichtbaar. We versleutelen die rij voor rij en stoppen de bijbehorende sleutels in een goed beveiligde digitale kluis. Zo kunnen dataspecialisten met de data aan de gang waarbij de privacy is beschermd."

Een mooi huis van data
De specialisten bij Randstad gaan vervolgens met modellen aan de gang. Vergelijk het met een plan om een mooi en compleet huis van lego te bouwen. De teams maken nieuwe sets van de data en creëren algoritmen. De data leiden zo tot analyses en oplossingen voor problemen. (Voor wie meer wil weten over de technische kant: de presentatie tijdens de Data Insights Week is hier terug te zien.)

De Digital Company binnen het bedrijf speelt in op steeds veranderende vragen. Randstad werkt wereldwijd, dus moet de werkwijze daarop gericht zijn. „Veel van onze business is weliswaar lokaal, maar we krijgen steeds meer internationale klanten. Kunnen jullie ons helpen tienduizend mensen te vinden in deze tien landen? We zien dat soortvragen vaker en daarom werken we steeds meer met mondiale data. Die trend zal in de toekomst niet anders zijn." 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news