Candid. Platform
for growth.

Presidentskandidaat Warren wil Apple, Google en Amazon splitsen

Elizabeth_Warren_Hillary_Clinton

De grote techbedrijven zijn nu al een thema bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De democratische kandidaat Elizabeth Warren wil Amazon, Google en Facebook gaan splitsen. Ze vindt ook dat Apple te groot is om als één bedrijf te kunnen doorgaan.

Het plan richt zich op bedrijven op internet met een omzet van meer dan 25 miljard dollar die geen concurrenten op hun site toelaten. Aanvankelijk zei ze dat Google, Facebook en Amazon moeten worden gesplitst. „Om de machtsbalans in onze democratie te herstellen (…) en om zeker te zijn dat de volgende generatie net zo innovatief blijft, is het tijd om onze grootste techbedrijven te splitsen," aldus Warren.


Apple: kiezen tussen platform of winkel
In een interview met The Verge zegt de presidentskandidaat bovendien dat Apple zo niet kan blijven bestaan. Ze vindt het niet kunnen dat Apple eigenaar is van de App Store en vervolgens daar zijn eigen apps gaat verkopen. Dat is te veel macht bij één bedrijf. „Ze zullen moeten kiezen," zegt Warren. „Of ze runnen het platform of ze verkopen hun producten in de winkel. Maar ze mogen het niet allebei doen."

Ook andere techbedrijven kunnen strenge maatregelen tegemoetzien. Google zou geen eigen producten meer mogen promoten in Google Search. Facebook zou een apart bedrijf moeten worden los van Instagram en WhatsApp. En Amazon zou geen Amazon Basic producten meer mogen verkopen op het retail platform.


Door splitsing techbedrijven krijgen innovaties meer kans
De democraat Elizabeth Warren is momenteel senator voor de staat Massachusetts. Ze kondigde een maand geleden aan dat ze het in 2020 wil gaan opnemen tegen president Trump. Hoe groot haar kans zal zijn om daadwerkelijk dé kandidaat van de Democraten te worden, is nog moeilijk te voorspellen. Maar ze geeft nu al aan welke kant het debat op zal gaan. Ze wil onder meer de techsector hervormen. Juist door techbedrijven te splitsen, vindt Warren, krijgen innovaties meer kans.

Warren verwacht dat delen van techgiganten die zelfstandig verdergaan nog steeds veel winst kunnen opleveren. Ze vergelijkt het met de splitsing van Standard Oil waarbij de delen uiteindelijk meer winst gingen maken. „Er ontstond meer competitie. Ze hadden niet meer het voordeel monopolist te zijn, maar door de concurrentie werden ze beter. Dat is juist goed."

Die ontwikkeling ziet ze ook voor de techbedrijven. „Als afsplitsingen van Amazon het goed gaan doen, des te beter. Waar ik bezwaar tegen heb, is dat ze winst maken doordat ze geheime data verzamelen die niemand anders kan krijgen. Of dat ze zichzelf een hoge plek in hun eigen zoekmachine geven."

In de Verenigde Staten is veel onvrede over de macht van de techgiganten. Eerder kwam de roep om strengere wetgeving vooral uit conservatieve hoek. Warren is de eerste presidentskandidaat die zegt dat het tijd voor harde maatregelen is. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news