Candid. Platform
for growth.

Oprichters Instagram weg na botsingen bij Facebook

Instagram

De oprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger, stappen op bij de fotoapp die eigendom is van Facebook. De twee zouden steeds vaker botsingen hebben met CEO Mark Zuckerberg, die Instagram nog sneller wil laten groeien om meer inkomsten te krijgen.

De onenigheid met Mark Zuckerberg over de toekomst van Instagram is de reden dat de oprichters opstappen, schrijft zakensite Bloomberg. Facebook nam in 2012 Instagram over voor een miljard dollar en aanvankelijk kregen Systrom en Krieger juist veel ruimte om zelfstandig te opereren. Maar de toenemende bemoeienis van Zuckerberg, die voor de toekomst van zijn bedrijf steeds afhankelijker is van Instagram, heeft geleid tot spanningen. Nu de oprichters vertrekken, zal Instagram meer een productdivisie worden binnen Facebook en minder zelfstandig opereren.


Het ging om foto'sen kunst, niet om het grote geld
Kevin Systrom en Mike Krieger hebben altijd een zekere idealistische instelling gehad, zij waren in de eerste plaats geïnteresseerd in fotografie en kunst. Het was hun ideaal om mensen via fotografie met elkaar te verbinden. De app stimuleerde om de smartphone als camera te gebruiken. Systrom en Krieger werkten al snel met fotofilters en cameralenzen, die later in talrijke apps warden gekopieerd.

De opzet werkte zo goed dat het bedrijf snel groeide. Ook eenmaal binnen Facebook zorgden Systrom en Krieger voor een goede balans. Ze maakten slim gebruik van de aanwezige technische kennis, maar slaagden er ook in producten van Facebook buiten de deur te houden waar ze geen zin in hadden.


Instagram als anti-Facebook
De twee oprichters creëerden zo een eigen cultuur, die in veel opzichten anti-Facebook was, zoals de BBC opmerkt. Instagram floreerde, terwijl de Facebook-app onder vuur lag.

Maar de laatste jaren klonk ook op Instagram meer kritiek. Denk aan de algoritmen die de volgorde in de timeline gingen bepalen. De strijd met Snapchat leidde zowel tot complimenten als kritiek. Complimenten omdat Instagram er goed in slaagde Snapchat het hoofd te bieden. Kritiek omdat Instagram de een na de andere innovatie van Snapchat overnam. Erg origineel was het allemaal niet waar Instagram mee kwam. Die kritiek trof Systrom en Krieger. Maar de druk om Instagram meer als Facebook te maken, lijkt de belangrijkste reden te zijn voor het duo om te vertrekken.


Kevin Systrom gaat nieuwe dingen maken
,,We trekken ons enige tijd terug om onze creativiteit opnieuw te onderzoeken,'' schrijft Systrom in een blog post. ,,Nieuwe dingen bouwen betekent een stap terugdoen, nagaan wat ons inspireert en dat matchen met wat de wereld nodig heeft.'' CEO Mark Zuckerberg roemt wat de twee aan het bedrijf hebben bijgedragen. ,,Kevin en Mike zijn uitzonderlijke product leaders en Instagram laat hun gecombineerde talenten zien,'' schrijft hij in een statement.


Een miljardenoffer tijdens een etentje
Het is nog steeds opmerkelijk hoe Instagram bij Facebook gekomen is. Instagram telde niet meer dan vijftien medewerkers toen Mark Kevin voor een etentje bij hem thuis uitnodigde. De twee kennen elkaar uit hun studietijd. Mark wilde graag Instagram erbij hebben. Ik heb er een miljard dollar voor over, moet hij gezegd hebben. Kevin heeft ooit verteld hoe hij in enige verwarring naar huis ging. Het zijn duizelingwekkende bedragen die er omgaan in Silicon Valley. Inmiddels is Instagram veel meer waard, maar het is de vraag of het zo leuk blijft als vroeger. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news