Candid. Platform
for growth.

Onderzoek: Facebook selecteert bij digitale advertising op afkomst

Facebook_afkomst

Uit een studie blijkt dat Facebook bij het plaatsen van advertenties selecteert op huidskleur en afkomst, ook als die advertenties zijn bedoeld voor een breed publiek. Tegen Facebook loopt al een rechtszaak wegens discriminatie bij het plaatsen van huizenadvertenties. In een reactie spreekt Facebook de beschuldigingen tegen.

De Amerikaanse overheid sleept Facebook voor de rechter wegens discriminatie bij het plaatsen van huizenadvertenties. Volgens het Department of Housingand Urban Development HUD sluit Facebook bij het plaatsen van advertenties voor woningen groepen uit, waaronder minderheden.

Een studie van twee universiteiten ondersteunt de claim tegen Facebook. Uit het onderzoek blijkt dat Facebook bij het plaatsen van ads selecteert op ras en afkomst. Onder meer The Verge en Motherboard (het techmagazine van VICE) berichten over de studie.


Algoritme vindt bepaalde banen beter voor zwarte mensen
De onderzoekers van de University of Southern California en Northeastern University zeggen dat het algoritme om advertenties te plaatsen ten onrechte groepen bevoordeelt of benadeelt. Facebook vindt dat bepaalde vacatures vooral geschikt zijn voor mensen met witte huidskleur en andere voor mensen met donkere huidskleur. Dat gebeurt ook als de adverteerder aangeeft een breed publiek te willen bereiken.


Advertentie voor koopwoning naar witte mensen
De onderzoekers maakten zelf honderden advertenties die ze door Facebook lieten plaatsen. Ze maakten duidelijk dat ze een breed publiek wilden bereiken. Maar wie bereikten ze in de praktijk? Bij een vacature in de houtindustrie waren dat 90 procent mannen met voor 70 procent een witte huidskleur. Een advertentie voor een conciërge kwam voor 65 procent bij vrouwen met voor 75 procent een donkere huidskleur. Breed gerichte advertenties voor koopwoningen kwamen voor 75 procent bij witte mensen. Bij huurwoningen was dat meer gemengd.

De keuze om een advertentie aan iemand te tonen gebeurt met algoritmen, die medewerkers van Facebook ontwerpen. Facebook doet voorspellingen bij wie een advertentie het beste zal werken. En zo gaan sommige vacatures vooral naar mensen met blanke of juist zwarte huidskleur. „Facebook hanteert gender en raciale lijnen bij real time ads voor banen en huisvesting, ondanks neutrale targeting parameters," zegt een onderzoeker.


Overheid: ad targeting bij Facebook in strijd met wet
Het Amerikaanse Department of Housing HUD heeft die conclusie ook getrokken en sleept Facebook voor de rechter.Facebook zou zich bij het plaatsen van advertenties voor woningruimte baseren op onder meer 'ras, kleur, religie, en land van herkomst' en dat is in de strijd met de Fair Housing Act in de VS.

In een reactie zegt Facebook het niet eens te zijn met de claims „We zijn tegen discriminatie. We zijn bezig met belangrijke wijzigingen in onze ad targeting tools en we zullen meer stappen zetten." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news