Candid. Platform
for growth.

Mark Zuckerberg wil overheidsregels die Facebook ten goede komen

Zuckerberg_Mark

CEO Mark Zuckerberg van Facebook wil dat overheden strengere regels gaan opstellen voor social networks. Een goed idee zou je zeggen. De voorstellen van Zuckerberg pakken serieuze problemen aan, maar op een manier die vooral voor Facebook zelf gunstig is.

In een ingezonden stuk in The Washington Post zet Zuckerberg zijn voorstellen uiteen. Hij vindt dat er voor Facebook en andere sociale netwerken meer overheidsregels moeten komen. Het Amerikaanse Congres is daar al volop mee bezig en de topman kennelijk wil graag zijn invloed aanwenden, zoals Mashable opmerkt.

De voorstellen van de topman beslaan vier terreinen:


1. Schadelijke content
„Parlementsleden vertellen me dat we te veel macht hebben over het uiten van je mening en daar ben ik het mee eens," verklaart Zuckerberg op zakensite Bloomberg. „Ik denk dat we zulke belangrijke beslissingen over meningsuiting niet zelf moeten nemen."

Zuckerberg wil dat er regels komen over welke typen content bedrijven als Facebook als schadelijk moeten zien. De regels moeten helder aangeven wat verboden is. Daar is al veel over te doen. Haat zaaien mag niet, satire wel. Bij Facebook zelf komen ze er niet uit waar de grens ligt. Laat de overheid de grenzen bepalen, vindt de CEO.


2. Verkiezingen
Ook over politieke advertenties moet de overheid helderheid geven. Het is niet altijd duidelijk of een advertentie politiek is of niet. Daar moet de overheid heldere criteria voor geven, vindt Zuckerberg. „Elke dag nemen we beslissingen over of iets politiek is of niet. Als we nu zouden beginnen, zouden we het raar vinden die verantwoordelijkheid alleen bij bedrijven te leggen."


3. Privacy
De CEO vindt dat de VS en andere landen de GDPR-regels van de EU moeten overnemen. De Europese regels zijn weliswaar strenger, maar het is ook onhandig dat op elk continent andere regels gelden. De GDPR bieden een goede oplossing.


4. Overdracht van data
Er moeten regels komen die de overdracht van data regelen. Gebruikers moeten hun data kunnen meenemen als ze van het ene naar het andere social netwerk gaan. Facebook kan daarmee laten zien dat het geen monopolist is en dat er geen reden is het bedrijf te splitsen.

De voorgestelde regels zijn vooral handig voor Facebook zelf. Een deel van de verantwoordelijkheid verschuift naar de overheid. Door de bemoeienis oefent Facebook invloed uit op regels die ook voor concurrenten gaan gelden. Het is nog even afwachten wat het Amerikaanse Congres met de voorstellen gaat doen.


Live streams op Facebook nu beperkt
Facebook staat onder grote druk om beter met schadelijke content en fake nieuws om te gaan. Er lopen verschillende rechtszaken. Ook over live feeds is veel te doen sinds de dader van de aanslagen in Nieuw-Zeeland zijn actie live uitzond. Facebook gaat de live streams beperken, meldt onder meer Forbes.


Facebook maakt algoritme deels bekend
Het opmerkelijkste bericht over Facebook komt van de BBC. Facebook gaat een deel van het geheime algoritme openbaren. Gebruikers kunnen nagaan waarom ze een bepaalde post te zien krijgen. Vanaf mei kunnen allereerst Britse gebruikers dat zien. Een opmerkelijke stap, want als er iets geheim is bij Facebook dan is dat het algoritme. Het bericht van de BBC is gedateerd op 1 april, maar vermoedelijk klopt het want Facebook zette het zelf al eerder online. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news