Candid. Platform
for growth.

Komen KLM en Heineken met een eigen cryptomunt?

Komen KLM en Heineken met een eigen cryptomunt?

Een eigen cryptomunt, honderden bedrijven zijn er al mee bezig, tot nu toe meestal buiten Nederland. Ook de reiswereld heeft de digitale munt ontdekt. Een eigen munt kan je merk naar nieuwe hoogten brengen, maar ook de afgrond in sturen.

Binnen de Europese luchtvaart is het Lufthansa dat de eerste stap heeft gezet. Het bedrijf werkt samen met de Zwitserse startup Winding Tree, die in februari de eigen munt LIF gaat lanceren. ‘Winding Tree is the future of travel’, prijst het bedrijf zichzelf aan. Klanten van Lufthansa kunnen op termijn met de digitale munt hun tickets kopen. Dat gebeurt nu via allerlei andere bedrijven, waardoor de tickets duurder worden. Het contact tussen klant en vliegmaatschappij kan het best rechtstreeks, zelfs zonder banken, en daar kan een eigen munt in voorzien. „Iedereen die LIF tokens gebruikt, kan straks rechtstreeks vluchten en hotels boeken op de blockchain,” zegt medeoprichter Pedro Anderson van Winding Tree tegen nieuwssite Coindesk.

 
Cryptomunten in de reiswereldHet is goed een duidelijk onderscheid te maken tussen blockchain en een cryptomunt. Blockchain is de onderliggende technologie die als veilig geldt. Cryptomunten hebben een risico, omdat de koers kan fluctueren. Om die reden kiest Lufthansa ervoor om eerst met blockchain te experimenteren om boekingen en andere gegevens vast te leggen. Later kan de munt daar bijkomen. Ook KLM experimenteert met blockchain, maar dan met name bij het registreren van onderhoud van vliegtuigen. Zo heeft KLM in elk geval de blockchaintechniek in huis. KLM zou (nog) geen plannen hebben voor een digitale munt. Ook buiten Europa heeft de reissector de cryptomunten ontdekt. Een Aziatisch reisbureau met vestigingen in Australië, Indonesië, Maleisië en de Filipijnen heeft de eigen munt Bitair gelanceerd. Het maakt niet uit in welk land de klanten hun vliegreis of hotel willen boeken, ze kunnen dat straks allemaal met de Bitair doen.

 
Nederlands bedrijf haalt 2 miljoen op voor eigen munt
Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 1200 bedrijven die een eigen munt hebben gecreëerd, meldt coinmarketcap.com. Het is niet zo moeilijk, want de techniek achter digitale munten is open source, dus voor iedereen toegankelijk. Een beetje programmeur kan en mag dat van de platforms van Bitcoin of Ethereum overnemen. Digitale munten spreken zo tot de verbeelding dat investeerders met miljoenen over de brug komen. In Nederland kennen we softwarebedrijf Triaconta (op een industrieterrein in Geldermalsen) dat onlangs de eigen munt CombiCoin presenteerde. Ook hier was de belangstelling groot. „We wilden twee miljoen dollar ophalen voor ons beginnend softwarebedrijf,” zei oprichter Don Molenaar tegen de Volkskrant. Het werd zelfs iets meer dan twee miljoen.

 
Techwereld is verdeeld
Als dit de wereldwijde trend is, dan is de kans groot dat andere Nederlandse bedrijven zullen volgen. Vooral bedrijven die internationaal opereren met veel transactiekosten kunnen erbij winnen. En ook speelt: hoe wil je je als merk presenteren? Innovatief, op de toekomst gericht, of wellicht gericht op die wat jongere doelgroep waar digitale techniek zo’n centrale plek in het leven heeft gekregen? Je biermerk en je eigen munt op grote techfestivals, het zou kunnen werken. Heineken twitterde een keer over bitcoins, maar lijkt vooralsnog te kiezen voor zekerheid aan de zijlijn.

Grote namen in de techwereld zijn verdeeld. Investeringsbureau Andreessen Horowitz ziet een toekomst van decentralisatie op het internet, waardoor bedrijven als Google en Facebook minder controle krijgen. Maar zelfs deskundigen die enthousiast over het idee zijn, uiten nu twijfels. Zij verwachten, zo schrijft de NYT, dat bijna alle bedrijven die investeringen krijgen voor hun digitale munt het niet zullen redden. „Het enthousiasme voor cryptomunten is zo groot, dat bijna niemand nog enige zorgvuldigheid betracht,” zoals een investeerder in de krant zegt. Het kan zelfs Amerikanen te veel van het wilde westen worden, ook al is het basisidee eigenlijk heel goed. In Nederland waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om geen digitale munten te kopen vanwege de risico’s. De Zwitserse reisstartup Winding Tree stelde de introductie van de eigen munt uit om met de autoriteiten te overleggen. Net zoals bij beursintroducties zijn ook bij digitale munten regels nodig. Dan springen investeerders niet meer in het diepe en kunnen bedrijven profiteren van een digitale munt.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news