Candid. Platform
for growth.

Jongeren: YouTube en Netflix onmisbaar, Facebook en tv niet

Jongeren: YouTube en Netflix onmisbaar, Facebook en tv niet

Niet Facebook, maar YouTube en Netflix hebben een steeds grotere invloed  op jongeren. Dat blijkt uit onderzoek naar hun kijkgedrag door het Amerikaanse mediabureau DEFY Media. Van televisie moeten jongeren helemaal weinig hebben. Advertenties vinden ze niet zo’n probleem.

 
In het rapport van DEFY Media over kijkgedrag naar video’s staat YouTube met stip bovenaan. Maar liefst 89 procent van de millennials zegt niet zonder YouTube te kunnen. Het onderzoek is gedaan onder Amerikaanse jongeren, maar trends in de VS komen vaak naar Nederland.
Het Acumen Report van DEFY Media concentreert zich op de groep jongeren van 13 tot 24 jaar. Zij noemen diverse redenen om video’s te kijken. Verrassend genoeg kijken ze in de eerste plaats om de tijd te doden als ze zich vervelen (77 procent). Verder kijken ze gericht naar nieuws over mode, sport en celebritries (63 procent), om te ontspannen (61 procent) of om de nieuwste video’s te zien (60 procent).

Bijna de helft kijkt naar video’s om iets te leren (47 procent). Anderen zetten video’s op de achtergrond aan terwijl ze met iets bezig zijn (33 procent). Een deel zegt energie te krijgen van het kijken naar video (25 procent).

 
Advertenties geen bezwaar
 Opvallend is dat jongeren advertenties niet zo’n probleem vinden. Ze zijn het ermee eens dat digitale celebrities video ads op hun kanaal plaatsen om voldoende inkomen te krijgen (63 procent). Ze vinden het ook niet erg om zulke advertenties te zien als ze daarmee hun favoriete celebrities steunen (58 procent).

Een ad van een brand sponsor van 5 seconden voorafgaand aan een video vindt 89 procent van de ondervraagden geen probleem. En 80 procent is akkoord met een ad van 15 seconden. Het is ook prima als een digital celebrity een sponsor noemt, vindt 87 procent.

Vergeleken met televisie wekken advertenties op online videokanalen minder irritatie op. De meeste jongeren vinden dat tv te veel adverenties heeft (61 procent); bij online video vindt 41 procent dat.

 
Youtube populairder dan Facebook
 Jongeren zouden hun videokanalen niet willen missen. Ze hebben daarbij een duidelijke voorkeur. Zo’n 67 procent van de 13 tot 24-jarigen zegt niet te kunnen zonder YouTube, gevolgd door Netflix (51 procent), televisie (36 procent), Facebook (27 procent), Snapchat (15 procent) en Instagram (14 procent). Tublr en Twitter zijn niet populair en scoren elk 4 procent.

Facebook is nog steeds het populairst in de leeftijdgroep van 18 tot 24 jaar, maar scoort veel lager bij tieners. Die zeggen dat ze Facebook alleen gebruiken om contact te houden met hun familie. Voor contact met leeftijdgenoten gebruiken ze liever Instagram of Snapchat.

 
Digitaal als tweede natuur
 Voor jongeren is digitaal kijken een tweede natuur geworden. Het past precies bij hun ‘always-on lifestyle’, constateert DEFY Media.

Maar opvallend is dat tieners lang niet altijd met hun smartphone rondlopen. Ze gebruiken vaak thuis de computer van het gezin.

 
Generatiekloof
 De groep van 13 tot 24-jarigen kijkt heel anders aan tegen begrippen als ‘alone’ of ‘sharing’ dan hun ouders. Want door op sociale media actief te zijn, ben je eigenlijk nooit alleen ervaren ze, ook al ben je niet fysiek samen met anderen.

Een video ‘samen met anderen’ bekijken, kan ook betekenen dat je elkaar berichten stuurt terwijl ieder de video op een andere plek ziet. En ‘offline’ betaat eigenlijk niet meer nu internet 24 uur per dag beschikbaar is.

De leeftijdsgroep onderscheidt zich ook in hoe ze relaties opbouwt. Connecties maak je steeds vaker digitaal. En dat begint steeds vaker met het uitwisselen van een foto of video.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news