Candid. Platform
for growth.

Internet of Things rukt op: waarmee willen we connected zijn?

Internet of Things rukt op: waarmee willen we connected zijn?

Online verbonden zijn met je apparaten thuis of met je auto: het kan en steeds meer consumenten willen het. Onderweg even je tv, koelkast of alarmsysteem checken. Techbedijf Cisco schat dat er in 2020 zo’n vijftig miljard apparaten online zijn.

 
Mindshare North America liet onderzoeken waarmee consumenten online verbonden willen zijn. Hoge scores in het survey zijn er voor de tv - 79 procent zegt online connected met de tv te willen zijn - en de auto (64 procent).

Driekwart van de mensen wil graag dat het alarmsysteem in huis online te bereiken is. En bijna de helft wil dat voor de koelkast. Bij kleine artikelen neemt de belangstelling snel af. Een vijfde van de ondervraagden is geïnteresseerd als gezondheids- en beautyproducten connected zouden zijn.

 
Bedenkingen
Consumenten hebben ook bedenkingen bij Internet of Things. Meer dan de helft zegt bezorgd te zijn dat bedrijven ongevraagd meekijken bij een aangeschaft product. Bedrijven kunnen steeds vaker online nagaan wanneer, hoe en en hoe vaak een apparaat of product wordt gebruikt. Dat gaat de meeste consumenten veel te ver.

Privacy moet voorop staan, erkent managing director Jeff Malmad bij Mindshare North America in een reactie. „Marketeers moeten waarborgen dat consumenten kunnen kiezen om wel of niet mee te doen bij connected ervaringen.”

 
2016 jaar van grote doorbraak
 Onderzoeksbureau Gartner ging na hoe bedrijven staan tegenover Internet-of-Things (IoT). Het bureau voorspelt dat 2016 het jaar van de grote doorbraak wordt. Het wereldwijde survey van Gartner wijst op een grote verschuiving. Tot nu toe was IoT vooral iets interns bij bedrijven: werknemers hadden online contact met eigen machines; nu wordt de consument steeds vaker online verbonden met apparaten.

„De investeringen voor IoT-ervaringen voor consumenten zullen dit jaar bijna verdubbelen,” zegt vice-president Jim Tully van Gartner. „IoT wordt daarmee een effectief wapen in de concurrentie tussen bedrijven.”

 
Mercedes en Ford
De autoindustrie is een van de voorlopers. Merken als Mercedes en Ford zitten bovenop Internet of Things, omdat ze de druk voelen van bedrijven als Google en Tesla. Google experimenteert met zelfrijdende auto’s en loopt met online technieken voorop. Mercedes en Ford kunnen het zich niet veroorloven achter te blijven.

Tesla presenteert zichzelf niet als autofabrikant, maar als een tech company. „Tesla komt een paar keer per jaar met software updates,” weet Macario Namie van techbedrijf Jasper/Cisco, dat werkt aan connected cars. „Ze presenteren zich als softwarebedrijf, dat toevallig de hardware van een auto als platform gebruikt. Dat is de richting die ook traditionele autofabrieken steeds meer op zullen gaan.”

 
Big data
 Whirlpool, onder meer bekend van wasmachines, werkt sinds begin dit jaar samen met IBM Watson aan online verbindingen met huishoudelijke apparaten. De big data die daar vandaan komen, worden opgeslagen in de IBM Cloud. Whirlpool krijgt zo een beter idee van problemen die spelen als hun apparaten worden gebruikt en hoe ze die kunnen oplossen.

„Data verkrijgen is cool, maar het gaat erom dat je daarmee komt tot oplossingen voor je bedrijf. Dat is wat we hier doen,” zegt Christopher O’Conner in Adweek. O’Conner is als IBM’s general manager voor Internet of Things nauw betrokken bij de samenwerking met Whirlpool.

 
Profits op lange termijn
 Techbedrijven zijn klaar voor Internet of Things, maar veel marketeers die het kunnen toepassen, aarzelen nog. Op de korte termijn verdien je je investeringen niet terug, vinden ze. Ze hebben een punt: de voordelen zie je pas op lange termijn, maar wie te lang wacht, ziet de concurrentie aan zich voorbij gaan.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news