Candid. Platform
for growth.

Hoe Trump de eerste social media president kan worden

Hoe Trump de eerste social media president kan worden
Donald Trump is de ‘king of social media’. Hij gebruikt ze niet alleen effectief, hij herschrijft ze en zet ze volledig naar zijn hand. Van Facebook, Instagram, Snapchat tot Twitter: Trump is er de baas. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? En wordt hij de eerste sociale media president?
 
Ruim 1,9 miljoen uur hebben Amerikanen in de eerste helft van maart besteed aan het bekijken van content van Trump op social media. Bij Hillary Clinton was dat nog geen derde daarvan, zo’n 630 duizend uur. De cijfers komen van social mediabureau SocialFlow.

„Het is voor het eerst in de verkiezingsrace dat social media de uitslag kunnen bepalen,” zegt SocialFlow CEO Jim Anderson. „En Trump laat zien dat hij als een showman de conversatie kan domineren.”

 
Trump als entertainer
Trump veegt de vloer aan met personen en met etnische groeperingen. „In het oude systeem zou dat stemmers afschrikken. Maar op social media als Twitter zijn zulke aanvallen geen probleem,” zegt analist Van Jones van CNN. „Sterker nog, je krijgt er meestal meer volgers door. Veel meer zelfs.”

Jones verwachtte dat Trump zijn entertainment-kant achter zich zou laten, over de muur heen zou stappen en de politiek serieus zou benaderen. „Niets bleek minder waar. Trump bleef zoals hij was. Hij trok het politieke establishment over de muur heen naar zijn eigen domein.”

De online strateeg achter de social media-campagne van Trump is de 29-jarige Justin McConney. Hij stimuleert Trump om zijn aanhangers te geven wat ze willen: controversiële content. Hoe meer het provoceert, hoe beter.

 
Conversie in stemmen
Het draait allemaal om conversie: social media-activiteit vertaalt zich in aantal stemmen bij de verkiezingen, stelt analist Alan Rosenblatt in SocialMediaToday. Net zoals bij mensen thuis langsgaan of een kind een aai over de bol geven, leidt actie op social media tot stemmen. Trump wordt soms verweten dat hij weinig campagnevrijwilligers heeft die huizen langsgaan, maar maakt dat ruimschoots goed op social media.

 
Trump als merk
Het merk Trump staat als een huis. Hij kan zich daardoor veel permitteren. „Ik kan midden op Fifth Avenue staan en iemand doodschieten zonder kiezers te verliezen,” zegt hij. En zo gaat hij maar door. Elke keer als je denkt dat Trump nu echt te ver gaat, komt hij ermee weg. Tot dusver, in elk geval.

Trump begon zijn campagne in juni vorig jaar met een niets ontziend en aanstootgevend statement: ‘Mexicaanse immigranten zijn verkrachters’. Door die opmerking en de heftige reacties daarop, stond Trump ineens in de schijnwerpers van de media.

Velen vielen Trump aan. Maar medestanders kregen niet alleen oog voor de Trump-campagne, maar ook voor elkaar. Ze begonnen zichzelf te organiseren in een virtuele community, die de steun voor Trump aanwakkerde.

 
Mexicaanse muur
Later provoceert Trump met zijn opmerking om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. De inwoners van het buurland zijn furieus. Maar een klein deel van de Mexicaanse immigranten in de VS steunt Trump. Ze waarderen het dat hij zich afzet tegen de politieke elite en verwachten dat hij voor banen zorgt. Het is de vraag of Trump zijn plan gaat intrekken als hij president zou worden.

Trump’s strategie is om de media te shockeren. De provocaties werken door in de traditionele media en op social media, schrijft Joel Simon in vaktijdschrift Columbia Journalism Review. Traditionele media nemen over wat Trump op social media zegt. Zijn aanhangers verspreiden en vergroten in social media alles wat hij op tv of in de krant zegt.

 
Slimme hashtags
Op social media als Facebook, Instagram of Twitter doet Trump het uitstekend. Op Twitter heeft hij 7,2 miljoen volgers tegenover de 5,8 miljoen twitteraars die Hillary Clinton volgen.

Trump is aanvallender, Hillary Clinton politiek meer inhoudelijk. Na de aanslagen in Brussel twittert Clinton dat, hoe erg het ook is, moslims welkom blijven in VS. Trump hoont ‘incompetent Clinton’ weg met haar idee van ‘open grenzen’, maar blijft op de vlakte hoe het dan wel moet worden geregeld.

Trump’s volgers bedenken slimme hashtags voor hem, meer dan bij andere kandidaten gebeurt, mogelijk omdat Trump hun tweets vaak verder verspreidt door ze te retweeten.

 
Teddybeer met tanden
Op fotosite Instagram is Trump niet weg te slaan. Hij heeft er meer dan een miljoen volgers, waarmee hij Clinton ruimschoots achter zich laat. Er zijn shots van Trump met celebrities, van zijn familie, maar ook – en daar onderscheidt Trump zich in – van ‘wilde’, niet geregisseerde momenten.

We zien Trump op campagne een tirade afgeven. Het is ongecensureerd, soms vulgair, in elk geval ongepolijst en authentiek. „Instagram was de Teddybeer onder de social media. Donald Trump heeft de Teddybeer tanden gegeven,” zegt mediaprofessor Kerric Harvey van George Washington University in het blad Wire.

 
Privévliegtuig
Je ziet Trump met zijn vrouw of als hij golf speelt. Een foto van de Trump Tower in hartje Manhattan. Dat is zoals iedereen het doet. Maar dan is er die andere kant van Trump waarmee hij scoort. Trump die uitvaart tegen tv-presentatrice Megyn Kelly. Trump in zijn privévliegtuig waarin de veiligheidsgordels met 24 karaats goud zijn afgewerkt. „Mensen kunnen geen genoeg krijgen van dat vliegtuig,” zegt zijn digital campaign manager Justin McConney.

Als je Trump vergelijkt met andere presidentskandidaten, zie je hoe gecontroleerd de foto’s van anderen zijn, op het saaie af. Zelfs de altijd optimistische foto’s van Hillary Clinton moeten het afleggen tegen de chaotische werkelijkheid die Trump neerzet.

 
De nieuwe regels van het spel
„Elke keer als we denken dat het voorbij is met Trump, blijkt hij er nog sterker uit te komen,”  zegt Van Jones van CNN. „Trump schaft de regels niet af. Hij speelt het spel met nieuwe regels.”

Er is een doorgaande lijn in de geschiedenis te zien als je de Amerikaanse presidenten langsgaat. John F. Kennedy was de eerste televisiepresident. Alleen Ronald Reagan, met zijn achtergrond als filmacteur, versloeg hem daarin. Zijn charismatische verschijning op tv gaf hem de bijnaam ‘The Great Communicator’.

 
Social media president
Obama was de eerste president die internet volwaardig inzette. Hij voerde campagne met email, online video, big data en een beetje social media, waarmee hij het spel veranderde.

Al die winnende strategieën kwamen destijds onder een spervuur van kritiek te liggen. Kennedy, Reagan en Obama werden niet goed begrepen, hun strategie werd onderschat.

Trump kan de eerste social media president worden. Ook zijn strategie wordt niet altijd begrepen en roept weerstand op. Maar hij zou er wel eens heel ver mee kunnen komen.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news