Candid. Platform
for growth.

Hoe gevaarlijk is Jeff Bezos voor Amazon?

JeffBezos

CEO Jeff Bezos van Amazon is niet uit het nieuws te slaan. Hij is gechanteerd met pikante foto's van hem en zijn buitenechtelijke relatie, tv-anchor Lauren Sanchez. Het verhaal heeft ook een politieke kant. Het beste leek Bezos om er open over te zijn. Wat doet dat met Amazon?

President Trump bemoeide zich er mee. Nee, hij wist niet dat roddelblad National Inquirer de topman van Amazon aan het onderzoeken was. De kwestie ligt politiek nogal gevoelig. Want de National Inquirer is op de hand van Trump. Bezos is eigenaar van The Washington Post, die Trump kritisch volgt.


Pikante foto's
In een blog beschuldigt Jeff Bezos de National Inquirer van afpersing. Het blad, dat eerder de buitenechtelijke affaire naar buiten bracht, beschikt over pikante foto's van Bezos met zijn geliefde Lauren Sanchez en dreigt die te publiceren. Jeff Bezos beschuldigt het blad ervan hem om politieke redenen te willen beschadigen.

De blogs van Bezos veroorzaken een schokgolf in de Amerikaanse zakenwereld. Dit is ongebruikelijk voor Bezos, die gesteld is op zijn privacy en weinig naar buiten treedt, zelfs toen hij de rijkste man op aarde werd.


CEO Amazon in politiek mijnenveld
Bezos zegt dat de National Inquirer niet alleen banden heeft met president Trump, maar ook met het regime van Saoedi-Arabië. En daar lijkt het inderdaad op. Het blad blijkt financiële steun te hebben aangevraagd bij Saoedi-Arabië, bevestigt CNN, maar heeft dat uiteindelijk niet gekregen. De Inquirer zegt geen banden met het regime te onderhouden. En zo is Jeff Bezos, CEO van Amazon, in een politiek mijnenveld beland. Is dat slim?

Het nieuws lijkt de aandelen van Amazon nauwelijks te raken. De koersen zijn iets gedaald, maar wijken nauwelijks af van de trend. „Zijn besluit om hard toe te slaan was strategisch en berekenend," zegt Jeffrey Sonnenfeld van de Yale School of Management. „Hij heeft het goed gedaan."


Musk en Kalanick eerder in opspraak
Bezos doet het beter dan andere CEO's die in opspraak raken, vindt Sonnenfeld. Denk aan Elon Musk en zijn onbezonnen tweet om Tesla van de beurs te halen. Denk aan Travis Kalanick van Uber die seksuele intimidatie oogluikend toestond op de werkvloer.

Maar Bezos krijgt ook kritiek. „Voor een zittend CEO is dit niet verstandig," zegt een corporate analist in The Washington Post. „Zo krijgen de aantijgingen nog meer aandacht. Het is een vergissing die hem veel tijd gaat kosten."

Binnen Amazon is Bezos in een mum van tijd trendy topic in vele chats, vertellen medewerkers. Maar het personeel kijkt vooral naar de aandelen waar weinig aan de hand lijkt.


Beursresultaten spreken voor zich
Het is terugkerend dilemma. Moet je aantijgingen negeren met het risico dat het blijft voortslepen? Of moet je doen wat Bezos doet: de aanval kiezen met alle risico's die daarbij horen?

CNN ziet een ander probleem: Bezos komt niet met bewijzen voor zijn politieke claims. Zijn blogs zijn niet transparant. Het kan hem blijven achtervolgen. Daar tegenover staan de beursanalisten. „Ik denk dat Bezos helder is," zegt Ted Maidenberg, investeerder in Silicon Valley. „De resultaten van Amazon spreken voor zich. Dit heeft nul gevolgen voor het bedrijf."

Jeff Bezos zal nog wel even in het nieuws blijven. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news