Candid. Platform
for growth.

E-working in China voor altijd veranderd

homeworkingdef

De Coronacrisis heeft het werken in China voor altijd veranderd. Tientallen miljoenen mensen gebruiken nu workplace apps als Ding Talk van Alibaba of WeChat Work van Tencent. Virtuele ochtendvergaderingen zijn gewoon geworden.

Op drukke momenten tijdens de Coronacrisis konden de apps het niet meer aan. De workplace apps raakten overbelast en crashten door de grote vraag van thuiswerkers die contact met collega's zochten.

De vraag naar videoconferenties veroorzaakte een grote verstoring op Ding Talk toen Chinezen terugkeerden van de vakantie rond het Chinese nieuwjaar. De videotool van WeChat Work crashte toen miljoenen bedrijven op afstand wilden vergaderen. De dienst voerde de capaciteit flink op en slaagde erin de app weer online te krijgen.

Apps voor thuiswerken blijven
Ook andere workplace apps, zoals WeLink van Huawei en Lark van ByteDance (in China bekend onder de naam Feishu) klaagden op social media over crashes en trage servers die de vraag aanvankelijk nauwelijks aankonden. Nu in China het Coronavirus redelijk onder controle lijkt, blijven mensen de workplace apps gebruiken. Ze bieden een blijvende praktische oplossing om met collega's op afstand te werken.

Beauty filter voor videochat
DingTalk bood tijdens de crisis gratis gebruik aan van de thuiswerktools en introduceerde zelfs een beauty filter voor videogesprekken, zodat het niet nodig is make-up te gebruiken en iedereen er toch aantrekkelijk uitziet.

In antwoord op de grote vraag naar videoconferenties, vergrootte WeChat Work het maximaal aantal deelnemers tot driehonderd. De app bood ook gratis onlinetrainingen voor organisaties, zoals ziekenhuizen en scholen. De workplace apps komen niet helemaal uit de lucht vallen, want China staat al langer in de frontlinie als het om tech en apps gaat. Denk aan robots in ziekenhuizen, gezondheidsapps of online cursussen.

Studenten: onderwijs op afstand goede aanvulling
Onderwijs op afstand is sinds de crisis nauwelijks meer weg te denken. De 18-jarige studente XuYuting hoopt dat het blijft. Hoewel ze ernaar uitkijkt haar medestudenten weer te zien, verwacht ze dat online cursussen zullen blijven. „Het zou mooi zijn een combinatie te hebben van online- en offline. Ik zou mijn interesse verliezen als het beperkt blijft tot één lesmethode," zegt ze in de Hongkongse krant South China Morning Post. Haar zus, die lerares is, sluit zich daarbij aan. „Deze tools veranderen de traditionele manier van denken dat een bijeenkomst alleen kan gebeuren als mensen fysiek bij elkaar zijn. Ik hoop dat mijn school ook na de crisis de app blijft gebruiken." De digitalisering van onderwijs maakt bekende onderwijsinstituten voor meer mensen toegankelijk. Zo bracht de prestigieuze Tsinghua Universiteit in Beijing tijdens de Corona-crisis online cursussen uit op video-app Douyin. Deelnemers reageerden opgetogen. „Ik kan nauwelijks geloven dat ik in een Tsinghua universiteitsklas zit."

Nieuwe kansen voor industrie
Techgigant Tencent verwacht dat de digitale effecten rond het Corona-virus een blijvende impact hebben en de plannen voor een digitale infrastructuur in China zullen versnellen. „Corona versterkte de online-activiteiten van gebruikers en zorgt nu ook bij de industrie voor een grote vraag naar toepassingen voor het internet," zegt Tong Taosang, vice-president bij Tencent.

Het techbedrijf heeft samen met gezondheidsexperts een centrum voor big data en kunstmatige intelligentie opgezet om het Corona-virus en toekomstige epidemieën beter te kunnen bestrijden. „De oorlog tegen het virus heeft een nieuwe start gegeven voor de ontwikkeling van een digitale structuur. 5G, de cloud, big data en kunstmatige intelligentie zullen industrieën meer ruimte geven daarop in te spelen en nieuwe businessmodellen te bouwen," zegt Tong.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news