Candid. Platform
for growth.

Dé marketinghype na Pokémon? Cryptokatten

Dé marketinghype na Pokémon? Cryptokatten

CryptoKitties is een immens populaire online game die herinneringen oproept aan de gekte rond Pokémon Go. Je kan virtuele katten fokken, ze opvoeden en aan andere deelnemers verkopen. De bedragen per kat lopen op tot boven een ton. CryptoKitties heeft ook een serieuze kant, want voor het eerst vindt de blockchaintechniek zijn weg naar een groot publiek.

Het meest in het oog springend zijn de gigantische bedragen die voor de virtuele katten worden betaald. Dat hadden de bedenkers van het spel ook niet voorzien. De virtuele katten - in feite niets anders dan een tekening die door een algoritme is gemaakt - veranderen voor veel geld van eigenaar. De betaling gebeurt met de digitale munt ‘ether’. Veel virtuele katten hebben bedragen opgebracht van duizenden euro’s, maar ook meer dan een ton is al meerdere keren voorgekomen.


Kitties met groene of blauwe ogen
Cryptokitties worden geboren uit een algoritme. Vervolgens kan je ze fokken met behulp van smart contracts, die de twee katten die je hebt uitgekozen bij elkaar brengen en nakomelingen geven. Als de ouders groene ogen hebben is de kans groot dat de kleine katjes dat ook hebben, maar zeker is dat niet. Sommigen eigenschappen zijn populair en vergroten de waarde van de virtuele katten. Deelnemers gaan vervolgens in de katten handelen. Het spel draait op de blockchain van Ethereum en dat netwerk liep de afgelopen weken steeds meer vast door de ongekende populariteit van de cryptokatten.

De game is ontworpen door de startup Axiom Zen in Vancouver in Canada. Het bedrijf verdient aan transacties (3,75 procent) en aan de verkoop van nieuw gegenereerde katten. De bedoeling is dat tot november dit jaar elk kwartier een nieuwe kat ontstaat die op een soort veiling wordt verkocht. Die nieuwe katten komen dus naast de nakomelingen die via smart contracts het licht zien.
„Ons doel met CryptoKitties is om kennis en bewustzijn over de blockchain te verspreiden, het is een technologie die de wereld gaat veranderen.
CryptoKitties bedoeld als educatie
Magazine Motherboard sprak met een van de ontwikkelaars bij Axiom Zen, Arthur Camara, over het succes van CryptoKitties. „We waren compleet verrast door de bedragen die er in omgaan. We hadden een prijs van een dollar in gedachten. We hadden helemaal niet verwacht dat mensen hun kitties voor duizenden dollars zouden verkopen.” Het team van Axiom Zen had in de eerste plaats een educatief doel voor ogen. „Ons doel met CryptoKitties is om kennis en bewustzijn over de blockchain te verspreiden, het is een technologie die de wereld gaat veranderen. Via het spel komen veel nieuwe mensen daarmee in aanraking.”
„We hadden helemaal niet verwacht dat mensen hun kitties voor duizenden dollars zouden verkopen.”
Hoe raak je je duurste katten weer kwijt?
The Verge liet al zien hoe cryptokitties je leven kunnen veranderen. Todd, een 30-jarige programmeur uit Texas, is eigenaar van enkele tientallen cryptokitties. Zijn doorbraak kwam toen hij een fraai uitziende virtuele kat kocht voor 12 ether (4800 dollar op dat moment) en later de waarde van zijn kat zag verdubbelen. Inmiddels heeft hij ruim 40.000 dollar verdiend in cryptokatten. Hij probeert nu zijn katten te verkopen. Het grote risico is dat het systeem gaat instorten en hij alles weer kwijt is. In die zin zijn de virtuele katten vergelijkbaar met digitale munten met als verschil dat het systeem bij de katten nog instabieler is. „Een kitty is een soort digitale munt. Ik wil niet zoveel geld in de vorm van cryptokitties hebben.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news