Candid. Platform
for growth.

Axe en Spotify willen dat je met advertenties praat

spotify
Na de succesvolle samenwerking met DJ Martin Garrix slaat mannenmerk Axe, samen met Spotify, een nieuwe weg in: voice ads, advertenties waarmee je kan praten. Het past in de trend dat steeds meer spraakgestuurd is.

Het is voor iedereen herkenbaar schrijft Mashable: je krijgt een advertentie voorgeschoteld terwijl je naar muziek op Spotify luistert, maar als het product je interesseert, vergeet je vervolgens om het op te zoeken. Spotify wil dat veranderen met interactieve voice ads.

Spotify en Axe (van Unilever) beginnen in de VS daarom een proef. Het gaat allereerst om advertenties van Axe die verwijzen naar de curated playlist van het merk. De luisteraar hoort de advertentie, zegt bijvoorbeeld 'Play now' en komt dan automatisch bij de playlist terecht. Het zijn nu nog eenvoudige voice commando's, later komen er meer mogelijkheden bij.


Voice ads nieuw instrument voor marketeers
Spotify is ervan overtuigd dat voice ads inspelen op de groeiende interesse van consumenten om apparaten met je stem te sturen. „We geloven dat de toepassing van spraak snel gaat groeien bij muziek en andere audio content," zegt Spotify CEO Daniel Ek in TechCrunch. „We investeren erin en we onderzoeken manieren om het aanbod te verfijnen."

Spotify denkt dat voice ads marketeers kunnen helpen om hun doelgroep beter te bereiken. Mensen kiezen steeds bewuster hoeveel tijd ze aan hun smartphone willen besteden en dat kan wel eens minder worden. Met een voice commando wordt het makkelijker na een advertentie meteen even verder te kijken.

Burn Out met Martin Garrix
Niet toevallig gaat Spotify bij voice juist de samenwerking aan met Axe, dat een eigen muziekkanaal heeft: Axe Music. Daar zijn bekende artiesten te horen zoals Martin Garrix met wie het merk samenwerkt om de doelgroep te bereiken. Axe heeft een brede campagne met swingende clips, waarbij het merk met Garrix samenwerkt. Kijk hier naar de branded video Burn Out:


Burn Out is gemaakt samen met Axe's creatieve bureau 72andSunny in Amsterdam. „Muziek verbindt mensen en Martin Garrix is een voorbeeld voor jongeren. Hij heeft zoveel bereikt en straalt het natuurlijke vertrouwen uit dat past bij een merk als Axe," zegt Rik Strubel, vice-president van Axe op The Drum.


Spraakgestuurd maakt snelle groei door
Voice ads zijn voor Axe en Spotify een nieuwe, maar ook logische stap. De groei gaat snel bij spraakgestuurde technologie. Volgens een rapport van Juniper Research zijn er nu 2,5 miljard digitale voice assistants in gebruik; in 2023 zullen dat er naar verwachting 8 miljard zijn.
Tot nu toe sturen consumenten de digitale assistenten aan: we kunnen met onze stem muziek laten afspelen, het nieuws laten horen, de verlichting in huis aandoen of bepaalde informatie opvragen. Voice advertenties werken anders: nu is er een bedrijf dat consumenten aanzet om een bepaald spraakcommando te geven. Het is nog even de vraag hoe consumenten daarop zullen reageren.


Pad zonder fricties
Magazine AdAge denkt dat nog wel een paar horden genomen moeten worden. „Bij consumenten draait alles om gemak," zegt Tom Edwards van bureau Epsilon in het blad. „Het moet helder zijn hoe het werkt. Misschien zijn eerst stap-voor-stap instructies nodig, helemaal als gebruikers instellingen op hun apparaat moeten aanpassen. Het pad moet zonder fricties zijn om engagement te krijgen."

Bij een betaald abonnement op Spotify krijg je overigens geen advertenties. Dat is alleen bij de gratis versie waarmee de proef in de VS wordt uitgevoerd. Spotify maakte onlangs bekend dat het nu wereldwijd 100 miljoen abonnees heeft. De verwachting is dat na Spotify ook andere platforms met voice ads aan de slag gaan.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news