Candid. Platform
for growth.

​AR bij Praxis: breng het terug tot het doel dat je voor ogen hebt

praxisklein

Het is voor iedereen herkenbaar: je wil een muur verven of een vloer leggen en je komt met te veel of te weinig spullen thuis. Een handige app met AR (augmented reality) gaat uitkomst bieden. Praxis ontwikkelde samen met WeAreBrain een app die precies berekent wat je aan vloer nodig hebt.

Het ziet er mooi uit, het beeld van je eigen kamer met een futuristische overlay. Op het scherm van je smartphonegeef je aan waar de hoeken van de kamer zijn en de app berekent dan het oppervlak. Kies de vloer uit die je wilt en de app geeft precies aan hoeveel je nodig hebt. Het is even zoeken waar de AR-toepassing zit (rekenhulp vloeren), maar het werkt intuïtief. De kracht van de app is ook dat het leuk is om met AR te spelen, het wordt zo uitnodigend om in de virtuele winkel verder te kijken.

„We merkten in gesprekken met klanten dat ze tegen een probleem aanliepen. Want hoe bepaal je precies hoeveel je van iets nodig hebt? Een klant wil in één keer een klus klaren, maar vindt dat lastig in te schatten. Het kost ze ook te veel tijd. We besloten die functionaliteit in de app op te nemen en zo het probleem van de klant op te lossen," vertelt Erik Jan van Zwieten, CRM Manager bij Praxis, tijdens het Emerce Digital Marketing event.

Samenwerken met een techbedrijf
Om de AR binnen de app te ontwikkelen werkte Praxis samen met techbedrijf WeAreBrain. Hoe mooi het plan ook was, er lagen wel een paar technische uitdagingen. „Vloeren en muren klinkt eenvoudig, dat zijn grote onderdelen," zegt CEO Elvire Jaspers van WeAreBrain. „Maar als je een vloer wil meten, staan er stoelen of een tafel. Je moet daarachter langs goed kunnen doorrekenen."

Sommige hindernissen zou je zo over het hoofd zien. Bijvoorbeeld, wie hout op maat gaat zagen, verliest iets aan oppervlak. „Dat was een uitdaging, want de zaagsnedemoet je verrekenen. Het is ons gelukt dat mee te nemen, zegt Van Zwieten. Vervolgens was het spannend hoe het in de praktijk zou uitpakken. Jaspers: „We hebben het getest en opgemeten met onder meer een bank en kast in een hoek. De uitkomsten bleken te kloppen."

Gestroomlijnde customer journey
De AR maakt deel uit van de bestaande app van Praxis en daar is bewust voor gekozen. Van Zwieten: „Je kan zo de complete journey van de klant bij elkaar houden, vanaf de oriëntatie, het meten, het maken van een keuze, het kiezen van de levermethode en het afrekenen. Daarmee heb je een gestroomlijnde journey voor de klant ingericht."

Eerst een beetje geheim
Meer toepassingen komen eraan. „Denk aan buiten, een terras dat je wilt betegelen. Afhankelijk van de klinkertjes die je wil gaan leggen, kan de app straks bepalen hoeveel je er nodig hebt. De functionaliteit is er nu, we kunnen het verder ontwikkelen voor andere producten." Aanvankelijk hield het bedrijf de AR-toepassing een beetje geheim. „Omdat het volledig nieuw was, hebben we het eerst intern gelanceerd. We zijn met collega's van kantoren en de winkels begonnen met testen.''

Tips voor marketeers
Van Zwieten heeft nog wel een paar tips voor marketeers. „Ik kan me voorstellen dat je iets wilt met AR, maar het moet geen doel op zich zijn. Je moet je eerst afvragen wat het probleem is van de klant dat je wil oplossen, welke stappen je daarvoor moet zetten, welke technologische oplossingen er zijn om dat op te lossen. Dan kan blijken dat AR daar een prima functionaliteit voor is."

Een grote valkuil is om te veel ineens te willen. „Omdat AR nieuw en spannend is, heb je de neiging alles te willen doen. Breng het terug tot het doel dat je voor ogen hebt. Wij hielden uiteindelijk tijd over om ons MVP (minimum viable product) nog een beetje te tweaken.'' Sommige bedrijven ervaren een drempel om met AR te beginnen, maar dat is onterecht. „Maak een plan en bespreek het. Vraag je af wat erin zit voor de klant en ga het gewoon doen."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news