Candid. Platform
for growth.

Appril festival: zo kan je mobiele advertentiefraude aanpakken

Appril---photo-Ralph-Rozema00310274

Van de marketing van mobiele apps, kunstmatige intelligentie tot de aanpak van mobiele advertentiefraude. Het bruist van innovaties op het jaarlijkse Appril festival in Amsterdam. Apps worden steeds geavanceerder en er komen slimme tools bij, bijvoorbeeld om advertentiefraude te stoppen.

We zijn inmiddels gewend dat congressen interactief zijn, maar het kan altijd mooier. Natuurlijk, er zijn korte quizzen (wat is de meeste gedownloade shopping app in Nederland? Niet gedacht misschien, maar dat is Wish), maar Laurent Picard van Google steelt de show. Zijn computer analyseert selfies van de zaal. Wie is verrast, gelukkig of boos, de computer stelt het vast.

Met eigen foto's had Picard het aan zijn computer in een uur geleerd. Het wordt ook steeds makkelijker om machine learning in een app te integreren. Google en anderen hebben kant-en-klare modules om machine learning toe te passen.

De ontwikkeling bij apps gaat snel. Moderne apps weten veel, ze denken mee, ze zijn intuïtief. Denk aan een app van een vliegmaatschappij die ongevraagd uitlegt hoe je naar de gate moet lopen vanaf het punt waar je bent. Of de app Waze, die je vertelt wanneer je moet afslaan om een file te vermijden. Bestuurders die in de file staan informeren de app, die op zijn beurt aankomende autorijders waarschuwt.


Marketing van apps
Onderschoven kindje bij nieuwe apps was lange tijd de marketing. Zo gebeurde het dat prachtige apps toch geen publiek vonden. „Dat is aan het veranderen, bedrijven zijn zich er meer bewust van," zegt Louise Verschuren van app-marketingbedrijf Wuzzon. Ze wijst erop dat ook de attributie-analyses steeds professioneler worden. Het is steeds beter mogelijk het pad vast te stellen dat iemand volgt die uiteindelijk een app downloadt. Op die manier is ook goed te zien welke campagnes wel of niet goed werken en welke je moet bijstellen.

Voor App Store Optimization (ASO), zodat je app een zo hoog mogelijke ranking krijgt, kan je terecht bij onder meer apptweak, SensorTower of TheTool. Als een app eenmaal gedownload is, ben je overigens niet klaar. Veel mensen gebruiken de app even en vervolgens niet meer en dan is het slim ze te benaderen met een retargeting campagne.


Mobiele advertentiefraude aangepakt
Een opvallende presentatie gaat over de aanpak van fraude met advertenties op de smartphone. Het bedrijf Adjust maakt software voor app-bouwers (zoals attribution software), maar het paradepaardje van Adjust is een nieuwe methode om fraude bij mobiele advertenties aan te pakken. „We zijn nu in staat om de meeste fake clicks uit te sluiten," zegt Michael Paxman van Adjust.

Paxman raakt in 2015 betrokken bij de ontwikkeling van apps als hij werkt als marketeer bij een game developer in Tokio. Een fraaie uitdaging om niet alleen met apps en games te werken, maar ook nog eens in de Japanse cultuur. Een jaar later stapt hij over naar Adjust en werkt nu vanuit het kantoor in Berlijn, waar de nadruk ligt op audience building en fraudebestrijding. „Onze klanten reageren met verbazing dat hun partners niet met bewijs komen dat een advertentie ook echt is geleverd voordat een gebruiker erop klikt."


Click Validation
Het nieuwste wapen van Adjust heet 'Click Validation Through Proof of Impression'. Het is pas sinds begin dit jaar beschikbaar, maar veel advertentienetwerken zijn er al mee aan de slag. Elke advertentie krijgt een unieke ID en die wordt gekoppeld aan een click. Geen click dus zonder vertoning. De afgelopen jaren waren adverteerders veel geld kwijt aan fake clicks zonder dat iemand een advertentie had gezien. Een aantal advertentienetwerken, verenigd in de Coalition Against Ad Fraud (CAAF), wil nog dit jaar 'Click Validation' verplicht stellen.

Click Validation moet de twee meest voorkomende fraudetypen aanpakken: click injection en click spamming. Click injection is een geavanceerde methode: fraudeurs traceren wanneer iemand een app downloadt en genereren een click kort voordat de download is voltooid.

Daardoor lijkt het net alsof de download het gevolg is van het aanklikken van een advertentie, terwijl iemand op eigen initiatief de app heeft gedownload. Bij de andere methode, click spamming, is fraude gemakkelijker te ontdekken, omdat clicks willekeurig worden opgewekt. Paxman probeerde het zelf uit: in drie kwartier was hij in staat grote aantallen fake clicks te genereren. Uit het patroon valt af te leiden dat het om fake clicks gaat. Met click validation is het grotendeels uit te bannen.


App bedenkt waar je nieuwe meubel het beste past
Augmented Reality (AR) is een andere trend die steeds groter wordt bij apps. Een bekend voorbeeld van mobiele AR zijn de stoelen van een meubelzaak die je virtueel in je eigen interieur plaatst. Nu moet je zelf nog aangeven waar die stoel moet staan, straks kan de app zelf de beste plek uitkiezen.

Veel toekomst heeft de AR-cloud, toegevoegde realiteit die in de cloud zit, en die een app kan oproepen. Je staat voor een gebouw en op je mobiele scherm zie je hoe lang dat nog open is. Of je loopt uit een metrostation en op je smartphone verschijnen virtuele richtingaanwijzers. De auto leent zich ook prima voor augmented reality, vertelt Pieter Siekerman van Samhoud Media. Daarbij moet je denken aan informatie die op je voorruit verschijnt. De praktijk is nog even toekomstmuziek, maar het komt er allemaal aan.


App-ontwerpers steeds belangrijker
Ontwerpers van apps staan voor lastige keuzes over wat ze er allemaal instoppen. Wat mag een app allemaal weten en wat mag die vervolgens met al die informatie doen? De app post.nl schijnt te weten wanneer je thuis bent. Fijn, na een werkdag kom je binnen en ja hoor, even later komt de post. Zo weten apps steeds meer (want toestemming daarvoor geven we bijna allemaal).

Ontwerpers van apps maken keuzes over wat apps kunnen en bepalen zo (ongewild) steeds meer hoe onze samenleving eruit gaat zien. Goed om ook even bij stil te staan. Het zat niet in het programma, maar was in de wandelgangen te horen. Aan het spektakel aan innovaties op het festival deed het niets af.
 Foto: Ralph Rozema


Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news