Candid. Platform
for growth.

Amazon zet grote stap in maaltijdbezorging na miljoeneninvestering in Deliveroo

Amazon_Deliveroo

Een miljoeneninvestering van Amazon in maaltijdbezorger Deliveroo maakt de nieuwe ambities van de techgigant duidelijk: ook restaurants kunnen in de toekomst niet meer om Amazon heen. Dat is geen goed nieuws voor concurrenten als Thuisbezorgd en UberEats.

In totaal gaat het om een bedrag van 575 miljoen dollar, samengebracht door diverse investeerders, maar waarvan Amazon het merendeel voor zijn rekening neemt. Het geld is bedoeld om Deliveroo met de nieuwste technologie te kunnen laten werken. Restaurants krijgen speciale vestigingen voor bezorging. De stap moet Amazon uiteindelijk een leidende rol gaan geven bij maaltijdbezorging waar ook ter wereld.


Amazon versterkt dominantie
CEO en oprichter Will Shu van Deliveroo is opgetogen. „De investeringen zullen Deliveroo laten groeien en klanten krijgen meer keuzes, toegespitst op hun persoonlijke smaak."

De investering van Amazon is een klap voor concurrenten als Delivery Hero (dat vanuit Duitsland opereert) en Takeaway (met Nederland als basis, hier bekend als Thuisbezorgd). Ook Uber Eats moet het ontgelden. Uber zou eerder zelf met Amazon hebben onderhandeld, zo meldt The Guardian, maar dat liep op niets uit, waarna Amazon met Deliveroo in zee ging.

De aankondiging leidt tot felle reacties, want de techgigant zet in op verdere uitbreiding van de macht. „De vloek van Amazon slaat opnieuw toe," zegt investeerder RussMould van bureau AJ Bell. „De online reus is nu zo dominant dat alleen al door de aankondiging bij andere bedrijven en hun investeerders de angst toeslaat."


Deliveroo: samenwerking met 80.000 restaurants
Deliveroo heeft het hoofdkantoor in Londen, maar werkt inmiddels in meer dan vijfhonderd steden in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Australië. Als consument zie je bezorgers in de stad voorbijrijden, maar niet iedereen weet hoe snel het bedrijf is gegroeid. Inmiddels werkt Deliveroo samen met meer dan 80.000 restaurants en 60.000 bezorgers. Het bedrijf heeft 2500 werknemers in kantoren wereldwijd.


Plaatselijke restaurants bundelen krachten tegen platforms

Maar Deliveroo is niet de enige. Je kan rustig zeggen dat er een wildgroei is ontstaan bij maaltijdbezorgdiensten. Een mooi overzichtje verscheen enige tijd geleden op de site van Snackcourier. Het gaat er om dat je als platform je eigen niche weet te vinden. Ga je voor maaltijden van betere restaurants of voor kleine snacks?

Ook hebben plaatselijke restaurants soms de krachten gebundeld in een eigen service (zoals Hellefood in Hellevoetsluis) omdat ze vinden dat platforms als Deliveroo en UberEats te veel geld afromen. Dat kan je beter in eigen zak houden. De ondernemers die zijn aangesloten bij Hellefood brengen zelf een bedrag bijeen voor marketingacties, maar dat komt niet in de buurt bij wat ze anders aan de platforms kwijt waren geweest.


Tool om maaltijdbezorgers te combineren
Veel restaurants werken met meerdere platforms samen. Het kan nieuwe klanten opleveren, maar brengt ook extra kosten mee. Ook levert de administratie extra werk op. Er zijn tools op de markt die de administratie van meerdere platforms tegelijk combineren.

Amazon probeerde eerder een eigen maaltijdbezorgdienst in Londen uit, maar dat liep op niets uit vanwege de vele concurrentie. Nu Amazon greep krijgt op Deliveroo, ligt succes binnen handbereik. Maar beide bedrijven profiteren, stelt Forbes vast. Deliveroo profiteert van de ervaring van Amazon bij wereldwijde bezorging. Amazon doet nu voor het eerst op grote schaal mee met de bezorging van maaltijden. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news