Candid. Platform
for growth.

Adobe kan consument van pc naar tablet of smartphone volgen

Adobe kan consument van pc naar tablet of smartphone volgen

Adobe heeft een slimme manier gevonden om consumenten te volgen als ze wisselen tussen pc, tablet of smartphone. Klanten worden dan niet meer lastig gevallen met advertenties van dingen die ze net met een ander apparaat hebben gekocht. Bovendien krijgen ze boodschappen die op de persoon zijn afgestemd. Volgens Adobe willen de klanten dat zelf.

 
Een voorbeeld: je zoekt op je tablet naar een vlucht voor je vakantie, maar je boekt ‘m uiteindelijk op je desktop. Dan kan het gebeuren dat je op je tablet achtervolgd blijft worden door advertenties van de luchtvaartmaatschappij, die denkt dat je de vlucht nog niet hebt geboekt. Het zijn zulke advertenties die mensen aanzetten om adblockers te installeren.

 
Marketing Cloud
 De praktijk is nu dat advertenties toegespitst worden op een bepaald apparaat en niet op de eigenaar daarvan. Google en Facebook doen al langer aan cross-device tracking: mensen volgen als ze naar ander apparaat gaan.

De marketeers die werken met de Adobe Marketing Cloud konden dat tot dusver niet. Bedrijven gebruiken cookies of IP-adressen om online gedrag van consumenten in kaart te brengen en advertenties op de persoon af te stemmen. Maar dat blijft gokken, want je weet nooit zeker wie er achter een pc of tablet zit.

Adobe lanceert nu de ‘cross device co-op’ waarmee marketeers via de Marketing Cloud consumenten van apparaat naar apparaat kunnen volgen. Adobe verwacht 1,2 miljard pc’s, tablets en smartphones met elkaar te kunnen linken. Bedrijven die werken met de Marketing Cloud kunnen er hun voordeel mee doen.

 
Informatie koppelen
 Het is de bedoeling dat marketeers informatie over het online gedrag van hun klanten gaan delen met Adobe. Door die informatie te koppelen wordt duidelijk aan welk apparaat een consument zit. De klanten blijven anoniem, want de informatie wordt gecodeerd verstuurd.

Bedrijven gaan dus alleen links tussen een pc, tablet of smartphone delen en niet andere data zoals een emailadres of telefoonnummer van een klant. Adobe benadrukt dat de deelnemende marketeers aan de cloud niet onderling gegevens gaan uitwisselen.

Het systeem is samen met de Amerikaanse denktank Future of Privacy Forum ontworpen en gaat eerst in de VS van start. Het is nog onduidelijk of het ook aan de privacy-regels van de Europese Unie voldoet. Die regels voor het uitwisselen van gegevens tussen de EU en de VS zijn streng en daar zal Adobe rekening mee moeten houden.

 
Millennials switchen het meest
 Volgens Adobe willen de klanten het zelf. Uit een eigen survey blijkt dat 85 procent van de consumenten een voorkeur heeft voor gepersonaliseerde content, zoals advertenties die op persoonlijke interesses zijn afgestemd.

Bijna acht van de tien gebruikers van een smartphone, tablet of desktop switcht tijdens een activiteit; bij Millennials ligt dat zelfs op 90 procent. Tweederde van de bezitters zegt het irritant te vinden als de apparaten niet zijn gesynchroniseerd.

 
De marketeers ondervraagd
Adobe ondervroeg ook marketeers. Meer dan de helft van hen vindt dat gepersonaliseerde marketing moeilijk is toe te passen omdat er zoveel media online zijn (55 procent) en door de angst bij consumenten om informatie over zichzelf prijs te geven (60 procent).

Opvallend is dat een overgrote meerderheid van de digitale marketeers zegt dat hun eigen bedrijven ‘effectief’ zijn als het gaat om gepersonaliseerde marketing (93 procent). Minder dan tweederde van de consumenten vindt dat marketeers effectief zijn in het tonen van interessante ads (63 procent).

Voor meer informatie:  GetPersonalReport van Adobe.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news