Candid. Platform
for growth.

Zappen onmogelijk door reclamekartel

Zappen onmogelijk door reclamekartel
RUBRIEK FRANKY

 
In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van Frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag: André Oerlemans over reclameblokken die op concurrerende commerciële tv-zenders tegelijkertijd worden uitgezonden.
 
Wat doet u als er een reclameblok op televisie begint? Ik behoor tot de grote groep van 42 procent van de Nederlanders die weg zapt (onderzoek Vostradamus) en naar andere zenders surft om een stukje film, documentaire of serie mee te pakken. Begrijp me niet verkeerd: reclamespots bekijken en beoordelen is onderdeel van mijn werk, maar ’s avonds voor de buis zoek ik vooral ontspanning. Wat blijkt: waar ik ook heen zap, op de commerciële zenders is overal tegelijkertijd reclame.

Televisiebloggers die beroepsmatig zappen valt het al jaren op dat concurrerende zenders hun reclameblokken tegelijkertijd uitzenden. In 2010 ontkenden RTL en SBS nog dat ze die op elkaar afstemmen. Logisch, toegeven zou betekenen dat ze kartelafspraken maken en dat is verboden. De grote projectontwikkelaars in de bouwfraudezaak ontkenden aanvankelijk ook dat ze prijsafspraken maakten. Nu weten we beter. Wie op Google zoekt onder de term ‘kartelafspraken’, ziet dat het zowat in elke branche gebeurt.

 
Reclameregels geen vrijbrief
Volgens de commerciële omroepen is het echter puur toeval, te wijten aan de strenge reclameregels van de EU. Laten we die regels dus even onder de loep nemen. In de EU-richtlijn voor audiovisuele mediadiensten staat dat een televisiezender in Nederland per uur maximaal 12 minuten, oftewel 20 procent, reclame mag uitzenden. Uitzendingen en programma’s mogen één keer per geprogrammeerd tijdvak van 30 minuten worden onderbroken voor reclame. Omdat ook de EU inziet dat mensen steeds meer mogelijkheden krijgen om reclame te vermijden, zijn er verder geen gedetailleerde voorschriften. Maar dat is geen vrijbrief om onderling af te spreken dat elke zender zijn reclameblokken op hetzelfde tijdstip uitzendt.

 
Wie tipt kartelwaakhond
Hier lijkt duidelijk sprake van een kartel zoals de Autoriteit Consument & Markten (ACM) - na diverse veranderingen is dat de huidige naam van de Nederlandse kartelwaakhond – dat op zijn website verwoordt. Namelijk afspraken tussen bedrijven om niet in elkaars gebied - lees: reclamezendtijd - te werken.

,,Kartels zijn verboden volgens de Nederlandse concurrentieregels. Ze verstoren de concurrentie en dat is slecht voor consumenten,” stelt de ACM. Misschien moeten we dan maar de ACM tippen. Misschien grijpt de waakhond dan in en kunnen vier op de tien Nederlanders weer gaan zappen tijdens reclameblokken.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news