Candid. Platform
for growth.

Waar blijft de komkommertijd?

Waar blijft de komkommertijd?
In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag André Oerlemans over het verre verleden, toen er in medialand nog zoiets bestond als komkommertijd.
 
De kranten hebben hun zomerrubrieken uit de kast gehaald, DWDD, Pauw en andere nieuwsduiders zijn met vakantie en bij de commerciëlen worden films van Goldie Hawn uit de jaren ’80 herhaald. Kortom: het is vakantietijd in medialand.

Maar is dat wel zo? Vroeger haalde ludiek of grappig nieuws nog wel eens de media, omdat er verder niets te melden was. Komkommertijd noemden we dat. Ook merken en adverteerders probeerden te profiteren van de verlaagde nieuwsdrempel.

 
Schokkend nieuws
Die tijd is echter voorbij. De laatste jaren werd de wereld ook in juli en augustus opgeschrikt door rampen, aanslagen en ander schokkend nieuws. Dat begon al in 2012 met de oorlog in Syrië en de schietpartij in een Amerikaanse bioscoop. In 2013 waren er de dood van Prins Friso, de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, het spoorongeluk in Spanje en de noodtoestand in Egypte.

In 2014 hield de ramp met vlucht MH17 vakantiegangers in de ban en vorig jaar de aanslagen op toeristen in het Tunesische Sousse of de omgevallen bouwkranen in Alphen aan de Rijn. Dit jaar is de vakantie net begonnen en domineren de aanslag in Nice, de staatsgreep in Turkije en Amerikaanse killercops en copkillers de media. En dat zijn alleen nog maar de headlines.

 
Meer kanalen
Is er tegenwoordig meer nieuws dan vroeger tijdens de doorgaans stille zomermaanden? Ja, onmiskenbaar. Maar wat er vooral anders is zijn de kanalen waardoor het tot ons komt en waardoor we het consumeren. Iedereen heeft tegenwoordig een nieuws-app op zijn smartphone of tablet en online newsfeeds op zijn computer, waarmee continu het laatste nieuws binnen komt. Social media als Facebook en Twitter weten vaak meer dan journalisten en zorgen voor een sneeuwbaleffect. Daarna komen tv-uitzendingen en krantenspecials met duiding en achtergronden. Kortom: nieuws reist sneller, wordt groter opgeblazen en langer gerekt, waardoor het langer na-ijlt. Dus voelt het of er veel meer aan de hand is dan vroeger.

 
Opladen
Jezelf tijdens een welverdiende vakantie afsluiten van de buitenwereld is er niet meer bij. Want overal is wifi. En hoor je het nieuws niet van je partner, kinderen of reisgenoten, dan gebeurt dat wel via andere Nederlanders die je overal ter wereld op de gekste plaatsen tegenkomt. Toch is die periode van rust tijdens de vakantiemaanden een belangrijk deel van de jaarcyclus. Nodig om weer energie op te laden. Om daarna weer vol mee te draaien in onze 24-uursmaatschappij. Of er ooit nog een zomer komt zonder rampen, aanslagen en oorlogen? Ik hoop het. Want stiekem verlang ik elk jaar weer naar een ouderwetse, saaie, stille komkommertijd.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news