Candid. Platform
for growth.

Tv-exploitanten voeren prijzen verder op in 2017

Tv-exploitanten voeren prijzen verder op in 2017
Redacteur: Linda Haring

De verwachting was misschien dat de tv-prijzen in 2017 zouden dalen in verband met de dalende kijktijd, maar dat is niet het geval. Volgens Linda Haring van marktonderzoeksbureau Vostradamus voeren de tv-exploitanten voor de zoveelste keer op rij prijsstijgingen door.

 
Argumenten voor deze prijsstijgingen zijn volgens Haring allereerst de hoge kosten van kwalitatief goede content om de kijker te blijven binden aan het medium televisie. ,,Echter, met name de jongere generatie zoekt naar allerlei alternatieven, zoals videocontent via mobiel en tablets. Verder wordt er veel online gekeken via onder meer YouTube en Netflix. Niet alleen daalt de kijktijd onder jongeren, de wat oudere generatie gaat ook minder lineair televisiekijken. Ook deze generatie treft blijkbaar zoveel kwalitatief slechte programmering aan, dat men het medium af en toe ontvlucht en ook zijn heil zoekt bij onder meer Netflix.’’

 
Garantie geven is lastig
De GRP-voorraad staat de laatste jaren wel onder druk, zo legt Haring uit. ,,Maar deze is niet meer zo vaak uitverkocht als in het verleden. Een aantal maanden uitgezonderd, waarbij de vraag groter was dan het aanbod.’’ Overigens is dat in haar ogen geen sterk argument, aangezien het kijkgedrag van televisiekijkend Nederland steeds verder gefragmenteerd raakt door het grote zenderaanbod van de laatste jaren. ,,Voor de contractonderhandelingen voor komend jaar geldt dat de exploitanten het in de regel lastig vinden om een marktaandeelgarantie af te geven. Of men geeft uit strategische overwegingen een veel te behoudend cijfer af.’’

 
Belangrijkste aspecten uit het tv-aanbod
Haring kijkt ook (kritisch) naar de tv-programmering van (het begin van) 2017. ,,Bij NPO keren veel oude, vertrouwde, veelbekeken programma’s terug.” Voorbeelden zijn Boer Zoekt Vrouw, Wie is de Mol, Floortje naar het einde van de Wereld, Droomhuis Gezocht, Pauw, Jinek en Ik Vertrek. De NPO biedt ook veel nieuwe programma’s, een kleine greep uit het aanbod: Planet Earth II, Riphagen, Kiloknallers, KLEM en De Aardappeleters.

RTL borduurt voort op de bestaande programmering. Succesvolle programma’s, zoals Goede Tijden Slechte Tijden, The Voice of Holland, Holland’s Got Talent, RTL Late Night, The Blacklist en Moordvrouw, blijven we zien in 2017. Er is ook ruimte voor nieuwe programmering, zoals de serie Weemoedt, Nieuwe Buren II en Buch Buiten de Bajes.

 
SBS gaat voor oud & nieuw
SBS gaat voor nieuwe programmering, aangevuld met bestaande succesvolle programmering, waarbij ook spin-offs van Sanoma producten richting tv gelanceerd worden. Bekende SBS-gezichten zijn ook komend jaar weer op de zender terug te zien, zoals Alberto Stegeman, Rob Geus en ‘Dokter Tinus’. Nieuwe gezichten op de SBS-zenders zijn Dennis van der Geest, Roy Donders en de Toppers. Een aantal “nieuwe” sterren was al eerder in 2016 binnengehaald door SBS. Dan noemen we Irene Moors, Arie Boomsma, Rik van de Westelaken en Daphne Bunskoek. Bewezen successen keren terug, zoals Dokter Tinus, Celblok H, Meester Frank Visser. Komend jaar is na een lange afwezigheid ook Peking Express weer terug op Net5 en is er een hoofdrol voor Annette Barlo in de nieuwe late night soap “De Spa” op Net5.

 
BrandDeli en Twitter
Het diverse zenderpalet van BrandDeli wordt verder uitgebreid met Viceland. Daarnaast is BrandDeli per 1 januari ook de officiële salespartner voor Twitter Nederland geworden. Veel bekende gezichten en series zijn ook in 2017 weer op de diverse zenders van BrandDeli te zien, zoals Jamie Oliver, Miljuschka Witzenhausen, Line of Duty, Sherlock, Silent Witness, Modern Family, South Park, Gold Rush, Empire, The Walking Dead, Eredivisievoetbal, SpongeBob Squarepants, Say Yes to the Dress en de influencers van The Makers Channel, zoals Rens Kroes, Cinemates en Ponkers.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news