Candid. Platform
for growth.

Trollen verpesten Twitter

Trollen verpesten Twitter

Twitter is al enige tijd niet meer zo’n populair social medium. Adverteerders happen niet massaal toe en gebruikers vinden het minder leuk door het constante “getroll” en “gebash”. Dat lijkt momenteel het grootste probleem van Twitter.


Sinds half 2015 zit de klad erin bij Twitter, hoewel het gebruikersaantal nog wel stijgt. Ook de omzet vertoonde het afgelopen kwartaal nog wel een plus, maar onder de streep hield Twitter niets over. Sterker: het leed een verlies van meer dan 100 miljoen dollar. Het bedrijf staat zelfs te koop, maar ook dat proces verloopt moeizaam.

Facebook en Snapchat winnen de social-slag, Twitter kan de twee netwerken niet bijbenen. Het heeft vooral moeite om adverteerders blijvend aan zich te binden. Wereldwijd werd daarom afgelopen jaar gereorganiseerd, met name op verkoop- en marketingfuncties. Het betekende dat 9 procent van de banen verdween. Ook in Nederland werd het verkoopkantoor opgeheven en is BrandDeli – verkooporganisatie in Nederland voor onder meer de tv-bedrijven Discovery Networks, FOX en VIMN – vanaf dit jaar de partij die moet gaan zorgen voor meer advertenties op Twitter.

Het grootste probleem dat het social netwerk mogelijk heeft, is dat er te veel “trollen” het gebruik van Twitter onaangenaam maken. Hoewel men al regelmatig beterschap had beloofd, is daarvan nog weinig terechtgekomen. Uiteraard kan je zelf als gebruiker wel accounts blocken, muten en rapporteren. Ja, Twitter grijpt ook wel regelmatig in, zoals bij Breitbart-redacteur Milo Yiannopoulos, die Ghostbusters-acteur Leslie Jones had lastiggevallen. Zijn account werd permanent gesloten. Recent nog – afgelopen week – werd het account van Amerikaanse zakenman Martin Shkreli  tijdelijk on hold gezet nadat hij het op de jonge Amerikaanse Vogue-redacteur Lauren Ducca had  voorzien.

 
Anonieme lafbekjes
Het zijn wat voorbeelden die laten zien dat Twitter heus wel aan curatie doet, maar men zou wel een stapje harder mogen lopen. Veel vaste Twitter-gebruikers vinden het netwerk steeds minder leuk worden. Regelmatig wordt Twitter gebruikt voor scheldkanonnades, verwensingen, beledigingen en soms zelfs puur racistische uitlatingen. Vaak gebezigd in “Caps lock” en meestal door anonieme lafbekjes. Natuurlijk leent Twitter zich uitstekend voor een discussie in 140 tekens, het liefst ook op het scherpst van de snede. Maar veel te vaak - en dat zien we in Nederland met discussies rond Zwarte Piet en een “foute” kop in De Telegraaf -  vliegen discussies volledig uit de bocht. En je wilt als gebruiker niet voortdurend zelf accounts hoeven blocken, of rapporteren.

Als de Twitter-organisatie eens flink de bezem door het netwerk haalt, wordt het weer leuker om te gebruiken en zal het ook meer adverteerders aanspreken. Want Twitter is nog altijd een heel relevant medium, waar je vaak nieuws als eerste hoort en ook gewoon een aangenaam gesprek met iemand kan hebben.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news