Candid. Platform
for growth.

Tijd voor relativerende reclame

Tijd voor relativerende reclame

Een keer of drie in de week probeer ik een rondje hard te lopen. Het stelt niet zoveel voor. Een kilometertje of zeven, wat liedjes op Spotify en dan een beetje meezingen. In mijn strakke loopbroek voel ik me dan soms even zo’n echte hardloper, zo iemand die muesli eet als hij in voorbereiding is op één of andere bosloop.

 
‘Papa neemt even geen toetje want hij is in training’. Dat gevoel is helemaal voorbij als ik weer word ingehaald door een man, 20 jaar ouder en 15 kilo zwaarder. Een man ook die 20 biertjes meer in de week drinkt. Fluitend loopt hij me één keer per maand voorbij.

 
Relativeren
Op zo’n moment leer je relativeren, leer je dat je jezelf met je hardloopgedoe en je schoenen op maat niet zo serieus moet nemen. En dat is volgens mij precies wat er misgaat met de ouderwetse tv-reclames. Je ziet nooit eens een reclame voorbijkomen waarin ruimte is voor wat zelfreflectie, terwijl dat juist zo verfrissend kan zijn. Coca-Cola zou toch best eens mogen zeggen dat die strakke buikspieren van die glazenwasser niet door de cola komen? Je hoeft jezelf niet af te zeiken, ik blijf ook gewoon doorstrompelen door de polder, maar wat zouden de reclames ervan opknappen. ,,Dat je bij ons lekker komt sporten vinden wij gezellig, maar ga ook gewoon wat leuks doen met je leven.”

Volgens mij is dat gebrek aan zelfreflectie ook de reden dat tv-reclames zo ongelooflijk impopulair zijn, vooral bij jongeren. Onlangs lanceerde Het Jeugdjournaal (toch de klanten van morgen) de stelling; ‘reclame op tv is leuk’ en 80 procent van de jongeren was het oneens met die stelling. Jongeren trekken al die leugens gewoon niet meer, daar prikken ze doorheen, zijn ze te slim voor.

 
Internet geeft hoop
Dat is wel hoopgevend voor de toekomst. Via internet, waar consumenten (terecht) meer macht hebben dan producenten, gaat er een omwenteling komen in tv-reclame. Niet voor niets kunnen webcareteams zichzelf ook voor paal zetten als het nodig is. Check bijvoorbeeld de leuke verhalen van Diederik Broekhuizen daarover. Ook in de online filmpjes zie je steeds meer merken die zichzelf níét briljant vinden, die niet denken dat we hier te maken hebben met het allerbeste merk ter wereld. Een stewardess met een snor is wat dat betreft een leuk begin.

 
Voorbeelden
En er is nog meer hoop. Albert Heijn gaat televisie maken; via het online programma ‘Appie Today’ wil de supermarkt jonge klanten trekken. AH heeft samen met Vice een item bedacht over de keiharde avocado’s die de supermarkt verkoopt. ,,Eetrijp? Hiermee kun je iemand doodslaan,” zegt een klant in het filmpje. Prima, niks mis, zouden merken vaker moeten doen.

Voorbeelden?

-,,Nee, je tanden worden echt niet stralend wit na drie keer poetsen, maar we doen ons best.”

-,,Nee, als je een goede ziektekostenverzekering afsluit loop je niet juichend het ziekenhuis uit, maar we proberen het goed te regelen.”

-,,We doen echt alles om de treinen op tijd te laten rijden, maar het valt niet altijd mee om dat voor elkaar te krijgen.”

-,,Ja mensen, deze barbecue is echt niet alleen voor Amsterdamse hipsters met baarden, maar ook voor gewone mensen.”

 
Boos 
Onlangs vertelde mijn vriendin dat ze me zag hardlopen, terwijl ze in de auto langsreed. Omdat complimenten verder uitbleven, vroeg ik of het er een beetje uitzag. Ze keek me aan, schudde alleen even met haar hoofd en zei: ik wil het wel zeggen, maar dan word je altijd boos.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news