Candid. Platform
for growth.

Schaamteloze deal

Schaamteloze deal
Door Bruno Braakhuis

 

De deal die de Europese Unie heeft met Turkije beheerst al maanden lang de media en de politiek. Eigenlijk is de deal ronduit beschamend en in mijn ogen onethisch. Om in elk geval twee redenen en beide hebben te maken met het onvermogen van de Unie om tot coherent en centraal beleid te komen.

 
Laat ik toelichten waarom ik dit vind. De eerste reden ligt eigenlijk nogal voor de hand. Het Europese vluchtelingenbeleid is failliet. Door enerzijds een gebrek aan in Brussel gecentraliseerde slagkracht, tegengehouden door nationale belangen onder de vlag van nationale soevereiniteit, is het schier onmogelijk om als EU coherent en slagvaardig op te treden. Onze buitengrenzen zijn een vergiet. Door protectionisme zijn we niet in staat vooruit te denken en reageren we alleen maar defensief op externe problemen. Ook is er geen Europees defensie- en buitenlands beleid. Ieder voor zich en God voor ons allen. Tot zover de bestuurlijke realiteit van de Unie. Het enige wat we dan blijkbaar kunnen verzinnen, is een ander met ons probleem opzadelen en door het stof gaan met een wanhopige hulpvraag. Wat een armoede. Turkije blij met de centjes en de politieke macht die haar in de schoot geworpen wordt.

 
Voor elkaar opkomen
 De tweede reden vind ik minstens zo bezwaarlijk, maar is iets complexer en van ethische aard. Hier maak ik even de vergelijking tussen de NAVO en de EU. De NAVO is een militaire organisatie, waarin landen zich verenigd hebben omwille van gezamenlijk defensiebeleid. Dit beleid is van defensieve aard en kenmerkt zich door afspraken over voor elkaar opkomen en gezamenlijke investeringen op militair gebied. De NAVO is daarmee niet waardengedreven, anders dan het delen van militaire en defensieve belangen. Om die reden heeft de NAVO in alle rust in het verleden afspraken kunnen maken met dictaturen. Ook met Europese dictaturen, zoals voorheen Spanje, Portugal en Griekenland. En dat begrijp ik. Hou er niet van, maar a la.

 
Waardengedreven
 In tegenstelling tot de NAVO, is de EU wél een waardengedreven organisatie. Niet alleen is de EU ontstaan door ons economisch te verbinden, om langs die ontstane wederzijdse belangen vrede in Europa te waarborgen, maar ook stellen we allerlei eisen aan potentiële lidstaten om mee te mogen doen. En die eisen zijn zeker niet alleen economisch. We stellen eisen op, die ook gericht zijn op het delen van waarden, zoals we die binnen de Unie belangrijk vinden. Bijvoorbeeld op het gebied van burgerlijke gelijkwaardigheid, mensenrechten, persvrijheid e.d. Zaken die we bijvoorbeeld in onze grondwet verankerd hebben.

 
Onethisch
In dat licht is de deal met Turkije ronduit beschamend en in mijn ogen onethisch. Sinds het aantreden van Erdogan heeft het land zich in rap tempo ontwikkeld tot een dictatuur, waar de persvrijheid beknot is, waar mensenrechten worden geschonden en waar vakbonden worden ontbonden. Nederlanders van ooit Turkse oorsprong worden aangezet tot Turks nationalisme, waarmee onze soevereiniteit van binnenuit wordt aangetast. Met dat land, dat alle rechten om toe te treden tot de Unie verspeeld heeft, maakt de Unie vervolgens een deal vanuit de eigen onmacht om het vluchtelingenbeleid zelf op een adequate en humane manier op te lossen. Liever laten we dat over aan een dictatuur die het niet zo nauw neemt met de belangen van deze vluchtelingen, vaak getraumatiseerd door de oorlog in hun thuisland waar wij geen bemoeienis mee wensen te hebben.

 
Failliet
De deal met Turkije is daarmee eigenlijk een failliet van de waarden die onder de Unie liggen. Want als het ons uitkomt zetten we die waarden rustig opzij, om ons weer rustig te kunnen wentelen in onze nationale soevereiniteit, ons vellig te voelen achter de dijken, zonder last te hebben van mensen die eigenlijk onze hulp nodig hebben, hier en in hun thuisland, maar waar we liever de ogen voor sluiten. En Erdogan lacht schaamteloos in zijn vuistje. Om onze schaamteloosheid.

 
Bruno Braakhuis is samen met Maarten Lemmers bedenker, oprichter en eigenaar van Abaelard

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news