Candid. Platform
for growth.

​Rechter had Grolsch in gelijk moeten stellen

Kornuit

Het Lidl-biertje Kordaat mag gewoon zo blijven heten, ondanks de bezwaren van Grolsch, dat te veel overeenkomsten zag met diens Kornuit. Volgens de rechter zijn er voldoende verschillen. Bovendien zou de kans op verwarring erg klein zijn, aangezien de twee merken niet naast elkaar in het schap staan. Maar uit onderzoek blijkt dat de consument een copycat dan júíst sneller aanziet voor een A-merk.

Slecht nieuws voor Grolsch: het biermerk heeft de rechtszaak tegen Lidl verloren en moet de proceskosten á 31.000 euro zelf betalen. Het draaide om het biermerk Kordaat van Lidl, dat te veel zou lijken op de het hipsterbiertje Kornuit van Grolsch. Dan hebben we het niet over de smaak, maar, inderdaad, over de naam van deze goudgele budget-rakker.


Geen verwarring

Hoewel hij inziet dat de namen overeenkomsten vertonen, oordeelde de voorzieningenrechter dat de consument de twee merken niet snel door elkaar zal halen. Ze mogen dan beide met 'kor' beginnen en met een 't' eindigen, de beklemtoonde en dus belangrijkste delen van de namen zijn wél aanzienlijk verschillend. Wat het verwarringsgevaar volgens de rechter nog extra verkleint, is het feit dat de de twee merken niet naast elkaar verkocht worden; Kordaat ligt alleen in de Lidl-winkels en Kornuit in alle andere supermarkten.

Klinkt logisch, maar dat laatste argument klopt alleen niet. Uit onderzoek van Enny Das van de Radboud Universiteit Nijmegen, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding, blijkt dat de kans op verwarring juist groter is wanneer de merken niet naast elkaar in het schap liggen. Ze ondervroeg tweehonderd deelnemers om meer te weten te komen over merkherkenning en het effect van copycats en om nog enkele voorbeelden te noemen, ook Snelle Jelle-kopie Vlugge Japie en Autodrop-na-aper Brommerdrop.


Naast elkaar in het schap

Wat blijkt? Wanneer het A-merk én de copycat naast elkaar in het schap liggen, roept dit bij de klant weerstand op jegens de goedkope na-aper. Consumenten beoordelen een namaakmerk dus als onrechtvaardig, terwijl het A-merk sympathie wekt en dus terrein wint. Maar dat is niet het geval in de casus Kornuit versus Kordaat. Het onderzoek wijst namelijk ook uit dat winkelend publiek, wanneer er geen vergelijking plaatsvindt, weinig verschil ziet tussen A-merken en copycats. Dus als alleen het na-aapmerk in het rek ligt, niet geflankeerd door het origineel, is de kans groot dat de consument deze verwart voor het A-merk.

Een goed advies voor Grolsch zou dus zijn om naast Kordaat in het Lidl-schap te gaan liggen. Maar de kans dat Lidl dit ook een slim plan vindt, acht ik klein. Het was natuurlijk rechtvaardiger geweest als Grolsch gelijk had gekregen. Niet alleen omdat het extra lastig is om de concurrentie met een na-aper aan te gaan wanneer deze niet naast het A-merk ligt, maar vooral omdat ik weet hoe ikzelf mijn boodschappen doe.

Ik kom er eerlijk voor uit: met uitzondering van wijn en vlees probeer ik altijd het goedkoopste merk te kiezen, hoe nep en na-aperig het ook is. Wat kan mij het nou schelen of m'n ontbijtkoekreep een Japie of Jelle heet?

Maar wie ben ik? Ik hou niet eens van bier. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news