Candid. Platform
for growth.

Op LinkedIn gaat de carrière van dode mensen gewoon door

RIP

LinkedIn is een prima social medium om een zakelijk netwerk op te bouwen en te onderhouden. Maar hoe betrouwbaar is een platform dat zijn gebruikers uitnodigt om mensen te feliciteren die al lang overleden zijn?

Riccardo Talamini is een prima ondernemer in de ijsbranche. Met een oud familierecept om ambachtelijk ijs te bereiden opende hij in 2005 een ijssalon in Dordrecht. Al snel stonden de klanten rijen dik voor de deur. Een paar jaar later opende hij een nieuwe salon in het naastgelegen Zwijndrecht en weer een paar jaar later had hij al een franchiseorganisatie met verschillende Talamini-ijssalons in Zuid-Holland. Niet voor niets werd hij genomineerd voor de Ondernemersprijs van de Kamer van Koophandel.


Jubileum
Als journalist volgde ik zijn carrière op de voet, onder meer via onze connectie op LinkedIn. In 2014 besloot Talamini niet langer zelf ijs te verkopen, maar het voor zijn franchisenemers te bereiden vanuit een nieuwe ijsfabriek. Dat was deze maand vijf jaar geleden en daarom stuurde LinkedIn mij een uitnodiging om hem te feliciteren.

Terecht, zou je zeggen, ware het niet dat Riccardo Talamini al vier jaar dood is. Toen het zakelijk wat minder ging en de boekhoudkundige trucs die hij uithaalde dreigden uit te komen, maakte hij een eind aan zijn leven. Daarna gingen zijn bedrijven failliet en viel de franchiseketen uit elkaar.


Verbaasd
Uiteraard bracht de 'notification' van LinkedIn dit alles terug in mijn herinnering. Ik verbaasde me eigenlijk dat het social medium totaal geen weet heeft van dit drama en dat mensen Riccardo Talamini gewoon felicitatieberichten kunnen blijven sturen. Online gaat zijn carrière gewoon door. Hij werkt bijvoorbeeld al tien jaar voor het vakblad IJs, zo leerde een nieuwe felicitatie-uitnodiging mij. Tikt hij daarboven dan gewoon zijn stukjes?


Herinnering
Riccardo Talamini is maar een van de vele voorbeelden van overleden mensen die gewoon doorleven op social media. Soms kiezen mensen er bewust voor de account van een geliefde te laten voortbestaan. Als blijvende online herinneringsplek.

Dat gebeurt dan vooral op Facebook. Een zakelijk platform als LinkedIn lijkt daar minder voor geschikt. Toch zweven er vele accounts over het internet van overleden mensen. De ijs-ondernemer is slechts een voorbeeld. In mijn eigen lijst met contacten zie ik nog zeker drie mensen die al een tijdje overleden zijn.


Onmogelijk

Soms kennen de nabestaanden het wachtwoord niet om de account te beëindigen. Daar hebben platforms als LinkedIn een oplossing voor. Het platform heeft een handleiding voor mensen die het profiel van een collega, studiegenoot of connectie tegenkomen die is overleden. Na het invullen van allerlei persoonsgegevens moet er een link naar de overlijdensadvertentie opgestuurd worden. Dat laatste is natuurlijk zo goed als onmogelijk, zelfs als je websites als Mensenlinq.nl of overlijdensregister.nl raadpleegt.


Smet
Het digitale kerkhof is een smet op het groeiende succes van LinkedIn. Volgens het Nationaal Social Media Onderzoek 2019 van Newcom zag het platform het aantal Nederlandse gebruikers het afgelopen jaar met 250.000 groeien naar 4,6 miljoen, een stijging van 6 procent. Daarmee staat het op de vijfde plaats van meest gebruikte social media. Het grote voordeel: het is een zakelijk niche platform. Bijna driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking heeft er een profiel.

Daarom raakt LinkedIn steeds meer in trek bij adverteerders, blijkt uit
onderzoek onder B2B-marketeers. Ook recruiters maken dankbaar gebruik van deze online kaartenbak van talent, zo kan iedereen in zijn eigen wekelijkse overzicht zien. Voor journalisten zoals wij is het een dankbaar kanaal om verhalen te posten en het engagement te meten.


Flater
Maar de vraag is natuurlijk hoeveel van die 4,6 miljoen gebruikers nog leven? Jaarlijks overlijden volgens cijfers van het CBS gemiddeld zo'n 150.000 Nederlanders. Hoeveel van hen hebben nog steeds een profiel op LinkedIn? En hoe betrouwbaar is het social medium daardoor? Wat voor flater sla je als je iemand feliciteert die al lang dood is? Of als je als recruiter iemand scout die waarschijnlijk niet meer reageert op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?

Volgend jaar bestaat Talamini-Gelato, het failliete ijsbedrijf van Riccardo Talamini, volgens LinkedIn vijftien jaar en zijn failliete franchiseketen tien jaar. Ik kijk nu al uit naar de uitnodiging om hem te feliciteren met zijn nieuwe jubileum. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news