Candid. Platform
for growth.

Niks mis mee: nieuwe YouTube-kanalen en podcasts van de NPO

niksmismeenpo

Bij de NPO zijn de laatste leuke nieuwe programma's te bekijken en beluisteren met een vrolijk stemmend nicherandje. Niet via de ouderwetse tv-zenders natuurlijk, maar via podcasts en YouTube-kanalen. Een goede zaak.

Bij de NPO zijn de laatste leuke nieuwe programma's te bekijken en beluisteren met een vrolijk stemmend nicherandje. Niet via de ouderwetse tv-zenders natuurlijk, maar via podcasts en YouTube-kanalen. Een goede zaak.

Bezuinigingen bij programma's, presentatoren die te veel betaald krijgen en de uitzendrechten voor Oranje waar te veel budget naartoe gaat. Onze publieke omroep krijgt de laatste tijd best wat kritiek te verwerken. Terechte kritiek vaak want met belastinggeld moet je een beetje voorzichtig omgaan en jarenlang klotste het geld tegen de plinten in Hilversum.

Ondanks of misschien wel dankzij de bezuinigingen zijn er de laatste tijd een paar hele interessante Hilversumse initiatieven, waarbij het experiment niet wordt geschuwd. Experimenten die ook een voorname taak van de NPO moeten zijn. Net zoals in de kunstwereld gesubsidieerd werk een voedingsbodem vormt voor het grote commerciële werk is het belangrijk dat jonge en oude makers in Hilversum de ruimte krijgen om nieuwe mediavormen uit te proberen. Bij Studio Voetbal vertelde Arno Vermeulen onlangs dat hij alle voetbalcommentatoren op maandag bij elkaar gaat zetten om een podcast te maken.


Mee met de veranderde mediawereld

Dooddoeneralarm. De manier waarop mensen media consumeren is keihard aan het veranderen en daarin zullen makers meemoeten. Hilversumse tv- en radiomakers komen uit een cultuur waarin het draait om 'kwaliteit', 'mooi gemaakt', 'journalistiek' en 'serieus' en de online mediaconsumptie draait veel meer om 'authentiek', 'grappig' en 'los'. Die omslag lijken makers - langzaam - te maken. Ik ben bijvoorbeeld sinds kort een groot fan van de podcast 'De krokante leesmap' waarin Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen doornemen.

Serieuze (oude) mensen zullen denken: het gaat helemaal nergens over, maar het is grappig en ze hebben een vrolijke interactie met elkaar. Bovendien is Marcel van Roosmalen een held en het is goed dat hij wat meer te horen is dan alleen in zijn gesproken column op Radio 1. Denk even aan die prettig slome stem van de NRC-columnist en hoor hem zeggen: ,,Waarom is ze eigenlijk zo vaak op tv? Ze kan niet schrijven en niet praten." Er is ruimte voor persoonlijke verhalen en daarmee bouw je een band op met de luisteraar. De interactie en de persoonlijke verhalen zijn leuk, maar misschien is het onderwerp 'bladen' een beetje te dun. Zou je zo'n show ook met nieuws kunnen maken?


Tour-podcast met Mart Smeets
De Tour-podcast met Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendriks was ook heel aardig. Elke dag bespraken deze professionals (Hendriks en Smeets) en liefhebber (Vullings) de Touretappe; met een glimlach en een persoonlijke touch die je (nog) niet zoveel op de 'gewone' Oud-Hollandsche radio en tv ziet. Mart was lekker zichzelf; hij vertelde zijn oude verhalen en liet zijn in beton gegoten mening zeker niet liggen. Ik miste wel een beetje de iets meer vileine expertise van iemand als Thijs Zonneveld die zijn eigen AD-podcast had samen met Thomas Dekker.

Langzaam lijkt de mentaliteit van online media door te sijpelen in Hilversum, de mentaliteit van niet wachten op de topbudgetten, maar die van gewoon beginnen en dan maar kijken hoe het uitpakt. Een mentaliteit waarin de persoonlijke ervaring centraal staat en niet per se altijd de droge journalistieke feiten. De mentaliteit ook van de mannen van FC Afkicken die gewoon een online voetbalshow begonnen die werd 'ingelijfd' door het grote Fox.

Geweldig ook is bijvoorbeeld de YouTubeshow van de NOS over FC Emmen, de Drentse voetbalclub die onverwacht promoveerde naar de eredivisie. Wekelijks zijn de verzorger, de directeur, trainer en spelers te volgen. Het is echt aanvullend op het reguliere tv-werk, verslagen uit een amateurachtige voetbalwereld die niet meer bestaat op het hoogste niveau. Hier kom ik weg heet het toepasselijk.


Ruimte voor persoonlijke interesse
De combinatie tussen vakmanschap en persoonlijke interesse werkt goed. Zo heeft Eus meer dan gemiddelde interesse in de voetbaljournalistiek en hij maakt daar momenteel elke week een half uur een programma over. Het lijkt op het eerste gezicht misschien iets geschikter voor een podcast dan voor een radioprogramma omdat het een niche-onderwerp is voor sport- en medialiefhebbers liefhebbers (zoals ik), maar het is wel heel goed gedaan omdat Eus echt alles weet van het onderwerp. Fris in zijn aanpak is ook dat hij de pijnlijke onderwerpen niet schuwt.


Mentaliteit
Grappig om te zien dat Hilversum een plek is waar ruimte is voor experimenten waarbij makers programma's maken voor online kanalen en podcasts. Nieuwe makers zullen zich op het Mediapark wat meer thuis voelen en oude makers moeten mee met de tijd. Het korte gesprekje tussen presentator Tom Egbers en chef Voetbal Arno Vermeulen bij Studio Voetbal over de podcast was kenmerkend voor die mentaliteit. Egbers zei zoiets als: 'een podcast met voetbalcommentatoren…begin er toch niet aan Arno'. Waarop Vermeulen zoiets zei als: "Leuk toch? Iets nieuws doen."

Dat laatste moet de mentaliteit zijn natuurlijk…


Fotocredit: BNNVARA

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news