Candid. Platform
for growth.

Marketingcursus van Dove Kwasten: koppel jouw levensverhaal aan je bedrijf

dovekwasten-schilder

Toen ik niet zo lang geleden de vuilnisbak buitenzette (je kan niet altijd op hippe congressen naar verhalen over experience marketing luisteren), liep ik bijna tegen een witte bus op. Op de achterkant van die bus stond 'Dove Kwasten'. Ik keek omhoog en op de stijger stond inderdaad een schilder de kozijnen bij te werken.

Het zou toch niet? Was het gewoon een leuke woordgrap of inderdaad wat ik dacht dat het was? Het was in ieder geval een hele rustige schilder; geen keiharde muziek. Toch maar even op internet kijken.

Levensverhaal
Dovekwasten.nl is het bedrijf van Hans van Hartskamp en hij is inderdaad slechthorend. Op zijn website staat een verhaal uit het AD waarin hij iets over zijn leven vertelt. Zijn vader - stukadoor en ook slechthorend - liet hem alles doen wat andere kinderen ook doen. Niet zielig in de hoek kruipen, maar aan de slag. Ook al hoort hij maar 35 procent van de hoge tonen, lees ik in het verhaal van mijn oude AD-collega Maarten. Hans werd geen stukadoor, maar schilder en sinds 2014 heeft hij een missie in zijn leven gevonden; een eigen bedrijf met alleen maar dove mensen of slechthorenden. De ambitie is om ooit vijftien man personeel te hebben. Zijn missie? ,,Iemand met een gehoorprobleem kan net zo goed een kwast vasthouden als een ander.''

Koppeling persoonlijkheid aan bedrijf
Natuurlijk kan ik even met hem gaan praten voor dit verhaal, zijn nummer staat op de bus. Alleen gaat het me niet zo om hem, maar om de manier waarop hij het heeft aangepakt. Hij heeft van zijn zogenaamde zwakte juist een sterkte gemaakt en dat zit hem niet alleen in de naam van zijn bedrijf, maar dat gaat verder. Hij heeft zijn persoonlijke levensverhaal gekoppeld aan het bedrijf en dat werkt gewoon goed. In plaats van dat hij op Facebook iets vertelt over nieuwe soorten verf gaat het dus over zijn ambitie, over zijn dromen. Het werkt ook goed qua PR want de media houden van soortgelijke verhalen. Niet voor niets was hij al eens te zien in Hart van Nederland.

Met zo'n verhaal kom je veel sneller aan de tafel van media dan met je nieuwe serie kwasten of je multidekkende laag verf.

Goede verhalen vertellen
Daarin zit hem misschien ook de inspiratie voor jullie; het gaat in deze tijden vooral om goede, eerlijke verhalen vertellen en dat wordt nog wel eens onderschat. Sterker nog, misschien heeft het vertellen van verhalen PR wel definitief vervangen. Facebook-expert Peter Minkjan kan altijd heel aardig vertellen over de reden dat bepaalde video's viral gaan; er is bij soortgelijke verhalen altijd een link naar de emotie.

Onlangs sprak ik met vlogger Daniel Bellinga die hele succesvolle familievlogs maakt. Hij vertelde dat zakelijke informatie eigenlijk maar in beperkte mate scoort op YouTube. Hij maakte lange tijd instructiefilms voor een gezonde lifestyle, maar ontdekte het geheim van YouTube toen hij een filmpje van zijn kleine postte in het zwembad. Vanaf die dag bereikt hij hele grote groepen mensen; het zakelijke bleef een rol spelen op de achtergrond, maar de emotie volgde toen hij aan zijn kinderen vertelde dat zijn oma was overleden. Verhalen vertellen, daar gaat het allemaal om tegenwoordig en een verhaal is per definitie iets waarin je privéleven een rol speelt.

Commercieel denken
Het is ook een kwestie van commercieel denken natuurlijk. Je ziet het verschil op televisie zo goed. Kijk naar Yvon Jaspers die op NPO1 langsgaat bij boeren waarnaar anderhalf miljoen mensen kijken, maar naar een journalistiek item over de milieuwet kijken misschien maar een paar honderdduizend mensen op NPO2. Het is wel eens irritant als Yvon te weinig op een journalistieke manier uitlegt hoe die milieuwet in elkaar zit, maar hey that's entertainment.

Wat dat betreft kunnen grote bedrijven veel leren van mensen als Hans, Yvon en Daniel die levensverhalen koppelen aan hun werk. Check bijvoorbeeld eens het YouTubekanaal van DSM om maar een willekeurig voorbeeld te noemen. Ja hoor….'Ontmoet de Raad van Commissarissen' (140 views), een verslag van de aandeelhoudervergadering van 3 uur (135 views) en - ook lekker voor het slapen gaan - de prijs van carbon (927 views). Er lopen daar vast mensen rond met veel betere verhalen. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news