Candid. Platform
for growth.

Het gelijk van het buikgevoel

Het gelijk van het buikgevoel

Soms is media en marketing gewoon een kwestie van buikgevoel. Logisch nadenken en je boerenverstand gebruiken dus. In een tijdperk van een immense hoeveelheid beschikbare onderzoeksdata en mediatools kun je nog steeds zaken op je klompen aanvoelen. Fijn dat onderzoeken dat zo nu en dan aantonen.

 
Media- en marketingprofessionals zijn net mensen. Ze ervaren en denken soms hetzelfde als de consumenten die ze moeten verleiden. Gebruik dat uitgangspunt dan ook, zou ik zeggen. Wat voor jezelf werkt, werkt meestal ook voor anderen.

 
Geluksgevoel
Twee onderzoeken uit de eerste SWOCC-selectie van 2017 tonen aan dat je eerste ingeving, je eigen ervaring en je eigen gevoel wel eens het beste zou kunnen zijn. Het eerste onderzoek gaat over effecten van ervaringen op het geluksgevoel van consumenten. Niet onbelangrijk, want hun zoektocht naar geluk bepaalt de keuzes in hun aankoopgedrag. Sterker nog, eerdere onderzoeken toonden al aan dat een ervaring iemand gelukkiger maakt dan een materiële aankoop. Wat blijkt: een tastbaar aandenken aan een reis, concertbezoek of ander event zorgt er voor dat consumenten zich ook op de langere termijn gelukkig voelen. Dus kom maar op met die souvenirs, T-shirts, gratis cadeautjes en merchandise.

 
Tour de France
Een open deur? Nee, gewoon iets wat elke marketeer vanuit zijn buikgevoel al wist. Ga maar na: nog jaren na het concert van je favoriete band krijgt je een warm gevoel als je het daarna gekochte T-shirt in de kast ziet hangen. En waarom herinner ik me als de dag van gisteren de tijdrit van de Tour de France in Perigueux als een ware belevenis? Omdat die uitgedeelde gele bidon en petje nog altijd meegaan op de fiets of naar het sporten. Wat kunnen we hiervan leren op marketinggebied? Merchandise en andere prullaria zijn zeker geen weggegooid geld.

 
A-merken overleven
Ook de resultaten van een tweede onderzoek had je met je klompen kunnen aanvoelen. Daarbij vroegen onderzoekers zich af: waarom hebben topmerken geen last gehad van de crisis? Of in elk geval minder. Wat blijkt: mensen proberen eerder op een andere of goedkopere manier aan een A-merk te komen dan dat ze overstappen op een B-merk. Juist in crisistijd willen mensen zich af en toe verwennen en genieten ze extra van die uitspatting. De les: blijf de kwaliteit van je topmerk benadrukken en ga niet mee in de budgetoorlog van tweederangs concurrenten. Maar dat wisten we eigenlijk al natuurlijk.

 
Beste reclameplek
Ik moest meteen denken aan de stelling van een ervaren rot van een bekend mediabureau. Volgens hem trekt een tv-commercial aan het einde van een reclameblok veel meer kijkers dan die aan het begin, terwijl juist alle adverteerders die dure eerste plek willen hebben. Als het reclameblok begint gaan mensen namelijk naar het toilet, koffiezetten of zappen. Net voor de film, serie, tv-programma of voetbalwedstrijd begint, zitten ze alweer te kijken, want ze willen niks missen. Klinkt heel logisch.

Toch hebben onderzoeken het nog niet bewezen. Wel blijkt uit onderzoek van de STER en Neurensics dat de eerste en de laatste posities in een reclameblok de meeste kijkers trekken en het meest effectief zijn.

Maar ik durf te wedden dat dit effect wel degelijk zichtbaar wordt als het ouderwetse kijkcijferonderzoek dat in Nederland nog wordt gehanteerd overboord gaat. Wanneer gaan we nu eens echt meten wie, wat, wanneer kijkt? Met de data uit de kastjes van Ziggo, KPN, Tele2 en andere digitale tv-aanbieders kan dat al lang. Ik vermoed dat er daarna meer heilige huisjes gesloopt worden. Maar dat is maar een buikgevoel.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news