Candid. Platform
for growth.

De speelgoedbranche never gets old

speelgoedwinkel

De speelgoedbranche is volop in beweging, alleen lijkt het wel alsof de grote spelers in die markt dat niet doorhebben. Intertoys is failliet, maar dat was al van ver te zien aankomen.

Door Rutger Mackenbach

Het aantal huishoudens met kinderen waarin beide partners werken is de laatste decennia sterk gegroeid. Hét kenmerk van deze huishoudens is dat er weinig tijd is. Vandaar dat deze groep snel nieuwe digitale mogelijkheden omarmen die het leven wat makkelijker maken. Huishoudens met kinderen waren de eersten die iPads kochten, ze hebben meer dan gemiddeld een abonnement op Netflix en het zijn grote online shoppers. Als keten die zwaar leunt op deze doelgroep, heb je met fysieke winkels dus een probleem. Afgezien van het feit dat andere winkels waar de doelgroep sowieso al koopt (Kruidvat, Action) ook stevig inzetten op speelgoed.


De doelgroep is online
De volgende sector in de speelgoedbranche die moet uitkijken is de media. Hoewel het een slimme zet van RTL is om BrandDeli (met onder andere Nickelodeon) over te nemen, zal dat niet genoeg zijn om de dalende inkomsten uit reclame op de kinderzenders goed te maken (minus 25 procent het afgelopen jaar). Wij hebben eind 2018 weer een nieuwe meting van de Kids & Mediamonitor uitgevoerd en daaruit kwam naar voren dat onder kinderen YouTube het meest favoriete kanaal is om video's te kijken. Om relevant te blijven in de jongste doelgroep moet er dus niet geïnvesteerd worden in nog meer broadcast kanalen, maar in goede online merken.

Dat is precies wat de sterke speelgoedfabrikanten doen. Zo maakt Lego goede games voor de iPad en investeert Playmobil stevig in online content (filmpjes, kleurplaten, etc.). Maar ook 'ouderwets' speelgoed wordt weer helemaal omarmd door kinderen doordat er een combinatie met een computer of iPad wordt ontwikkeld zoals de programmeerbare Meccano robot.

Toen ik jong was, startte MTV in Nederland. Natuurlijk luisterden we ook nog radio. Maar MTV was op tv en dat alleen al maakte MTV per definitie cooler. Als je nu 18 bent en wil weten wat er in is ga je naar Vice want tv is sowieso niet gaaf. Mijn zoontje is 7 en ik kijk graag met hem naar het Klokhuis. Maar als je het hem zelf vraagt, dan zit hij liever te Minecraften op de iPad. Veel cooler. Niets nieuws onder de zon.


Rutger Mackenbach is directeur van Stroom
 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news