Candid. Platform
for growth.

Zo weet je snel of een mediamerk voor moestuinliefhebbers een topidee is

moestuin_mediamerk

Jarenlang bouwen en testen voordat je een innoverend product succesvol op de markt kunt brengen, is verleden tijd. Binnen een paar weken kan je er al achter zijn of je succes in handen hebt. Aldus MakerStreet. Zo helpen zij onder andere mediamerk Seasons met de ideeontwikkeling voor een nieuw platform. Beiden delen tijdens Magazine Media Café hun ervaring. Frank.news was erbij.

Weleens een million dollar idea gehad? Vaak doe je er niet meer mee dan er alleen over nadenken, wellicht het ergens noteren. Om het vervolgens te laten voor wat het is. Grote kans dat dit iets te maken heeft met de veronderstelling dat het traject van idee tot uitvoering te lang, tijdrovend en dus vooral duur zal zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de situatie waarin 'de directie'overtuigd moet worden met aantoonbaar bewijs, voordat er überhaupt budget aan uitgegeven mag worden.


Moestuintjes en millennials
Dit laatste was precies waar Seasons-hoofdredacteur Fanny Glazenburg, inmiddels zo'n dertig jaar ervaring in de bladenwereld, tegenaan liep. Haar onderbuikgevoel vertelde haar dat ze 'iets' met moestuintjes en millennials moest doen. De titel had ze al: Oogstkoken. ,,De naam is oorspronkelijk bedacht voor een receptenboek met alle recepten uit 25 jaar Seasons ter ere van ons jubileum. Tijdens de pr-campagne viel meteen op dat vooral de titel werd opgepikt. Soms zelfs zonder dat Seasons verder werd genoemd."


Oogstkoken
Glazenburg koppelde dit gegeven aan het feit dat millennials groeiende interesse hebben voor moestuintjes en eten van het land. ,,Iets wat al 25 jaar core business is van Seasons. Maar wij bereiken die millennials niet, zijn te belegen." Oogstkoken vraagt dus om een nieuw online platform en een app. ,,Met vloggers, bloggers en tutorials."


Hackathon
Eenmaal bij de directie van uitgeverij New Skool Media werd er toch minder enthousiast gereageerd. ,,Die vond dat genre tuinieren meer iets voor kinderen en wilde ook dat het eerst getest werd,'' vertelt Glazenburg. Op hetzelfde moment leest de hoofdredacteur over de hackathon georganiseerd door de Magazine Media Associatie. ,,We hebben binnen de uitgeverij direct een team samengesteld met data-analist, marketingmanager en contentspecialist en ons opgegeven."


Starterspakket
Met succes. Het team van Glazenburg presenteert onder de noemer 'Oogstkoken' een online platform en app met zaai- en oogsttips, een moestuincoach, receptenzoeker en als verdienmodel een webshop met starterspakketten voor moestuinieren. Daarmee halen ze de winst binnen: 10.000 euro te besteden bij MakerStreet om zo binnen vier weken te testen of het idee haalbaar, relevant en gewenst is.


MakerStreet
MakerStreet bestaat uit een team van ongeveer 220 deskundigen, opgericht door Joris van Heukelom, die digitale producten en diensten in korte tijd ontwikkelen, testen en valideren bij de desbetreffende doelgroep. Dit wordt gedaan middels een systeem waardoor je binnen een paar weken weet of jouw plan futureproof is. Business development- en innovatiecoach Sander Goudswaard van MakerStreet legt uit welke fases je hiervoor doorloopt:


Fase 1
,,Je probeert uit te zoeken welk bestaand probleem er binnen de doelgroep is dat jij kunt oplossen. Dit kan ook een uitdaging of opportunity zijn. Waarvoor ga je aan de slag? Je moet weten wat je gaat oplossen."


Fase 2
,,Past de oplossing die jij bedacht hebt bij dit probleem? Klopt dit in de basis?"


Fase 3
,,Welke functionaliteiten heeft jouw product of dienst nodig om aan de verwachtingen van de doelgroep te voldoen? Wat moet je weten om de klant tevreden te houden? Kan je alles in een prototype stoppen om dat te testen?"


Fase 4
,,Hoe kan je groei bereiken op welke gewenste manier dan ook? Denk dan bijvoorbeeld aan de doelgroep vergroten, inkomsten verhogen en kosten verlagen."

'Maken' is cruciaal
Goudswaard stipt meerdere malen aan dat het 'maken' tijdens de verschillende fases van groot belang is. Doordat je dingen continu concreet maakt en deze aan de doelgroep voorlegt, krijg je feedback waar je iets mee kunt, legt hij uit. ,,Die maakcapaciteit is ontzettend belangrijk en helpt je ook om de zaken klein te houden. Want hoe groter het idee wordt hoe moeilijker het is om te maken."


Prototype
Om te testen of de doelgroep wel op jouw product of dienst zit te wachten, is een prototype uitermate geschikt. Hier hoef je helemaal niet te ingewikkeld over te denken en maanden ontwikkelingstijd en productiekosten voor uit te trekken. Zo vertelt Goudswaard over hun opdracht voor een financiële instelling: ,,Mensen die een kredietaanvraag hadden, konden op een site de status van hun aanvraag volgen. Dat zag er aan de voorkant fantastisch uit: netjes in de huisstijl. Aan de achterkant zaten drie studenten twee weken lang ieder binnenkomend klikje te verwerken in een Excel-bestand." Iets waar de klant geen weet van heeft, maar wat wel positief is voor de productietijd van dit prototype. Die was immers zo gemaakt. En het levert testresultaten en kennis op waar je weer verder op kunt bouwen.


Transparantie
Transparantie en eerlijk zijn naar de mensen die meewerken in het proces is eveneens van groot belang, vertelt Goudswaard. ,,Soms melden we vooraf al dat het product nog in ontwikkeling is en vragen we of de doelgroep het wil testen. Maar het gebeurt ook dat we nog niks melden, totdat je op een punt komt dat dit wel moet." Zo kun je een social media campagne inzetten om te testen hoeveel animo er voor jouw product is en in eerste instantie, bijvoorbeeld op de advertentie zelf, nog niet vermelden dat het gaat om iets wat nog in ontwikkeling is. Tot de gebruiker verder klikt.,,Beide opties kunnen en ik heb eigenlijk zelden slechte reacties gehad. Tenzij je bewust transparantie niet inzet."


Keiharde cijfers
Door onderzoek te doen en een prototype te testen, kom je in contact met de doelgroep. Perfect om al een klantrelatie op te bouwen, aldus Goudswaard. ,,En door die klantrelatie aan te gaan, kan je je kennis verdiepen." Door je site of app alvast te testen, kom je er namelijk achter welke features je nodig hebt en welke niet. Waar wordt op geklikt en waar niet? En zit jouw doelgroep überhaupt op jouw product of dienst te wachten? ,,Naarmate je verder gaat in het proces gaat het om keiharde cijfers, niet meer om onderbuikgevoel. Je krijgt te zien wat mensen doen. Het is geen speculatie meer, maar geeft echt inzicht in gedrag. En dat kan jou helpen een richting te kiezen in je volgende stap. Het proces moet dan ook ruimte bieden voor continu voortschrijdend inzicht."


Schalen
Je bent op het punt gekomen dat je weet dat je met jouw product de beoogde doelgroep bereikt. Maar hoe zorg je ervoor dat deze ook terugkomt? Die groei, bijvoorbeeld in omvang van doelgroep of inkomsten, daar gaat het om in de laatste fase onder de noemer 'schalen', vertelt Goudswaard.,,Kan je de mensen bijvoorbeeld zo gek krijgen om ambassadeur van jouw product te worden?"


Belofte
Terug naar Oogstkoken. Contentspecialist Anne Bonthuis mocht dit traject bij Makerstreet samen met een aantal collega's doorlopen. ,,In die weken wilden we graag antwoord krijgen op de volgende vragen:

- Zou onze belofte ook echt aanslaan bij de millennial en kunnen we dat meten? Die belofte luidt: 'Van balkon tot achtertuin: met Oogstkoken begin je makkelijk en overal een eigen moestuin';

- En zo ja, wat moet het team dan daadwerkelijk leveren in het product om succesvol te zijn?"

Eten uit eigen tuin
De hypothese van het team: er is een groeiende markt onder millennials om te eten uit eigen tuin. Om dat te valideren maken ze in samenwerking met MakerStreeteen social mediacampagne voor 'Oogstkoken' met daaraan een enquête gelinkt. Ook wordt er een landingspagina gemaakt, zodat de gebruikers al een eerste indruk krijgen. Mét de uitleg dat het gaat om een project in ontwikkeling.


Met succes
De resultaten liegen er niet om, vertelt Bonthuis.,,Volgens Makerstreet was de conversie op de landingspagina buitengewoon hoog." Verder blijkt dat de doelgroep vooral enthousiast wordt van het duurzame en gezonde aspect van Oogstkoken. ,,Daarbij blijkt ook dat ze vooral hulp willen voor het opstarten van hun moestuin en hier de nodige kennis en materialen voor nodig hebben."


Duurzaamheid
Voor de tweede test gaat het team steeds meer de diepte in. ,,We wilden heel graag weten aan welke features de doelgroep precies behoefte heeft. En leren welk 'moestuinniveau' ze hebben."

Dit wordt wederom gedaan met een social media campagne. Voor de advertentie wordt deze keer de afbeelding gebruikt die bij de eerste test het beste scoorde. Hier worden drie varianten van gemaakt door afwisseling in tekst: ,,Eén over duurzaamheid, over koken en één over gezond eten. Met daarbij ook aandacht voor verschillende niveaus. En de keuzemogelijkheid om er achter te komen wat de doelgroep graag in hun moestuinpakket terugziet."


Learnings
De belangrijkste learnings voor het team: millennials vinden Oogstkoken vooral interessant vanwege hun duurzame en gezonde levensstijl. Ze labelen zichzelf als beginnende moestuinierder, starten graag op het balkon en sommigen ook in de tuin. En hebben behoefte aan een moestuin starterspakket waar ze direct mee uit de voeten kunnen. Verder missen ze benodigde knowhow en zijn daarom op zoek naar de kennis via app in de vorm van stappenplan, inspiratie van anderen en video-tutorials.


Uitgever enthousiast
Na drie bijeenkomsten bij MakerStreet gaat Bonthuis met haar team enthousiast terug naar de redactie. Blij met deze 'oogst' aan mooie resultaten en van plan om door te zetten. Gelukkig is nu ook de uitgever enthousiast, zo vertelt Glazenburg: ,,De site en app wordt verder gemaakt, zo staan er al een aantal tutorials op. Ook zijn we inmiddels in gesprek met een mogelijke partner om het starterspakket samen te stellen en distribueren." Het team gaat verder met onderzoek naar de doelgroep: ,,De mensen die uiteindelijk in de eerste enquête hun mailadres hebben achtergelaten, gaan we verder ondervragen. En laten we het starterspakket testen."


Prototype is voldoende
De grootste learning voor Glazenburg en haar team is dat je nog niet met een compleet product op de proppen hoeft te komen om te testen of er behoefte is. ,,Het gaat erom of de potentiële gebruikers 'aan' gaan, het hoeft nog helemaal niet af te zijn. En dat dat in zo'n korte tijd kan, daar word ik heel erg blij van." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news