Candid. Platform
for growth.

Zenderaandeel Q daalt mee met imago Mattie

Zenderaandeel Q daalt mee met imago Mattie
Luistercijfers mei-juni 2017

Door Linda Haring

Het aandeel van Qmusic vertoont voor de derde achtereenvolgende meting een neerwaartse lijn en zakt verder af van een zenderaandeel van 9,1 naar 8,9 procent. Dat valt, niet geheel toevallig, precies samen met de breuk tussen radio-dj’s Mattie en Wietze in mei van dit jaar.

Dat blijkt uit de luistercijfers van het NLO over de periode mei-juni 2017.

Het lijkt erop dat Mattie, die de ochtendshow bij Q nu in zijn eentje presenteert, zijn credits behoorlijk verloren is. Hadden mensen een jaar geleden nog medelijden met hem toen hij niet de biologische vader van zijn tweeling bleek te zijn, nu is het ‘kiezen voor de zak met geld en een Tesla’ boven zijn ‘collegavriend’ Wietze een smet op zijn imago.

Overigens laat Q’s marketing manager Jorn Agterberg de media weten dat zij niet geschokt zijn door de verder daling in de luistercijfers. ,,Gezien de recente ontwikkelingen hadden we wel een pas op de plaats verwacht. Het is geen reden tot paniek.”

 
Hoogste marktaandeel ooit
Ondertussen klimt Radio 538 gewoon door, haar positie als marktleider verder verstevigend. De zender wint 0,6 procentpunt marktaandeel ten opzichte van de vorige meting en komt uit op 13,1, het hoogste marktaandeel ooit voor de zender. En dus ook absoluut de grootste stijging van alle zenders. De afstand tot de nummer 2, NPO Radio 2, wordt steeds groter, nu maar liefst 2,9 procent.

 
3FM in de lift
Ten opzichte van vorig jaar moet NPO 3FM de historisch lage cijfers nog altijd met lede ogen aanzien. Maar er is een klein lichtpuntje: de zender lijkt de weg omhoog wel weer langzaam te hebben teruggevonden. Met een stijgend zenderaandeel van 4,5 procent in april naar 4,7 procent in mei en nu in juni  4,8 procent is de zon weer achter de wolken vandaan gekomen.

 
Ook de regionale commerciële omroepen (E Power Radio) zien hun aandeel toenemen, zowel ten opzichte van de laatste meting als ten opzichte van vorig jaar. De zenders zijn goed voor een gezamenlijk aandeel van 6,1 procent.



Bron: NLO/GfK, doelgroep 10+, ma-zo 6:00 – 24:00 uur
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news