Candid. Platform
for growth.

Waarom VIVA’s AnyBody al 25 jaar succesvol is

Waarom VIVA’s AnyBody al 25 jaar succesvol is

Eén van de bekendste rubrieken in magazineland bestaat alweer een kwart eeuw. Hoe komt het dat de rubriek AnyBody in de VIVA zo succesvol blijft?

 
,,VIVA, dat is toch dat blad met die naakte mensen zonder hoofd?!” De spraakmakende rubriek is beeldend voor het weekblad dat sinds 1972 in de schappen ligt. Dat beaamt VIVA’s Content Manager Sabine Brusse ook als we haar naar een uitleg voor dit succes vragen: ,,Onze pay-off is ‘Niets te verbergen’. De rubriek past hier dus perfect bij,” zegt ze

 
Portret van het lichaam
 
Een rubriek kan natuurlijk perfect bij je bladformule passen, maar ook de doelgroep moet er niet op uitgekeken raken. En dat is hier precies het geval. Brusse: ,,Voor de lezer is het een mogelijkheid om ongestoord naar een portret van het lichaam te kijken. De fotograaf Elisabeth van Dorp, die de rubriek al vanaf de eerste foto schiet en inmiddels zo’n 1500 blote lijven voorbij heeft zien komen, ziet het ook precies zo: als een portret van het lichaam. De deelnemers worden allemaal gefotografeerd in een pose waarin ze zich het prettigst voelen. En daar ligt ook de kracht van AnyBody. De rubriek laat zien hoe echte mensen eruitzien, zonder filter. Het gaat niet alleen om prachtige lichamen van mooie modellen. Het zijn echte lijven van vrouwen met een verhaal. Ze geven zich bijvoorbeeld op om een heftige periode af te sluiten, als overwinning na schaamte of omdat ze juist trots zijn op hun lichaam. Doordat er echte verhalen achter schuilen, zorgt dit voor herkenning bij de lezer. En nee, we maken dus geen gebruik van fake modellen uit Polen.”

 
Hoe het ooit begon
 
In 1991 zag toenmalig hoofdredacteur Rob van Vuure een reportage in de Engelse Marie Claire waarin tien vrouwen naakt te zien waren. Hij gebruikte dit als inspiratie voor de nieuwe VIVA-rubriek, toen nog onder de naam Body Talk. Brusse: ,,Het was eigenlijk bedoeld als eenmalige reportage met zes vrouwen, maar de aanmeldingen bleven binnenstromen. En dat gebeurt dus nog steeds.”

Het is trouwens niet zo dat AnyBody in de loop van de jaren alleen qua naam is veranderd. ,,De rubriek begon ooit als halve pagina, en is uiteindelijk een hele pagina geworden. In 2006 verschenen de eerste foto’s in kleur, waarna we uiteindelijk toch weer terug gingen naar het subtiele zwart-wit,” vertelt Brusse. ,Niet alleen qua vorm, maar ook inhoudelijk is het interessant om de veranderingen terug te zien en dan vooral in de vorm van de trends door de jaren heen. Dit werd nog eens extra duidelijk toen we de AnyBody-tijdlijn maakten voor ons jubileumnummer dat nu in de winkels ligt. Van de eerste vrouw zonder schaamhaar in 1993 tot steeds meer lijven met piercings en tatoeages vanaf 2005. En in 1996 meldde voor het eerst een homoseksueel stel zich aan voor AnyBody en een mannelijke transseksueel sierde in 1999 de rubriek.”

 
Kracht van een goede rubriek
 
Zoals dat gaat bij goedlopende rubrieken, werd ook AnyBody door verschillende bladen als Flair en LINDA gebruikt als inspiratiebron. Bij beide overigens wel ‘mét hoofd’. Volgens VIVA-brand director Joyce Nieuwenhuijs is dat juist een groot compliment. ,,Het is heel positief als je als je merk de positie van inspiratiebron kunt innemen. Het item is zo één op één VIVA en geeft de essentie van de bladformule, ‘Niets te verbergen’, perfect weer.”

Wat is eigenlijk de kracht van een goede magazinerubriek? Brusse: ,,Een rubriek die herkenbaar is, met simpele insteek. Eén waarin je de lezer tegemoet komt en met een kleine optimalisatie gedurende de tijd.”

Volgens Nieuwenhuijs is het daarnaast ook van belang dat een vast item een verslavende werking heeft. ,,Je moet er als lezer als eerste naartoe worden getrokken. De kracht van de verrassing is ook erg belangrijk. En daar is AnyBody met elke keer weer een ander lijf en verhaal heel sterk in,” stelt ze vast.

 
VIVA toekomstproof
 
Een VIVA zonder AnyBody is niet alleen voor de lezers, maar ook voor de makers niet voor te stellen. ,,We zijn op dit moment druk bezig met nieuwe ontwikkelingen als het om de bladformule gaat. AnyBody hoort hier zeker bij. Het is nog steeds een krachtig podium voor de kandidaten en sluit perfect aan op de behoefte van onze lezers.”, stelt Brusse.

Ook in deze tijd waarin de focus niet meer alleen op print, maar steeds meer op video en online komt te liggen, heeft dit print gerelateerde product bestaansrecht. Nieuwenhuijs: ,,We maken VIVA toekomstproof door meerdere kanalen in te zetten. Voor sommige items is video meer geschikt en voor AnyBody blijft dit het magazine. Dat is ook het mooie van deze tijd: wat je boodschap ook is, je kunt het via meerdere kanalen overbrengen.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news