Candid. Platform
for growth.

Voor blinde YouTuber Molly Burke staat authenticiteit voorop

burke

Ze heeft bijna twee miljoen volgers op YouTube. De blinde Molly Burke was een van de gasten tijdens een online event van YouTube voor bedrijven. Sommige ondernemingen slaan de plan flink mis op het kanaal en kunnen van de blinde YouTuber nog wel iets leren. Burke werkt met merken als Dove en Samsung.

Ze oogt jong en straalt optimisme uit. Wie haar voor het eerst ziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat ze blind is. „Veel mensen denken dat blinden altijd een donkere zonnebril dragen. Dat is een vooroordeel over ons. Ik draag alleen een zonnebril als de zon fel schijnt."

Rolmodel voor jonge mensen
Op haar YouTube-kanaal vertelt ze openlijk over wat het betekent blind te zijn. Ze is een rolmodel voor jonge mensen met beperkingen in de hele wereld. Maar haar kanaal gaat ook over mode en cosmetica en dan zijn er veel raakvlakken met andere influencers. Ze werkt met merken als Samsung, Disney en Dove. Handig worden met cosmetica, dat heeft ze met hulp van anderen aangeleerd. Ze wil mensen met beperkingen een steun in de rug geven. Dat viel zo op dat ze zelfs op het World Economic Forum in Davos een speech mocht geven. „Het afgelopen jaar heb ik steeds meer mensen gezien die de muren neerhalen en hun kwetsbaarheid en authenticiteit met hun publiek delen op een nieuw niveau," vertelt ze. „Dat is hoe ik altijd mijn content heb benaderd. Toen ik begon op YouTube sprak ik vanaf het begin open over pesten, mentale ziektes, beperkingen, representatie, gelijkwaardigheid. Voor mij was het altijd natuurlijk om dat op mijn kanaal te doen. Ik denk dat het de beste manier is om connecties aan te gaan."

Veerkracht die je als persoon of bedrijf kan hebben
„Wat ik met mijn kanaal wil is niet alleen vertellen over mijn omstandigheden als een blinde vrouw met een geleidingshond. Ik wil een veilige ruimte creëren voor iedereen, mensen het gevoel geven dat ze erbij horen. Dat ze zichzelf kunnen zijn bij de uitdagingen die ze tegenkomen." 

Hoe via het scherm een band ontstaat
Hoe kan een blinde twintiger op YouTube voor elkaar krijgen wat veel anderen niet lukt? Molly Burke valt op door haar openheid en oprechtheid. Sleutelterm is authenticiteit. „Ik ben hier om op een eerlijke en authentieke manier over mijn leven te vertellen als een vrouw met een beperking en een geleidehond, en educatie te geven over hoe zulke ervaringen zijn." Ze vindt YouTube een vanzelfsprekend kanaal om ervaringen te delen. Hoe ze het doet, daar kunnen bedrijven van leren. „Het gaat erom iemand te zijn die voelt als een vriend, die je zus of dochter zou kunnen zijn. Iemand met wie je koffie zou willen drinken, iemand om wie je geeft en met wie je in het dagelijkse leven interactie kan hebben. Via het scherm kan een band ontstaan en dat is een ongelooflijk gevoel."

Naar het hoofdkwartier van Samsung
Molly Burke, Canadese - inmiddels woont ze in Los Angeles - is niet altijd blind geweest. Op vierjarige leeftijd kreeg ze een ziekte waardoor ze haar zicht verloor. Als jonge tiener had ze het hard te verduren. Klasgenoten lieten haar een keer alleen in het bos achter zonder middelen om de weg te vinden. Het was een traumatische ervaring. De vrienden die ze in het echte leven te weinig tegenkwam, vond ze wel op YouTube, waar ze nu met anderen samenwerkt. En na de vrienden kwamen ook de bedrijven waarmee ze als influencer werkt.

Samsung nodigde haar uit op het hoofkwartier in Zuid-Korea. Ze was toen tien jaar bijna volledig blind en dat was een moment om bij stil te staan. Het leidde tot een tiendelige serie met het bedrijf. Het thema: je kan meer dan je denkt. „Samsungs boodschap is: doe wat je niet kan en dat is wat ik elke dag probeer. Nu vertelt mijn audience me zelfs 'doe wat je niet kan'. Het geeft je zoveel kracht als je altijd hebt gehoord dat je iets niet kan, dat je het niet eens hoeft te proberen en dan is er dit enorme bedrijf dat je vertelt dat je het wel kan."

Content marketing als uitgangspunt
Kim Lewis vult haar aan tijdens de forumdiscussie. Ze is CEO van CurlMix, een beauty brand voor natuurlijke haarverzorging. Ze vindt YouTube een ideaal kanaal om mensen te bereiken die zich aan het oriënteren zijn. „Je vraagt hun aandacht en dat kan met contentmarketing. Als je video's op YouTube maakt, leren mensen je brand kennen. Zo kan je een nieuw publiek bereiken." Content op YouTube vraagt om een eigen aanpak. „Het betekent dat we meestal niet een product aanprijzen, maar bijvoorbeeld video's maken gericht op entertainment. Denk aan mythes rond verzorging, dat vinden mensen leuk om naar te kijken." Sommige van haar wekelijkse video's zijn ruim 300.000 keer bekeken. 

New Yorks theater gaat de wereld in
Bijzonder op de YouTube event is het verhaal van twee New Yorkers van een klein theater tijdens de coronacrisis. Waar in Nederland veel acteurs een jaar niks te doen hadden, ging het New Yorkse theater MCC online. Met Engelstalige producties ontdekten tienduizenden mensen het theater. „Het resultaat was dat belangstellenden uit de hele wereld naar onze virtuele ruimte kwamen. We leverden iets waar ze in de toekomst naar terug willen gaan," zegt directeur Blake West. „We zijn erin geslaagd op een nieuwe manier een nieuw publiek te vinden," vult marketingmanager van het theater Molly Barson aan. „Tijdens de pandemie bereikten we mensen in vijftig Amerikaanse staten en in 47 landen. Tachtig procent van de bezoekers van een MCC virtuele event had het theater niet eerder bezocht. Het is ongelooflijk om dat te bereiken."

Virtuele samenwerking
Molly Burke gaat ondanks haar beperking zeker door met haar twee YouTube video's per week. Ze blijft daarnaast actief op Instagram, Snapchat en TikTok. „Wat gaat veranderen, zijn de virtuele samenwerkingen die eraan komen. Tot nu toe waren het in-person samenwerkingen, bijvoorbeeld in Londen. Maar we kunnen ook virtueel samenwerken en bijna alles doen. Als ik een groots idee heb voor een video, dan hoeft afstand geen hindernis zijn om het te maken en samen te werken met een andere creator." 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news