Candid. Platform
for growth.

‘Serious Request moet zeker niet blijven’

‘Serious Request moet zeker niet blijven’
Door Jan Willem Bruggenwirth

Elke maand stellen we marketing- en mediaman Jan-Willem Brüggenwirth een vraag over radio. Vandaag: hoe moet het nu verder met 3FM?

 
In het radiolandschap is veel aan de hand. De grote omslag van offline naar online is een feit. Zie het laatste initiatief van Talpa met MediaMarkt om een streamingdienst te beginnen; JUKE. We gaan dus meer en meer naar: ‘muziek en entertainment op maat op de momenten dat ik het leuk vind’. Maar...........Er blijft altijd vraag naar actuele muziek en informatie voorziening. Live radio dus! De ochtendshow van Michiel Veenstra of Edwin Evers wil ik natuurlijk live horen en niet later. Vaak zijn die show zó actueel dat ze moeilijk te verplaatsen zijn. Hooguit een aantal uren. Dus ook voor 3FM is er genoeg ruimte om de ochtendshow live, maar misschien de andere uren niet live in te vullen. Jongeren zullen toch hun eigen momenten zoeken om contact te hebben met de ‘zender’.

 
Hoezo NPO 3FM?Daar hoort dan wel een aantal overwegingen bij die moeten helpen om goede radio te maken en weer een merk voor en door jongeren te zijn. Dat begint al met de naamgeving. NPO 3FM, hoezo??? FM is ouderwets en spreekt een twintiger al helemaal niet meer aan. Je zult een naam moeten hebben die weer actueel geladen wordt, 3MC of 3XL. Allemaal goed zolang er maar geen NPO of FM aanhangt. 3 als nummer is top en heeft bekendheid, maar voeg daar iets aansprekends aan toe.

 
Dat is de naam. En dan de muziek. Eerlijk is eerlijk ze zijn commerciëler aan het draaien. En natuurlijk is er veel aandacht voor nieuwe muziek. En dat hoort ook. Je levert vanuit je publieke taak een bijdrage aan al het nieuws op muzikaal gebied wat Nederland te bieden heeft. Maar ga dan ook belevingsconcepten en events ontwikkelen waarin dit een plaats krijgt. Ik zou dat veel meer doen dan nu het geval is want events zijn - naast gebruik van sociale media - de manier om de zender te laten beleven.

 
Waar zijn de dj’s die het randje opzoeken?En natuurlijk is het mooi dat bloggers, vloggers en andere sociaal actieven een plekje op de zender krijgen. Maar als je een goede  blogger bent dan ben je niet automatisch een top dj.

En dj’s mogen wel meer een randje hebben. Het is nu allemaal redelijk braaf. Waar zijn ze gebleven? De mannen en vrouwen met lef die het randje opzoeken of zelfs daar overheen gaan. Kortom tijd voor nieuw talent of talent dat bij andere zenders zit en bij 3 niet zou misstaan.

 
Een personality planEn heb je dat talent met een randje eenmaal binnen dan kun je met al die zenders die je hebt als NPO-organisatie per dj een ‘personality plan’ gaan maken, ze gaan begeleiden naar de positie van ‘radioheld’ of ‘muziekheld’. En laat nou dat laatste erg in trek zijn bij jongeren. Die hebben soortgelijke helden nodig om zich aan op te trekken, iemand waarmee ze een connectie kunnen maken.

 
Serious Request moet wegDus er is genoeg te doen en het is zeker geen onmogelijke taak. O ja en dan wil iedereen graag weten of ‘serious request’ moet blijven of niet. Ik zeg zeker niet! Tijd voor vernieuwing dus ook daar. En wat er voor in de plaats moet komen, weet ik niet. Hangt erg af van de keuze qua positionering lijkt mij. En het is geen doel om een leuk event te bedenken, maar moet natuurlijk voortvloeien uit al het andere wat hiervoor gezegd is.

 
Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld dus we zullen hem vooral marketingvragen stellen.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news