Candid. Platform
for growth.

Radio 538 koning van de zomer

radio_538_koning_zomer

Radio 538 is de koning van deze zomer. Ook in augustus was het marktaandeel van de zender met 11,5 procent groter dat dan van NPO Radio 2, dat op een tweede plaats volgt met 10,6 procent. Dat blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de meetperiode juli-augustus 2018.

Door Linda Haring

Stuivertje wisselen
Het is het afgelopen jaar een beetje stuivertje wisselen wie de lijst aanvoert. In de laatste zomermaanden leveren beide zenders marktaandeel in ten opzichte van de vorige meting. Saillant detail: ten opzichte van vorig jaar loopt NPO Radio 2 in op Radio 538. Toen bedroeg het verschil in marktaandeel 2,2 procent, nu nog maar 0,9 procent.


Qmusic stijgt
Qmusic zit in een opwaartse lijn qua aandeel. Met 9,4 procent scoort de zender fors hoger dan de 7,9 procent van vorige zomer. Radio 10 weet opnieuw een forse sprong te maken in aandeel en groeit van 8,1 naar 8,8 procent. Ook NPO Radio 1 en 100% NL zien het aandeel toenemen. De regionale zenders van ORN (8,8 procent) zien het aandeel toenemen ten opzichte van de vorige periode (8,4 procent), maar leveren fors in ten opzichte van vorig jaar, toen ze 9,3 procent marktaandeel hadden in deze periode.


3FM zakt
Het aandeel van NPO 3FM blijft verder zakken. Vorig jaar behaalde de zender 4,4 procent marktaandeel in deze periode. Daar is nu 2,6 procent van over, 0,3 procent minder dan de vorige periode.

De kleinere umfeldzenders zoals Slam!, Classic en Sublime FM leveren allen zenderaandeel in.


Overzicht
Hieronder een kort overzicht van de grootste stijgers en dalers van deze meting:

Stijgers: Qmusic, ORN Radio, Radio 10, NPO Radio 1, Overige zenders, 100%NL
Dalers: Radio 538, NPO Radio 2, Sky Radio, NPO Radio 5, NPO 3FM, Slam!, Classic FM, Sublime FM
Gelijk: E-Power Radio, Radio Veronica, NPO Radio 4, BNR Nieuwsradio


Nieuwe programmering
In de volgende meting, met daarin de cijfers van augustus-september, kunnen we deels al zien wat de effecten van de nieuwe programmering van een aantal zenders zullen zijn. Echter, radio is wel een mediumtype waar effecten van wijzigingen vaak wat langer duren voordat het effect zich helemaal zal aftekenen. Wat zal onder andere de nieuwe ochtendshow op Radio 10 met Gerard Ekdom gaan doen? En zal er een Mattie en Marieke-effect te zien zijn?

De cijfers van de augustus-september meting zullen op 23 oktober gepubliceerd worden. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news