Candid. Platform
for growth.

Radio 10 is niet te stuiten, maar ook Qmusic komt eraan

radio_frank.news

De nieuwste luistercijfers zijn bekend. Die van oktober-november 2018. Vanaf hier lijkt marktleider Radio 538 verder te gaan dalen in aandeel en straks plaats te maken voor NPO Radio 2 of misschien wel Radio 10. Maar vlak ook de groei van Qmusic niet uit.

Het is niet zo moeilijk de highlights uit de vanochtend bekendgemaakte luistercijfers te halen (vergelijking met dezelfde periode 2017). De nummer 1-positie van Radio 538 wordt bedreigd door drie andere zenders: NPO Radio 2, Radio 10 en Qmusic. De opmars van Radio 10 is al een tijdje gaande en inmiddels is wel duidelijk dat John de Mol mikt op het marktleiderschap in de ochtend met Gerard Ekdom. Dat zou in het voorjaar zomaar kunnen gebeuren, als de rook van de Top 2000 is opgetrokken en Edwin Evers (komende vrijdag) heeft afgezwaaid bij Radio 538. 


Ook Qmusic komt eraan
Toch moet De Mol ook rekening houden met Qmusic, dat na een flinke dip na onder meer de kwestie Mattie en Wietze weer aan het groeien is in marktaandeel. De overstap van radiobaas Dave Minneboo van 538 naar Qmusic heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen, maar concreet ook de nieuwe ochtendshow met  Mattie & Marieke. Onder de luisteraars van 10+ stijgt het marktaandeel van de ochtendshow in de periode met 21 procent van 8,1 naar 9,8 procent. 

De overstap van Domien Verschuren die de middagshow bij Qmusic is gaan doen, blijkt ook een goede move:  Op 10+ stijgt het middagtijdslot met 23 procent van 7,8 naar 9,6. In de doelgroep 20-34 jaar is Domien marktleider, met 20 procent marktaandeel.


Problemen voor Radio Veronica en 3FM
Radio Veronica en 3FM hebben een probleem. De Talpa Radio-zender daalt verder en komt op een marktaandeel van 3,3 procent uit. Dat is een procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. En als je denkt dat 3FM niet verder kan dalen, dan kom je bedrogen uit. De publieke popzender duikt onder het marktaandeel van collega-station Radio 4 met 2,5 procent. Dat is 1,3 procent lager dan vorig jaar in oktober-november.


Lijstjes
Ook blijven de lijstjes op de radio aanslaan. NPO Radio 5 heeft met de Evergreen Top 1000 een marktaandeel dat een kwart is gestegen naar 4,9 procent. NPO Radio 4 deed het goed met de Hart & Ziellijst en de Top 4000 bij Radio 10 scoorde ook.


Radio 538 
Radio 538 blijft de marktleider in 10+, maar is na de zomer alleen maar aan het dalen. In deze periode -0,7 procent naar 11,4. In de volgende meting staat ongetwijfeld Radio 2 bovenaan, dat nu op 11,2 procent uitkomt (+0,1). Radio 10 is derde en komt in deze doelgroep voor het eerst boven de 10 procent uit: 10,1 procent (+2,8 procent). Qmusic gaat van 8,2 naar 9,5 procent.








 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news