Candid. Platform
for growth.

NPO Radio 2 ook zonder Top 2000 koploper

NPO-RADIO-2
Door Linda Haring

Moet Radio 538 gaan vrezen voor zijn koppositie op de Nederlandse radio? Waar NPO Radio 2 in voorgaande jaren het stokje weer overdroeg na een succesvolle decembermaand, blijft de zender dit jaar de ranglijst aanvoeren.

 
Dat blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode januari-februari 2018.

Radio 2 leverde zoals verwacht flink in ten opzichte van december, met de Top 2000, en daalde van 17,1 naar 13 procent marktaandeel. Dat is echter beduidend meer dan in dezelfde periode vorig jaar (10,5 procent). Radio 538 groeide ook ten opzichte van vorig jaar, van 11,5 naar 12,6 procent, maar dat was niet genoeg om de traditionele koppositie weer over te nemen. Sky Radio maakt de top 3 compleet met een aandeel van 9,4 procent.

 

Winterspelen 

NPO Radio 1 zag het aandeel tijdens deze meting ook fors groeien. Met dank aan de uitzendingen van de Olympische Winterspelen op NPO Radio 1. Het Olympisch succes van de Nederlandse Sporters heeft ook een positief effect op het marktaandeel van NPO Radio 1 gehad. Het aandeel steeg van 6,8 naar 8,5 procent. Dat marktaandeel is ook een procent hoger dan vorig jaar.

De commerciële (E Power Radio) en de publieke regionale radiozenders (ORN) zien beiden hun aandeel groeien ten opzichte van de laatste meting. Beide partijen zien echter het aandeel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar dalen. De nichezenders in de onderste regionen van het overzicht zien nagenoeg allen hun zenderaandeel toenemen. Daarbij is Sublime FM de grootste stijger: het zenderaandeel groeit met 50 procent.

 

Bron: NLO/GfK, doelgroep 10+, ma-zo 6:00 - 24:00 uur

De volgende luistercijfers over de periode februari-maart zullen op 24 april gepubliceerd worden.

 

Tijdvak analyse 

Aanvullend op bovenstaande luistercijfers is er voor de zenders een tijdvak-analyse gemaakt om te zien in welk tijdvak ze groei hebben weten te realiseren ten opzichte van het voorgaande jaar. Er is gekozen voor de spitstijdvakken en het overdagtijdvak: 06:00 - 10:00 uur, 10:00 - 16:00 uur en 16:00 - 19:00 uur.

Qua meetperiode is er gekozen om de perioden december-januari 2016  en november-december 2016 te vergelijken met dezelfde periode in 2017. Hieronder een overzicht van de procentuele groei of daling per tijdvak waarbij de zenders in alfabetische volgorde aangegeven zijn.


 
Het is hierbij goed te zien, dat de groei van bijvoorbeeld NPO Radio 2 over alle tijdvakken terug te zien is. Ditzelfde geldt voor Radio 538 en Sky Radio. Qmusic heeft aandeel over de hele linie verloren, maar het meeste in het ochtendtijdvak. Waarbij te zien is, dat Radio 10 overall groeit, maar de meeste groei in de ochtend te zien is. De hardste daling is te zien bij NPO 3FM en dan met name in het tijdvak overdag. Het aandeel van BNR is het meeste gegroeid in de periode overdag.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news