Candid. Platform
for growth.

Merchandise bij Netflix: leuke gimmick of serieuze business?

shutterstock_1628405479

Netflix lanceerde onlangs een eigen online winkel, Netflix Shop. De streamingdienst wil daarmee de aantrekkingskracht van zijn populaire series en shows verzilveren. Een beter businessmodel dan advertising? 'De behoefte van de consument blijft centraal staan'.


Je eigen kleding gebaseerd op de Franse actieserie Lupin, of action figures van de animatieserie Yasuke. Netflix heeft de deuren geopend van de eerste shop met merkartikelen, lifestyleproducten en kleding. Een fanshop dus eigenlijk. En er staan binnenkort ook productlijnen gepland rond de series Stranger Things, La Casa de Papel en The Witcher. Steeds in limited editions.

Netflix Shop is voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten open, maar het is de bedoeling de winkel snel in andere landen te introduceren. Verschillende retailers verkochten al Netflix-merchandise, maar CEO Reed Hastings vond 2021 hét moment om het zelf te gaan doen. Tussendoor gaf hij wel eens hints. Zo droegen hij en co-CEO Ted Sarandos tijdens een persconferentie eind 2017 kersttruien over hun overhemden. De truien met opzichtige prints en fonkelende lichtjes maakten deel uit van een reeks producten rond de serie 'Stranger Things'. Hastings lichtte toe: ,,We leren hoe we aan merchandising moeten doen. Ook jij kunt zo'n lelijke trui hebben." En die trui werd vervolgens goed verkocht.

Nu is er dan de eigen online store. ,,Een slimme move, waarbij de behoefte van de consument nog steeds centraal blijft staan,'' zegt Michael Bottenheft, client & strategy director bij the online company. ,,In de muziekindustrie is het immers al jaren normaal dat het geld niet per se met de content zelf meer verdiend wordt maar meer met alles er omheen, van events tot kleding."

Shop uitbreiden
Bottenheft ziet nog wel mogelijkheden om de shop verder uit te breiden. ,,Van kleding en action figures tot aan events voor de fans. Hierbij is er natuurlijk ook een parallel te trekken met de manier waarop Disney een heel businessmodel rond zijn merken en content heeft weten te bouwen. De pretparken zijn tegenwoordig net zo bekend als de films waar het allemaal mee begon. En Warner Bros heeft in 1996 bijvoorbeeld Warner Brothers Movie World in Duitsland geopend, wat tegenwoordig door het leven gaat als Movie Park Germany. Wat dat betreft, kunnen we van Netflix van alles verwachten, zolang het maar past binnen de belevingswereld van de fans van specifieke titels."

Netflix investeert steeds meer in eigen content en dat wil het bedrijf terugverdienen, zegt Bottenheft. ,,De abonnementsinkomsten zullen hier een flink deel van dekken, maar op deze manier extra inkomsten genereren is een logische stap. Ieder jaar is er weer druk vanuit aandeelhouders om omzetgroei te realiseren."

Met advertising beginnen?
Zouden ze niet ook voor de makkelijke oplossing kunnen kiezen en met advertising kunnen beginnen? Bottenheft: ,,Gelukkig is dat nog niet het geval. Bereik monetizen met advertenties zou een hoop klanten afschrikken, naast het feit dat het bijna onbegonnen werk is om hiermee schaalbare groei te realiseren in een markt die gedomineerd wordt door onder andere Google en Facebook. Het businessmodel van Netflix is vooralsnog simpel en doeltreffend, het draait om 'streaming and customer pleasure' volgens Netflix CEO Reed Hastings. En daar past deze stap prima in."

Advertising hoort dus niet bij 'het DNA' van Netflix maar de vraag is: wat is dan precies advertising? Reclame in de vorm van product placement kan, mits goed uitgevoerd, een prima manier zijn voor merken om te adverteren zonder opdringerig te zijn, denkt Bottenheft. ,,Dat past zelfs bij de 'custom er pleasure' die Hastings aangeeft. In een serie moet je toch immers auto's, laptops of andere producten in beeld brengen. Waarom merken hier dan niet aan mee laten betalen? Dergelijke inkomsten houden abonnementstarieven laag en kunnen ook prima bijdragen aan de gebruikerservaring van de kijkers zonder irritant te zijn."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news