Candid. Platform
for growth.

In 5 stappen een goede social media-strategie

In 5 stappen een goede social media-strategie

De advertising mogelijkheden op sociale media zijn eindeloos. Alleen al door het steeds groter wordende aanbod. Denk aan Facebook, Instagram, YouTube en Snapchat. Hoe gebruiken mensen social media en hoe zorg je ervoor dat jouw advertising ook écht werkt? Frank.news liet het onderzoeken en maakte een stappenplan voor een succesvolle mediastrategie.

 
Adblockers
Heeft het in deze tijd van adblockers eigenlijk überhaupt zin om als merk hier geld aan uit te geven?

Uit onderzoek naar online reclame onder ruim 900 Nederlanders door Vostradamus, in opdracht van Frank.news, blijkt dat maar 9,8% van de respondenten een adblocker heeft geïnstalleerd. Dat valt dus reuze mee.

Daarnaast blijkt echter dat 30,6% van de Nederlanders niet eens let op online reclame. En dat 37,9% probeert reclame op internet weg te klikken. Gelukkig is er juist met sociale media veel meer mogelijk dan de 'gewone' online advertentie.

 
Interesse
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 12,6% van de respondenten de online reclame alleen bekijkt als hij of zij deze interessant vindt. En dat is precies waar je als merk op in moet spelen; de interesse van de consument. Klinkt misschien logisch, maar je zult versteld staan van de hoeveelheid merken die alleen vanuit zichzelf en het product denken en niet goed naar de doelgroep kijken.

 
Stappenplan
Om soortgelijke fouten te voorkomen en een goede social mediastrategie te ontwikkelen, kun je het volgende stappenplan gebruiken;

 
  1. Kies een sociaal medium dat bij de doelgroep past
Richt je je op jongeren? Ga dan voor Instagram of Snapchat. Wil je een 20+ doelgroep benaderen? Kies dan voor Facebook. Let niet alleen op leeftijd, maar ook op de interesse. Bij Facebook kun je bijvoorbeeld aangeven welke andere pagina's jouw doelgroep 'liket', zodat jouw advertentie precies bij de juiste mensen verschijnt.

 

  1. Speel in op de functie van het sociale medium waar je voor wilt kiezen
Ken je de fout van een van de eerste adverteerders op Instagram?  Mayonaisemerk Hellmann's dacht pionier te zijn door als een van de eersten op de advertising mogelijkheid van dit sociale medium in te springen. Maar dit mislukte faliekant doordat het merk allesbehalve een inspirerende foto als advertentie gebruikte. Daarbij bestond hun eigen Instagram-account uit slechts twee foto's en had het merk niet eens een bio ingevuld. Terwijl het bij Instagram vooral gaat om de visuele creativiteit. Kijk dus goed naar de functie van het sociale medium en op welke manier jij hier met jouw merk een mooie toevoeging aan kunt geven.

 

  1. Wat voor advertentievorm past het beste bij jouw boodschap?
De nieuwe sociale media brengen allerlei verschillende mogelijkheden mee die reuze interessant kunnen zijn voor jouw merk. Zo kun je met Snapchat een Geo-filter aanbieden die locatiegebonden is. McDonald's deed dit al door iedere keer als de Snapchat-gebruiker in de buurt van de fastfoodketen kwam, een filter voor je foto met frites en Big Mac aan te bieden.

 

  1. Schakel social influencers in om jouw boodschap over te brengen
Er zijn via YouTube en Instagram duizenden social influencers te vinden die een miljoenenbereik hebben. Hier kun je als merk natuurlijk perfect op meeliften. Bekijk welke social influencer bij jou past en de doelgroep aanspreekt die jij ook wilt aanspreken. Via het mediabureau waar de social influencer bij zit aangesloten, kun je vervolgens verdere afspraken maken. Denk je eens in wat er gebeurt als je een YouTuber als Enzo Knol met een fanbase van meer dan een miljoen jongeren aan jouw merk verbindt...

 

  1. Realiseer je dat het sociale medium onderhouden moet worden
Uit onderzoek van Vostradamus naar social media-gebruik blijkt dat 64% van de Nederlanders Facebook meerdere keren per dag checkt. Als jij als merk besluit om met een sociaal medium als Facebook te starten, is het zaak dit ook met regelmaat, liefst dagelijks, bij te houden. Weet dus waar je aan begint voor je een sociaal media-account start. Er moet niet alleen regelmatig nieuwe én geschikte content geplaatst worden. Zodra er op posts gereageerd wordt, is het van belang hier zo snel mogelijk een gepast antwoord op te geven. Alles voor een extra staaltje klantenbinding. Maar hier moet je dan wel de mankracht voor hebben.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news