Candid. Platform
for growth.

Hoogtepunt Radio 538, dieptepunt 3FM

Hoogtepunt Radio 538, dieptepunt 3FM
Door Linda Haring

 

Terwijl Radio 538 met een marktaandeel van 12,5 procent een zomerrecord neerzette, bereikten de luistercijfers van NPO 3FM met een marktaandeel van 6,7 procent een nieuw dieptepunt. Ook de andere zenders in de top 3 – ORN en Sky Radio – wonnen marktaandeel, net als NPO Radio 1, dat profiteerde van de sportzomer.

 
Dat blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek over de periode juni-juli

Radio 538 breidde zijn marktleiderschap verder uit. Het marktaandeel steeg van 12,2 naar 12,5 procent, de hoogste meting qua zenderaandeel in de afgelopen 12 jaar is. Ook de regionale omroepen van ORN en Sky Radio wisten groei te realiseren in de eerste meting van  de zomerperiode. Zij zagen hun marktaandeel respectievelijk groeien van 9,9 naar 10,3 procent en van 9,6 naar 9,9 procent. Die aandelen zijn ook hoger in vergelijking met vorig jaar.

 
Stuivertje wisselen
Sky Radio wisselt daardoor ook weer van positie met Qmusic als derde best beluisterde zender van Nederland. Qmusic groeide licht ten opzichte van vorig jaar, maar zag zijn marktaandeel dalen ten opzichte van de vorige periode.

 
Zorgwekkend
Ook binnen deze meting leveren NPO Radio 2 en NPO 3FM weer aandeel in. Met name het dalende aandeel van NPO 3FM begint zorgwekkend te worden. Waar de zender vorig jaar rond deze periode nog een aandeel van 9,0 procent had, moet er nu genoegen genomen worden met een aandeel van 6,7 procent. In maart behaalde de 3FM met een aandeel van 6,9 procent nog een diepterecord, maar het kan dus nog erger.

 
Sportzomer
NPO Radio 1 zag het fors aandeel toenemen van 6,9 naar 7,4 procent en was daarmee de grootste groeier in deze meetperiode. Deze groei wordt veroorzaakt door de radio-uitzendingen rondom de sportzomer, onder andere de Tour de France en het EK. In de volgende periode zal ook het effect van de Olympische Spelen zichtbaar zijn.

 
Radio 10 groeit door
Ook Radio 10 deed weer goede zaken en zag het aandeel met 4 procent toenemen van 5,6 naar 5,8 procent. Ten opzichte van dezelfde meting vorig jaar nam het aandeel zelfs met 12 procent toe.

 
De cijfers van de juli-augustus-meting zullen op 20 september gepubliceerd worden.

tabel hoogtepunt 538

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news