Candid. Platform
for growth.

Hoe Sara Tasker Instagram naar haar hand zet

saratasker

Het klinkt te mooi om waar te zijn: hoe een onopvallend en verlegen meisje Instagram ontdekt en uit haar hobby vervolgens een jaarinkomen haalt van zes cijfers. Ze moest het allemaal zelf uitvinden. De Britse Sara Tasker heeft nu een boek geschreven over hoe je het moet doen op Instagram: 'Hashtag authentic'.

Het woord 'authentiek' in haar titel ligt wat gevoelig. Genoeg bureaus die hun uitgedachte campagnes authentiek noemen, maar die het allesbehalve zijn. Authentiek is echt, oorspronkelijk, en staat haaks op wat tot in detail is uitgedacht. Sarah Tasker, die social media aanvankelijk vooral als hobby zag, heeft geen groots plan, ze overtuigt op Instagram door gewoon zichzelf te zijn.


In vier maanden 40.000 volgers
Volgens de geldende regels had ik nooit succesvol kunnen zijn, begint Sarah Tasker haar boek. „Ik was sociaal onhandig, had weinig geloof in mezelf, ik maakte geen keuzes die me hogerop konden helpen." Ze droomt van fotografie en journalistiek, maar durft de stap niet te zetten. „Ik koos voor een eenvoudig leven. Ik hield mezelf voor dat mijn grote dromen voor mensen waren uit welgestelde families met meer kansen. Dat bleef zo tot het moment dat Instagram mijn wereld veranderde."

Ze krijgt een reguliere baan in de gezondheidszorg. Als ze met zwangerschapsverlof gaat, voelt ze zich hopeloos alleen. De muren van het huis komen op haar af, ze voelt zich nutteloos. Ze wil iets creatiefs doen en probeert wat op Instagram. „Het werd mijn weg naar een creatieve wereld," zegt ze tegen magazine SocialGathering. Ze noemt haar account 'Me & Orla', zijzelf en haar dochter. Ze begint kleine momenten te delen. Haar kind in bed, het zonlicht dat de kamer binnenvalt, een kaartje aan de muur. Na een maand heeft ze duizend volgers, na vier maanden zijn het er 40.000.


Van Cosmopolitan tot Marie Claire
Dan gaat het snel. Haar audience groeit verder, bedrijven benaderen haar voor influencer-werk, ze komt in de pers, krijgt reisjes aangeboden, staat in de belangstelling op grote events. Haar baan in de gezondheidszorg zegt ze op. Samen met haar man geeft ze cursussen over social media. Ondertussen vertelt ze haar verhaal op Instagram, van een zomerpicknick met Orla tot kleine gebeurtenissen thuis. Ze verschijnt nu zelf in haar favoriete magazines als Cosmopolitan en Marie Claire.

Ze begint te werken voor Ikea, Land Rover, Garnier en andere bedrijven. „Branded content betekent dat ik meer tijd heb om 'real moments' te posten. Ik werk met brands die in lijn zijn met mijn waarden," zegt ze in The Guardian.

Instagram was een toevallige ontdekking. „Waarom heeft niemand me ooit verteld dat dit mogelijk was?," vraagt ze zich af. Ze kan haar creativiteit kwijt, ze heeft een community gevonden die de wereld op een vergelijkbare manier ziet als zijzelf. Ze realiseert zich dat niet iedereen Instagram waardeert en het social netwerk zit ook vol valkuilen. Ze heeft zelf moeten uitvinden hoe het werkt. Ze heeft nu zelf het boek geschreven dat ze zo miste.


Storytelling delen met de wereld
'Hashtag authentic' bestaat uit vier delen: storytelling, fotografie, je leven archiveren en je wereld delen. Ze is niet de eerste influencer die een boek schrijft, maar kiest een eigen weg. Je moet van haar stijl houden, maar het goede ten opzichte van veel andere Instagrammers is: ze heeft tenminste een eigen stijl. Veel van haar succes komt voort uit haar foto's die puurheid uitstralen. Waarom spreken zulke foto's zo aan? Ze analyseert en legt uit.

Bij storytelling draait het allereerst om 'moments, not things'. Huiselijke sfeer vastleggen? Een foto van een mooi theekopje op tafel mist emotie. Maar liggen naast het theekopje een open tijdschrift en wat koekkruimelsen je hebt een moment uit een verhaal. Voeg elementen toe die vertellen over jezelf.

Op reis in een vliegtuig kan je de prachtigste wolken fotograferen en toch is het nietszeggend. Plaats voor het vliegtuigraampje het boek dat je aan het lezen bent en ineens gebeurt er iets. Een wolk is als een ding, maar het opengeslagen boek met de wolken in de verte legt een moment in een verhaal vast. Zo simpel kan het zijn.


Foto's die puurheid uitstralen
Haar foto's zijn beter geworden. Ze let op compositie, maar wijkt even makkelijk van de regels af. 'Don't mind the mess', is haar motto. Soms is het gewoon een puinhoop in huis en laat dat dan zien. Dat houdt de aandacht van kijkers vast, vindt ze. Ze moet weinig hebben van Instagrammers die een perfect leven neerzetten.

Ze kiest voor details: soms alleen de voeten of handen van haar kind. Op zulke beelden is veel niet te zien, waardoor je als kijker het verhaal zelf gaat invullen. Vaak neemt ze foto's vanuit een raam, die de binnen- en buitenwereld verbinden.


Toon je imperfecties
Haar belangrijkste tip: laat je imperfecties zien. Geen perfect interieur, laat ook de rommel het verhaal vertellen. Maar die rommel is bij haar wel perfect geregisseerd, het is alsof alles op de goede plek ligt. Het is die tegenstelling waarmee ze scoort: ongepolijst en authentiek, maar tegelijkertijd perfect gerangschikt. Zelf benadrukt ze vooral die eerste kant: toon je imperfecties.

Inmiddels werkt ze voor bedrijven in diezelfde stijl. Een koffieproducent is welkom. Het ziet er op de foto niet uit als perfect kopje koffie, papiertjes en andere troepliggen op tafel, maar het ademt huiselijke sfeer. Zoals het thuis is. Het bedrijf had het niet beter kunnen bedenken.


Podcasts
Ze heeft inmiddels een jaarinkomen van zes cijfers. Daar is ze open over, soms op het irritante af ('Dit jaar verdiende ik 200K door aan mijn keukentafel dingen te doen waar ik van houd'). Haar inkomen komt deels uit advies aan bedrijven en de social mediacursussen die ze geeft. Ze trekt aandacht met een blog (over social media, ook over haar inkomen) en maakt podcasts die goed scoren op iTunes. Kortom, een leven in teken van social media.

Waar ze weinig over vertelt is hoe dat zakelijke deel is verlopen. Welke stappen heeft ze gezet om een goed lopende Instagram-account te vertalen naar een succesvol bedrijf? Het is niet alleen leuk, maar ook hard werken, schrijft ze, maar gaat er verder niet op in. Er zal ook iets van strijd zijn als je jezelf wilt blijven. Want alleen dan kan je erin slagen nog steeds authentiek te zijn.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news